Sıcağı sevmeyen kedi var mıdır?

suskun_gız

Yeni Üye
Üye
Sıcağı sevmeyen kedi var mıdır?
Kışın göbeklerini cayır cayır yanan kaloriferlerin üzerine koyup saatlerce öyle yatabilirler. Yazın da sıcaktan bunalıp soğuk taşlara post şeklinde kendilerini atmaları dışında zamanlarının çoğunu güneş altında geçirirler. Evin en iyi güneş alan yerine kurulurlar, balkon açıksa hemen rahatça güneşlenebilecekleri bir köşeyi gözlerine kestirirler. Güneş kedilerin hem kemikleri hem de tüyleri için çok faydalıdır. Ancak herşeyin fazlası zarar olduğu gibi aşırı sıcaklık da bazı sorunları bereberinde getirir.

Nasıl ki biz fazla güneşte kalınca su kaybederiz, bayılacak gibi oluruz, tansiyonumuz oynar, kedilerde de aşırı sıcaklar benzer rahatsızlıklara neden olabilir. Uzun süre sıcakta kalırlarsa vücutlarındaki su azalacağından halsiz düşerler, hızlı nefes almaya başlarlar, dilleri dışarı sarkar. Böyle bir durumda onu hemen serin bir yere almalı ve nemli bir bezle serinlemesi için iyice silmeniz gerekir. Kediniz beyaz veya açık renkliyse özellikle güneşe çıkarma konusunda daha hassas olmalısınız. Bu kediler yoğun güneş ışığına maruz kalınca kulak kenarlarında pembeleşmeler görülür. Tedbir alınmazsa bu pembelikler kaşınmaya, sulanmaya ve kabuk tutmaya ve oradaki tüyler dökülmeye başlar. Bu Solar Dermatit hastalığının başlangıcı olabilir. Bu, güneşe bağlı bir deri hastalığıdır. Bu durumda kedinizin daha fazla güneşe çıkmasına izin vermeyin ve derhal veteriner hekimize başvurun. Güneşe çıkmakta kararlıysa alkolsüz, hayvanlara zararı olmayan güneş koruyucu kremleri kullanın.
Keyfine düşkün kediniz pencere pervazlarında güneşlenmeyi seviyorsa daha fazla dikkat göstermeniz gerekir. Açık pencereler daima kediler için potansiyel bir tehlike kaynağıdır. Kuş, sinek, böcek görür, peşinden koşup yakalamak isterler. Eğer pencere kenarında güneşlenmekte kararlıysa pencerelerinizi çelik sineklik ile kaplamanız birçok kazayı önleyecektir.

Eğer kediniz yaz keyifini balkonda yapmayı seviyorsa orada ona gölge bir alan yaratmayı unutmayın. Bu bir masa altı olabilir, şemsiye gölgesi olabilir. Ve bu gölgede temiz su bulundurmayı sakın ihmal etmeyin.

Özellikle fazla kilolu veya ciddi bir rahatsızlık geçirmiş kedinizin öğlen saatlerinde balkon gölge altında olsa bile dışarı çıkarmayın. Balkon demişken bir ufak uyarı daha yapayım: Balkonlar da pencereler gibi potansiyel tehlike bölgeleridir. Kedilerin dört ayak üstüne düşme efsanesi yüzünden birçok kişi balkondan düşse de kedisine birşey olmayacağını düşünür ancak ne yazık ki çoğu zaman balkondan düşme, yaralanmalar, felç veya ölümle sonuçlanır. Bunun için kedinize göz kulak olabilmek amacıyla siz de onunla birlikte balkona çıkın, onu yalnız bırakmayın.

Isırıklar:
Böcek ısırıkları da yazın sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Özellikle arıları avlamayı seven kediler için. Eğer kediniz dilinden, boğazından ya da kafa bölgesinden ısırılırsa, ısırılan yer şişmeye ve nefes almada zorluk çıkartabilir. Kedinizi bir böceğin, özellikle arının ısırdığından şüphelenirseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürün.
Tehlikeli Kutular: Arabalar
Aşırı sıcak kedinizin ölümüne neden olabilir. Kedinizi pencereleri aralık olsa bile asla uzun süre bir arabada, bagajda vb kapalı bir yerde bırakmayın. Arabanız bir gölge altında park edilmiş olsa bile bir süre sonra güneşin yer değiştireceğini unutmayın. Ayrıca araçlar pencereleri açık olsalar bile aracın içindeki sıcaklı bir anda tehlikeli boyutlara yükselir ve fırına döner. Seyahat ederken yanınızda hem kendiniz hem de kediniz için soğuk su bulundurmayı ihmal etmeyin.

Kedinizin yazın da egzersiz yapmaya ihtiyacı var. Ancak, sıcak günlerde, özellikle de öğle saatlerinde, yemek yedikten sonra kedinizi fazla hareket etmeye zorlamayın. Günlük egzersizleri sabah veya akşamın serin saatlerinde yaptırın.


Kediniz uzun tüylü ise, ne kadar sık yalanırsa yalansın, temizlensin yaşı ilerledikçe tüyleri eski parlaklığını kaybedebilir. Tüylerin dökülmesinin ve parlaklığını kaybetmesinin birçok nedeni olabilir. Uzun tüylü kedileri her gün fırçalamak ölü derilerin ve tüylerin atılmasında faydalı olacaktır ve kediniz daha rahat hissedecektir. Ayrıca yaz başlangıcında kedinizi traş ettirerek hem derisinin daha rahat nefes almasını sağlarsınız hem de bu sıcak aylarda tüy dökmesini engellemiş olursunuz.
 
Geri
Üst