zeka için üzüm çekirdeği unutkanlığa adaçayı

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
zeka için üzüm çekirdeği unutkanlığa adaçayı
unutkanlığa ne iyi gelir unutkanlığa iyi gelen bitkiler zekaya gelen bitkiler besinler unutkanliga ne gelir
Susuz kaldığınızda şuurunuz bulanıklaşır, üzüm çekirdeği beyni dinç tutar, fesleğen stresi atmanıza yardımcı olur, unutkanlığa karşı en etkili ilaç ada çayı! Doç. Dr. Serdar Dağ beyni besleyen mönüyü verdi..
Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ beyni geliştirmek için doğru beslemenizi sağlayacak yöntemleri GÜNAYDIN'IN sorularını yanıtlayarak anlattı:
* İnsan beyni özel olarak beslenir mi?
İnsan, beyin fonksiyonlarının gelişmiş olmasıyla diğer canlılardan ayrılır. Günümüzde, kötü beslenmenin beyinde yaptığı tahribatlar ispatlanmıştır. Hastalanmadan önce, sağlığı korumaya yönelik beslenme ucuz, pratik ve yan etkisizdir. Ciddi bir hastalığın tedavisi hem zor hem de masraflıdır. Bunun için doğru beslenerek beynimizi hastalıklardan korumak önemlidir. Tabiat, her türlü sıkıntının ve acının çaresini bünyesinde barındırır. Doğadaki meyveler, sebzeler, şifalı bitkiler, baharatlar ve hayvansal gıdalar, bizleri daha sağlıklı ve daha mutlu kılmak içindir.
* Çocuk beyni beslenme ile gelişir mi?
Beyin gelişimi anne karnında başlar beş yaşına kadar sürer. Entelektüel gelişimi ise yaşam boyu devam eder. Doğumun ilk yılında beyin için lazım olan tüm besinler anne sütünde vardır. Daha sonraki dönemlerde başta süt olmak üzere, yumurta, et, balık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, mevsim meyvelerini tüketmek gerekir. Çocukluk döneminde beyin gelişimi hızlıdır. Saydığım gıdaların eksiksiz alınması; gerekirse vitamin takviyesi yapılması beyni besler, ileriki dönemde yaşam kalitesini artırır. Fast food türü gıdaların tüketilmesi ise aşırı kilo, vücut direncinde düşme ve hafıza zayıflığına yol açar.
* Yaşlılık döneminde beynin beslenmesi niçin önemlidir?
Beyin, kanla taşınan besin maddeleri ile beslenir. İleri yaşlarda beynin besinlerden yararlanabilme kapasitesi beyne giden damarların yapısı, yıpranmaya ve kan akımının azalmasına bağlı olarak düşer. İleriki yaşlarda beynin besin ihtiyacı değişir. Çocukluk ve erişkin dönemindeki beslenme düzenini, ileri yaşta sürdürürsek, beyin fonksiyonları açısından fayda elde edemiyeceğimiz gibi, birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarmış oluruz. Yaşlılıkta, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların oluşması hekim tarafından bazı besin maddelerinin yasaklanmasına sebep olur. Fakat beslenmede asıl amaç yaşa uygun gıdalar alarak, hastalıkları önlemektir.
* Yaşlanınca hangi gıdaları azaltmalı?
Yaşlılıkta kırmızı etten kaçınılıp, balık ve katkı maddesi ile beslenmemiş tavukla et ihtiyacı karşılanmalıdır. Bol oranda yeşil sebze tüketilmelidir. Şekerli, aşırı tuzlu, unlu maddeler, pirinç pilavı, beyaz ekmek ve tüm tatlılar mümkün olduğu kadar beslenmeden çıkarılmalıdır. Makul ölçülerde süt ve yoğurt, taze meyve ve sebze, kuru baklagiller, balık veya balık yağı, kepekli ekmek tüketmeli. Bunun yanında hekime danışılarak takviye vitaminler de alınabilir.
Aklı korumanın yolu mutfaktan geçer
ESRA TÜZÜN
* Sıkça görülen beyin kökenli hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmeli?
Beyin hastalıklarının oluşmasında tansiyon, yüksek şeker gibi hastalıkların, genetik yapı ve çevresel etkenlerin varlığı tartışılmaz. Yaşam için gerekli olan gıdaların, yeterli ve doğru alınması, pek çok hastalığın oluşumunu engeller.
BEYNİ GENÇ TUTUN
Arı poleni, üzüm çekirdeği, A, E, C ve B vitamini, balık, yeşil çay ve baharatlardan, biberiye, zencefil, dereotu, fesleğen, bir tür bitki türü olan gingo biloba faydalıdır. Doğal yetişmiş yeşil yapraklı sebzeler ile mevsiminde yetişmiş meyvelere ağırlık verilmelidir.
HAFIZAYI GELİŞTİRİN
B vitamini, balık ve balık yağı, E ve C vitamini, gingo biloba, ada çayı, yeşil çay, siyah çay, meyve çayları, kahve, biberiye, zencefil ve karabiber faydalıdır. Özellikle kakulenin beyni canlandırıcı etkisi vardır.
FELCE KARŞI ETKİLİ GIDALAR
Çocuk yaştan itibaren, yağ, şeker ve unlu yiyeceklerden kaçınmak, hayvansal gıda olarak balık, tavuk, süt ve yoğurt tüketmek, bol sebze ve meyve yemek, alkolden, fast food tarzı gıdalardan uzak durmak ve kilo almamak kişiyi felçten korur.
UYKU BOZUKLUĞU İÇİN
Bol sebze ve meyve tüketimi yapılmalı, yoğurt ve süt dışında hayvansal gıdalardan kaçınılmalıdır. Melisa ağırlıklı içinde anason ve papatya bulunan çaylar uykusuzluğa iyi gelir. Kahve, çay ve asitli içecekler akşam alınmamalıdır.
STRESE KARŞI DİRENİN
Özellikle B vitamini yönünden zengin besinler bolca tüketilmelidir. Badem, tahıl ürünleri, makarna, irmik, zeytinyağlı yemekler, taze süt ürünleri, meyve suları, balık yemek strese iyi gelir. Bunun yanında fesleğen, limon, nane ve gül suyu da tavsiye edilir...



kaynak:SABAH
 
Geri
Üst