Mikrodalga Fırının İcadı

T

TİTAN

Forum Okuru
Mikrodalga Fırının İcadı
Mikrodalga Fırını İlk Kim Buldu
Mikrodalga Fırını Kim İcat Etti




Evlerimizde kullandığımız, modern çağın en gelişmiş cihazlardan biri olan mikrodalga fırını kim buldu hiç düşündünüz mü melekler ? İşte cevabı.. :)

mikrodalga-8.jpg


Askeri elektronik cihazlar üreten Raytheon şirketinde çalışan mühendis Percy Spencer 2. Dünya Savaşı sırasında radar vakum tüpleri için araştırmalar yapıyordu. Laboratuarında denemeler yaparken cebinde bulunan çikolatanın ısınıp eridiğini farketti. Bundan sonra patlamış mısır ve yumurta ile başarılı denemeler yaptı. Böylece Dr. Percy Spencer, mikrodalganın yiyecek ısıtmak için kullanılabileceğini tesadüfen keşfetmiş oldu.

Percy Spencer’ın çalışmaları, gıdaların metal bir yapı içine konulduklarında, yüksek frekanslı radyo dalgalarının, belli türde moleküllere nüfuz ettiği ve bunları hareketlendirdiğini ortaya çıkardı. Sadece gıdayı ısıtacak kadar güçlü olan mikrodalgaların, moleküler veya genetik yapısını değiştirecek ya da maddeyi radyoaktif hale getirecek kadar güçlü olmadıklarını kanıtladıktan sonra yeni bir dönem başlamış oldu.

Raytheon şirketi 8 Ekim 1945 tarihinde bu yeni teknolojinin patentini alıp 2 metre yüksekliğinde ve 340 kg ağırlığında Radarange adını verdiği fırını yaptı. Boston, Massachusetts de bir restoranda fırının testlerini yaptı ve seri üretime geçti. Fiyatları 5000 $ civarında olduğu için bu ilk fırınlar, hastaneler ve oteller tarafından kullanılabiliyordu.

Raytheon 1952 de sadece mikrodalga fırın üretimi için Tappan Stove adında bir şirket kurdu. 1965 yılında ünlü buzdolabı üreticisi Amana’yı satın aldı ve mikrodalga fırınların tezgah üstü modellerini üretti. Mikrodalga fırının üretim maliyeti 495 $ a kadar düştü.

1970’lerin sonlarına doğru, birçok firma evde kullanmak amacıyla mikrodalga fırın üretmeye başladı ve maliyetler düştü. Artık, mikrodalga fırınlar, farklı tasarımlar ve ihtiyaca göre özellikleri ile standart bir ev aracı haline geldiler. Bu özellikler daha iyi pişirme için dönen tabaklar, dijital zamanlayıcılar, oto-programlama özelliği ve buzu çözme, esmerleştirme, ısıtma ve başka bir sürü fonksiyon için ayarlanabilir pişirme gücü haline geldi.

Boyutları küçülen mikrodalga fırınlar fiyatının ucuzlamasıyla oldukça popüler hale geldi. 1986 yılında Amerika’da her dört evden birinde mikrodalga fırın vardı. Son yıllarda bu sayının %90 olduğu belirtilmektedir.
 
Geri
Üst