Tüp Bebekte Vitrifikasyon Yöntemi

Uzman SühaN

Administrator
Tüp Bebekte Vitrifikasyon Yöntemi
Vitrifiikasyon nedir,Vitrifiikasyon kimlere uygulanır,tüp bebekte Vitrifiikasyon yöntemi,Vitrifiikasyon yönteminin başarı oranı,Vitrifiikasyon hakkında bilgiler
v.jpg


Vitrifiikasyon kelime manasıyla, ingilizce, camlaştırma, cam haline getirme, dondurma demektir. Gebe kalma şansını klasik yöntemlere göre arttıran, yardımcı üreme tedavilerinde uygulanan, bir embriyo dondurma yöntemidir. Teknolojinin son imkanlarıyla yapılan camlaştırma yani vitrifikasyon yöntemi ile dondurulan embriyoların canlı kalma oranı, yüzde 25′ten yüzde 95′lere kadar yükselmektedir. Bu da vitrifikasyon yöntemiyle gebe kalma şansını arttırmaktadır.

Klasik embriyo dondurma yöntemi
Klasik uygulamada embriyolar daha yavaş soğutulduğu içi işlem sürecince buz kristallerinin oluştuğunu ve kristallerin de embriyonun da canlılığını kaybetmesine yol açabilmektedir.Klasik dondurma denilen, yavaş kontrollü dondurma ve vitrifikasyon tekniğindeki en temel farklılık hücrenin yapısal bütünlüğünün korunma mekanizmasıdır. Yavaş dondurma yönteminde hücre canlılığı, aşamalı şekilde soğutma esnasında hücre etrafında buz kristalleri oluşturularak sağlanırken, vitrifikasyon tekniğinde konsantrasyonu yüksek dondurma solüsyonları yardımıyla ani ısı düşüşüyle beraber hücre etrafında cam bir katı yüzey oluşturularak korunmaya çalışılır.

Vitrifikasyon yöntemi sayesinde embriyonun herhangi bir tramvaya maruz kalmasına gerek kalmamaktadır. Geçmişinde düşük yapmış anne adaylarının embriyolarına uygulanmak zorunda olan biyopsi sonrasında da dondurma işlemi uygulanarak hamilelik şansı elde edilebilmektedir. Yardımcı üreme tekniklerinde dondurma uygulaması en fazla transfer ardından elde kalan embriyoların dondurulmasında uygulanmaktadır.

Tüp bebek tedavilerinde uygulanan, tedavi sonrası çok sayıda yumurta geliştirilerek döllenmeleri sağlanmaktadır. Tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknikleri tedavisi döneminde, iyi kalitede ve yeterli sayıda embriyo elde edilmesi halinde, uygulamaya katılan çiftin kendi isteğiyle alınarak sağlıklı embriyoların bir kısmını ileri zamanlarda kullanılmak için dondurularak muhafaza edilmesi işlemine ”yumurta dondurma” vitrifikasyon denir. Hücre dondurmasında iki temel teknik vardır. Bunlardan biri, insan hücrelerinde ilk uygulanmaya başlayan teknik olan klasik uygulama diye bilinen yavaş kontrollü embriyo dondurma yöntemidir. Diğeri ise daha modern ve yeni bir yöntem olan vitrifikasyon yöntemidir.



Vitrifikasyon yönteminin başarısı
Klasik yöntem hale yaygın olarak tercih edilmesine rağmen, son zamanlarda yapılan çalışmalarda hızlı vitrifikasyon yöntemiyle de çok başarılı sonuçlar elde edildiği kaydedilmiştir. 2008 yılında yayınlanan ilk meta-analize göre embriyolarda vitrifikasyon yöntemiyle daha başarılı canlılık oranları bildirilmiştir. Klasik dondurma yani yavaş kontrollü dondurma yöntemi ile camlaştırma, vitrifikasyon yöntemi arasındaki en önemli farklılık hücrenin yapısal bütünlüğünün korunma mekanizmasıdır. Vitrikasyon işlemi 10 dakika kadar sürerken, yavaş dondurma uygulaması 3 saat kadar sürebilmektedir. Bu da hücrelerin canlılığını olumsuz yönde etkilediği için vitrifikasyon’u yavaş dondurma yöntemine göre daha avantajlı kılar.

Vitrifikasyon hücreler dış etken değişikliklrine karşı daha kısa süre maruz kalmış olur. 196 derecede sıvı azot tanklarında saklanan embriyolar yeni dondurma yöntemi vitrifikasyon sayesinde hızlı bir şekilde dondurularak muhafaza edilir. Bu yöntem kullanılarak dondurulan embriyolar epey sağlıklı şekilde çözülüp başarılı gebelik oranları sağlamaktadır. Zaman zaman tüp bebek tedavisi uygulanan ve yumurtalık uyarıcı ilaç alınımı yapan hastalarda yumurtalıkların fazla uyarılması yani hiperstimülasyon sendromu görülebilir. Bu durumda embriyo transferi yapmak durumu daha da ağırlaştırabilmektedir. Bu sebeple embriyolar dondurularak muhafaza edilir. Ve hastanın durumu iyileştirilince iki- üç ay sonra bile transfer yapılabilir.

Bu yeni vitrifikasyon yöntemi ile embriyolar, klasik yönteme göre 600 ila bin kat hızlı soğutulmaktadır. Böylece, buz kristalleri oluşumuna fırsat verilmemektedir. Dolayısıyla çözülme esnasında canlı olarak kalabiliyorlar. Klasik yöntemde embriyolar canlılığını kaybetmekle kalmıyor, sağ kalanların sağladığı gebelik oranları da yarı yarıya azalmaktadır.Vitrifikasyon yöntemi ile donduran embriyoların sağ kalma oranları ise neredeyse yüzde yüz olmaktadır. Vitrifikasyon yani camlaştırma yöntemi Türkiye’de de uygulanmaya başlanmıştır. Vitrifikasyon sayesinde artık embriyolar yalnızca erken, zigot aşamada dondurulmak zorunda değildir. Gelişim gözlenerek ve sağlıklı olanların transfer edilmesiyle kalanlar başarılı bir şekilde dondurulup çözülebilmektedir.

Camlaştırma yöntemi ile biyopsi yapılan embriyolar bile dondurularak saklanabilmektedir. Klasik yöntemde bu mümkün değildir. 35 yaş üstü, başarısız kısırlık tedavisine maruz kalmış anne olmak isteyen kadınların embriyolarının kromozomlarının incelenmesi gerekmektedir. Bu da genetik tarama ile yapılır. Düşük yapmış kadınların embriyolarının kromozomları açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst