Ters Makat Gelişi Için En Uygun Doğum Yöntemi

Uzman SühaN

Administrator
Ters Makat Gelişi Için En Uygun Doğum Yöntemi
ters makat gelişi nedir,bebeğin ters makat gelmesi,bebeğin rahimde ters durması,bebeğin rahimde ters durması doğum açısından sakıncalımıdır,ters makat gelişi doğum hakkında bilgiler


m.jpg

Doğum zamanı yaklaştıkça bebeklerin %96'sı baş kısmıyla dünyaya gelirler. Rahim içinde ters duran bebeklerin oranı ise %4'dür. Ters duran bebeklerde baş kısmı yukarıda popo kısmı ise aşağıdadır. Tıp dilinde bu duruma makat gelişi adı verilir. Doğum esnasında ilk rahim ağzından çıkan kısım oldukça önemlidir. Kafa kısmından gelmeyen bebeğin doğum eylemi oldukça zahmetli ve risklidir. Bazı durumlarda ise makat gelişiyle gelen bebeğin normal doğum şansı yoktur.

Doğum sırasında rahim ağzından çıkan bebeğin en büyük kısmı kafasıdır. Daha küçük ve kıvrılabilir olan ayak ve kollar ters doğumda ilk çıkan kısımlardır. Kıvrılabilen bu kısımlar rahim tam açılmadan da çıkabilir. Ancak kafa en sona kaldığı zaman yeteri kadar açılmayan rahim yüzünden içeride sıkışabilir. Bu yüzden bebek içeride zarar görebilir ve hatta hayatını kaybedebilir.

Ters Makat Gelişi İçin En Uygun Doğum Yöntemi
Makat gelişi ile doğum sırasında bebeklerin hayatını kaybetme oranı normal geliş ile doğan bebeklere göre 3-4 kat daha fazladır. Bebeğin en geniş ve sert olan kısmı kafasıdır. Doğum kanalına ilk giren kafa dokuları gererek doğum kasılmalarının etkisiyle rahim ağzını gevşetir. Ayrıca yeni dünyaya gelen bebeklerin kafa tasları erişkinlerin ki gibi sabit ve sert değildir. Birbiri üzerinde kayar ve doğum kanalına kendini uydurur. Bu duruma molding adı verilir. Ters makat doğumda maalesef molding şansı oldukça düşüktür. Gövdesi dünyaya geldiği sırada rahim ağzı hızlı bir şekilde kasılır ve bebeğin boynunu sıkıştırabilir. Normal doğum makat gelişlerde oldukça riskli bir doğum şeklidir. Bu nedenle bu tür ters duruşlarda sezaryan doğum uygulanır.

Ters Makat Gelişine Sebep Olan Durumlar
Genel olarak makat gelişine sebep olacak herhangi bir nedene rastlanmamıştır. Makat gelişini belirleyen en büyük etken gebelik haftasıdır. Gebeliğin 35. haftasından sonra bebek doğum pozisyonunu alır. Büyük ihtimalle 35. haftadan sonra bebek pozisyonunu değiştirmez. Rahmin şekli armut gibidir. Dar olan kısmı aşağıda olduğu için bebek en rahat pozisyonu arar. Bu yüzden genel olarak baş kısmı aşağıdadır.

Rahimde meydana gelen şekil bozuklukları, çoğul hamilelik, amnios sıvısının normal olması gereken değerden fazla yada az olması, bebekte oluşan anomaliler ve plasentanın önde rahim ağzında olması gibi durumlar ters makat gelişine sebep olabilir.
 
Geri
Üst