Şikayetlerde İzlenecek Yol

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Şikayetlerde İzlenecek Yol
Her şeyden önce satın almadan önce iyi düşününüz, tam ihtiyacınızı tespit ediniz, araştırınız, karşılaştırınız ve nereden, nasıl alacağınızı öğreniniz.Aç ve yorgunken alışveriş yapmayınız.

AYIPSIZ BİR ÜRÜNÜ DEĞİŞTİRMEK VE GERİ VERMEK GİBİ YASAL BİR HAKKINIZ OLMADIĞINI UNUTMAYINIZ!

Satın alınan bir mal ve hizmetin belgesi ( fiş, fatura, kredi kartı ekstresi, senet vb. ) ibraz edilmek koşuluyla, otuz gün içerisinde satıcıya bildirilmek kaydıyla ayıplı mal veya hizmette tüketici; bedel iadesini içeren sözleşmeden dönme,malın ayıpsız misliyle değiştirme,ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz tamir isteme haklarına sahiptir.

Satıcı;tüketicinin tercih ettiği talebi yerine getirmekle yükümlüdür.Satıcı yükümlülüğünü yerine getirmediğinde uğradığınız mağduriyetin giderilmesi için önce TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ’ ne başvurarak “Ne yapmanız, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğreniniz”. Aldığınız cevaplar doğrultusunda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamına giren uyuşmazlıkların çözümü için; illerde “Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü”, ilçelerde “Kaymakamlık” bünyesinde Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne bir dilekçe ile başvurunuz. Ayrıca her il ve ilçede Tüketici Mahkemeleri oluşturulmuştur.

Hakem Heyetleri’nden alınan kararlardan sonra yine Tüketici örgütlerine danışınız. Tüketici mahkemelerine dava açmak gerekebilir.Davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. Buna göre; ikamet ettiğiniz veya uyuşmazlık konusu mal veya hizmeti aldığınız yerde bulunan bu mercilere başvurmadan önce, aşağıdaki açıklamalar ışığında hareket etmeniz gerekmektedir. a) Değeri 724.99 YTL'nın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetine başvuru zorunludur.

Bu heyetin vereceği karar tarafları bağlar. Taraflar bu karara karşı 15 gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. b) Değeri 724.99 YTL.sı ve üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici sorunları hakem heyetine başvurulabileceği gibi doğrudan tüketici mahkemesine de başvurulabilir. Hakem heyetinin vereceği karar bağlayıcı olmayıp delil niteliğinde olduğundan, uyuşmazlığın çözümlenmemesi halinde yine tüketici mahkemesine başvurmak gerekecektir.
 
Geri
Üst