Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir 2013

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir 2013
Bu sayfa; Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir konusu hakkında bilgiler vermektedir.

Sevgili melekler, çocuk sahibi olamayan pek çok kadının başvurduğu çarelerden biri olan tüp bebek tedavisi konusunda bazı ümitsizlikler olsa da doğru merkez ve doktor tercihleriyle büyük oranda başarının sağlandığı bir uygulamadır. Biz de bu sayfamızda merak edenler ve araştırmak isteyenler için tüp bebek tedavi aşamaları hakkındaki bilgileri, Memorial Tüp bebek Merkezi - Doç Dr Cem Demirel'den alıyoruz...


tup_bebek_2-299.jpg




1. Problemin ortaya konulması ve tedavi planının çizilmesi

Gebe kalamama nedeni ortaya konulur. Tüp bebek tedavisi öncesi yapılması gereken testler hakkında aileye bilgi verilir. Tedavi başarısını azaltacak faktörler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Tedavi öncesi başarı şansını arttırması düşünülen önlemler aileye aktarılır. Tedaviden beklenilen başarı şansı tartışılır, ailenin beklentileri ve soruları yanıtlanır. Tedaviye başlamadan gerekli onam formları aileye imzalatılır.

2. Yumurtalıkları uyarılması:

Tedavinin ilk basamağını, hormon iğneleri ile yumurtalıkların uyarılıp çok sayıda yumurta geliştirilmesi ya da geliştirilmeye çalışılması oluşturmaktadır. Bunun için ciltaltına uygulanan iğnelere adet kanamasının ikinci ya da üçüncü günü başlanılmakta ve iğne kullanım süresi ortalama 9 gün sürmektedir. Tedavi altındaki bayana iğneleri kendi kendine yapması tüp bebek ekibi tarafından öğretilmektedir. İğnelerden bir kısmı sabah saatlerinde, bir kısmı ise akşamüstü saatlerinde uygulanmaktadır. Kullanım saatleri çok katı olmayıp, 1-2 saatlik erken ya da geç yapma esnekliği bulunmaktadır. Bazı durumlarda iğnelere adet döngüsünün 21. günü başlanmakta, ya da doğum kontrol hapları kullanımı ile bir ön tedavi uygulanmaktadır. Bazen yumurtlamayı uyarıcı iğnelere ağız yoluyla alınan ilaçlar da eklenebilmektedir. Yumurtaların içinde bulunduğu foliküllerin gelişimini takip için 3, 4 ya da 5 kez anne adayı kontrole çağrılmaktadır. Kontroller sabah saatlerinde tok karnına yapılır. Kontrollerde ultrasonografi ve gerektiği takdirde hormonal incelemeler yapılmaktadır. İlaç dozları hekim tarafından düzenlenir. Bir sonraki kontrolün ne zaman yapılacağı bilgisi aileye verilir. Bu kontrollere baba adayı katılmayabilir.

3. Yumurtaların toplanması:

9 günlük yumurtalıkların uyarım sürecinin ardından foliküller yeterli sayı ve büyüklüğe erişince, yumurtaları olgunlaştırıcı son bir iğne olan hCG hormonu yapılır (pregnyl ya da ovitrelle). Bu iğnenin yapılış saatinden 36 saat sonra yumurtaların toplanması planlanır. Bu iğnenin belirtilen saatte yapılması / yaptırılmasına özen gösterilmelidir. Yaptırma saatinde esneklik bulunmamaktadır. Çatlatma iğnesi yanlış bir şekilde yapılırsa yumurtalar gelişimlerini tamamlayamazlar ve sonuçta yeterli olgunlukta ve sayıda yumurta elde edilemez.

Yumurtalar, vajinal yol ile ultrasonografi probuna ilave edilmiş özel bir iğne eşliğinde toplanır ve bu işleme OPU (oocyte pick up) denir.

Yumurtaların toplanması için anne adayı hastaneye aç gelmelidir (4 saat bir şey içmeden ve 8 saat bir şey yemeden). Yumurta toplama günü, eğer TESE ya da mikro - TESE gibi cerrahi işlemler ile sperm elde edilmeyecek ise baba adayının aç olması gerekmemektedir. Yumurta toplama günü baba adayından meni örneği alınarak dölleme işlemi için sperm hücresi elde edilecektir. Bu amaçla baba adayının kaç günlük cinsel perhize ihtiyacı olacağı bilgisi tüp bebek ekibi tarafından aileye bildirilecektir.

Yumurta toplama işlemi ya genel anestezi altında (anne adayının uyutulması), ya da sedasyon (sakinleştirici ilaçlar yardımıyla bilincin kaybolmadığı uyuşukluk hali) ile birlikte işlem bölgesine uygulanan lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Aile hangi yöntemin uygulanacağına konusuna, işlemi yapacak hekim ile birlikte değerlendirme yapıp karar verebilir. Eğer genel anestezi ile yapılacaksa hasta işlem gününden önceki gece 24.00 den itibaren hiçbir şey yiyip içmemelidir.

Yumurta toplama işlemi 15 dakika sürmektedir. OPU odasında toplanan folikül sıvıları embriyoloji labaratuvarına gönderilir. Embriyoloji labaratuvarında mikroskop altında folikül sıvıları incelenerek yumurtalar toplanır ve özel kültür medyumlarına (yumurtaların gelişmesini sağlayan) aktarılır.

İşlemi takiben 2 saat dinlendikten sonra aile taburcu edilir. Taburculuktan önce tüp bebek hemşireleri anne adayına bu aşamadan sonra kullanacağı ilaçlar hakkında bilgi ve eğitim verirler. Yumurta toplama işlemi ciddi ağrıya yol açmayan bir işlemdir. Ancak yumurta toplama işleminden sonra şiddetli ağrı, yüksek ateş, aşırı vajinal kanama (az bir miktar kanama olması normaldir), bulantı, kusma, ishal, ani kilo artışı, karında gerginlik, idrarın azalması, koyulaşması veya idrar yapamama gibi durumlar oluşursa mutlaka doktora başvurulmalıdır.



4. Dölleme aşaması:

Yumurtalar toplandıktan sonra 6 saat içerisinde eşin sperm hücreleri ile döllenirler. Sperm hücrelerinin durumuna göre ya klasik inseminasyon ya da mikroenjeksiyon ile dölleme işlemi gerçekleştirilir. Son yıllarda yapısal olarak en düzgün ve sağlıklı sperm hücrelerini seçmek için, IMSI olarak tanımlanan ve sperm hücrelerini 6000 kez büyüterek seçen dölleme tekniği geliştirilmiştir.

5. Embryoların laboratuar ortamında gelişimleri:

Dölleme işleminden bir gün sonra yumurtalar kontrol edilir ve döllenip döllenmediklerine bakılır. Bu aşamada laboratuar ekibi aileyi arayarak kaç yumurtanın döllendiği ve transferin hangi gün gerçekleştirileceği bilgisini verirler. Embryolar laboratuarda inkübatör adı verilen cihazlarda saklanır ve gelişimleri takip edilir.

6. Embryo transferi:

Embryo transferi; döllenmiş yumurta sayısını dikkate alarak ve gelişen embryoların kalitesini değerlendirerek, yumurta toplama işleminden sonraki 2., 3., 4., 5. ya da 6. günlerde gerçekleştirilir. Her çift için başarı şansının yüksek olabileceği bir embryo transfer günü vardır. Bazı aileler için 2. gün ya da 3. gün gebelik şansı açısından daha uygun iken, diğer bazı çiftler için en yüksek başarıyı 5. gün transferi sağlayabilir. Embryo transferi öncesi hekim aileye kaç tane embryo nakledileceği ve nakledilecek embryoların kalitesi hakkında bilgi verir. Embryo transferi için aç olmaya gerek yoktur. Embryo transferi için ailenin çağrıldığı gün aile hastanede 3-4 saat zaman geçirecektir. O gün içerisinde transferin mutlak suretle yapılması gereken belirli bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Merkezin yoğunluğuna göre transfer uygun bir sürede gerçekleştirilir. Transfer öncesinde anne adayının bir miktar idrarının olması yeterlidir. Transfer ultrasonografik gözlem altında yapılır ve normal bir jinekolojik muayeneden farklı değildir. Bir kateter yardımıyla seçilen embryolar rahim içerisine bırakılırlar. İşlem ağrısız ve rahat bir uygulamadır.

