Timsahlar Neden Ağlar

GREY

Daimi Üye
Üye
Timsahlar Neden Ağlar
Timsah neden ağlar, nedeni nedir, ne şekilde gerçekleşir, resimleri hakkında detaylı bilgi alalım.


403314dc81b07725e2.jpg



Hep timsah gözyaşı diye bahsederiz ama biz bunu sahte yani yalan ağlayanlar için kullanırızz Bakalım doğru bu muymuş yoksa başka birşey miymiş melekelr :)




Eski efsaneye göre bir timsah avını yuttuktan sonra yas tutarmış. Bu yüzden de ağlarmış timsahlar. Fakat bu sadece bir efsane ve gerçekle de bir ilgisi yok tabi. Timsahların ağlama görüntüsü aslında fizyolojik bir olaydır. Vücutta biriken fazla tuzlar göz kenarında bulunan bir çift bez sayesinde dış ortama akıtılmaktadır, bu görüntü ise timsahın gözyaşı akıttığı izlenimini bırakır.

Timsahlar oldukça yırtıcı hayvanlardır. Bir o kadarda korkunçturlar. Çiftleşme mevsiminde erkek rakipler dişi timsaha sahip olabilmek için dövüşürler. Bu olay kavgalar sırasında birçok timsah ağır yaralanır ama yaraları, enfeksiyon kapmaz. Kanlarında bulunan koruyucu madde “krokodilinom” sayesinde yaraları çabuk iyileşir ve bu sayede enfeksiyon engellenmiş olur. Aslında timsahlar birçok hastalıklara yakalanmaktadırlar. En yaygın hastalıkları D vitamini eksikliğine bağlı kemik hastalıkları, deri problemleri, iç ve dış paraziter enfestasyonlar,metebolizma problemleri ve vitamin-mineral kaynaklı ağız içi kanamalar ve yaralardır. Tek yönlü beslenmeleri de karaciğer ve safra keselerinde hastalıklara neden olur.

Timsahların ergenliğe ulaşma yaşları 10 - 11 yıldır. Mayıs - haziran aylarında dişi timsah çiftleştikten sonra kıyıdaki bir kumlukta açtığı çukura 20 - 60 arası yumurta bırakıp, çukuru kapatarak nöbet bekler. Yumurtadan yavruların çıkma süreci 85 - 105 günü bulabilir. Bu süre içinde dişi beslenemez, bu yüzden de kilo kaybeder. Bazen erkek timsah dişisini ziyaret eder. Yavrular yumurta kabuğunu kırmaya hazır olunca, kurbağa sesi çıkararak annelerine seslenirler. Yavru timsahların burunlarının ucunda, yumurtalarının kabuğunu kırmalarına yardımcı olacak sivri uçlu dişleri vardır. Yumurtadan çıktıklarında, bu diş hemen dökülür. Dişi timsah kumları açarak yavruların yumurtadan çıkmasına yardım eder. Yavruların cinsiyetleri de çevre ısısına göre değişir. Isı arttıkça yumurtadan çıkacak yavrunun cinsiyeti erkek, daha düşük ısılarda ise yumurtadan çıkan yavruların cinsiyeti dişi olarak belirlenmişti. Korumasız yavrular 6 - 8 haftalık oluncaya dek, anne ve baba tarafından dış tehlikelere karşı korunurlar.

İnsanlar değerli derileri, etleri veya korkutucu oldukları için timsahları avlarlar. Devam eden küresel ısınma timsahların nesillerini tehdit ediyor. Sıcaklık artışı gelecek kuşaklardaki cinsiyet oranını bozarak timsahlarda sadece erkeklerden oluşan ve soylarını devam ettiremeyecek popülasyonların oluşmasına neden olacak.

Küresel ısınma her şeyi mahvettiği gibi, timsahların hayatlarını da mahvedecek. Ki, bu tehlike artık gün geçtikçe kendini daha çok hissettiriyor.
 
Geri
Üst