Transferden sonra anne adayı yürütülerek yatağına alınır ve burada 1-2 saatlik dinlenme sonrası taburcu edilir. Yürümenin, öksürmenin, arabaya ya da uçağa binmenin, tuvalette ıkınmanın, gülmenin, ağır bir nesne kaldırmanın, merdiven çıkmanın bebeklerin tutunması üzerine herhangi olumsuz bir etkisi yoktur. O nedenle aile dilerse şehir içindeki ya da dışındaki evlerine aynı gün içerisinde seyahat edebilirler.

Aileye taburcu olmadan önce kullanılacak ilaçlar açısından tekrar bilgilendirme verilir. Bu aşamadan sonra gebeliğin tutunması ve devamı için vajinal yoldan kullanılacak jeller ya da kapsüller, ağızdan alınacak ilaçlar ve bazen gerektiği durumlarda enjekte edilecek iğneler reçete edilir ve kullanımları anlatılır.

Taburcu olurken hastaneden ayrılmadan önce merkez görevlilerinden mutlaka yapılan tedavinin tıbbi özetini, mümkünse transfer edilen embryoların resimlerini, kullanacağınız ilaçların kullanım şemalarını, ve merkezin irtibat telefonlarını alınız.

7. Embryo dondurma:

Bazı tedavi denemelerinde transfer edilmek üzere seçilen embryoların dışında, geride az ya da çok sayıda embryo kalabilmektedir. Bu geride kalan embryolar eğer uygun kalite ve morfolojik özelliklere sahip iseler, dondurulup saklanarak ileride tekrar bir gebelik şansı için kullanılabilirler. Geride kalan her embryo dondurmak için uygun olmayabilir. Ayrıca bir tedavi denemesinde embryo dondurulamıyor olunması, o tedavi denemesi için herhangi bir olumsuzluğun göstergesi de değildir. Türkiye’deki yönetmeliklere göre embryolar, dondurulduktan sonra 5 yıl saklanabilmektedir ve kullanılmadıkları süre içerisinde, her yıl embryoların saklanmasının devamına onay vermek için aile merkeze ulaşarak imza vermek durumundadır.

Embryolar ileriki yıllarda çözündüklerinde % 80 canlı kalma şansına sahiptirler. Çözündükten sonraki kalitelerine göre de, bazen taze bir embryonun tutunma şansına eşit olabilecek kadar yüksek gebelik şansı sağlayabilirler. Dondurulup çözündükten sonra transfer edilen embryolar ile elde edilen gebeliklerden doğan bebeklerin sağlıklarında normal yoldan doğan bebeklerin sağlıklarına göre bir fark bulunmamaktadır. Yani bu bebek sağlığı açısından güvenli bir uygulamadır.

8. Gebelik testi:

Embryo transferinden 12 gün sonra kanda bHCG adı verilen gebelik testine bakılır. Bu bekleme döneminde ortaya çıkabilecek karın şişkinliği, nefes darlığı, şiddetli kasık ağrısı, bulantı – kusma, ateş, vajinal kanama gibi problemlerde tedavi görülen merkez aranmalı ve bilgi alınmalıdır. Bu dönemde oluşabilecek hafif şiddetteki ağrılar için parol ya da minoset isimli ağrı kesicilerin kullanımından faydalanılabilinir.
 
çok faydalı konu olmuş bende eylül ayında yaptırcam tabi inşallah gerek kalmaz ....allahım tüm isteyenlerin yardımcısı olsun
 
Geri
Üst