Cep Telefonu Ve Mikrodalga Fırınlar Gebelikte Zararlı Mı ?

Uzman SühaN

Administrator
Cep Telefonu Ve Mikrodalga Fırınlar Gebelikte Zararlı Mı ?
bigisayar gebelikte zararlımıdır,cep telefonu hamilelikte zararlımıdır,hamilelikte mikrodalga zararlımıdır,hamilelikte zararlı olan elektronik eşyalar hakkında bilgiler

b.Jpeg





Bilgisayar, cep telefonu ve mikrodalga fırınlar gebelikte zararlı mı ?

Bilgisayarlar iyonize radyasyon içerme*diklerinden, zararlı bir etkisinin olması mümkün görünmemektedir, fakat iş ye*rinde uzun süre bilgisayar kullanmak zo*runda olan gebelerin, mutlaka ekran ko*ruyucusu kullanması, ekrana olabildiğince uzak durmaları ve dinlenme aralan ver*meleri tedbir açısından uygun olur.

Cep telefonları ile de ilgili be*yin ve kalbe dair zararları hakkında çeşitli gazete haberleri yazılsa da, halihazırda bu haberleri destekle*yen bilimsel bir çalışma gösterilmiş değildir. Fakat ilerde fark edilebilecek, olası tehlikelerine karşı tedbir olarak ge*beler, cep telefonları ile uzun konuşmak*tan kaçınmalı, vücutlarından uzakta tut*malı, özellikle karınlarına yaklaştırmamalıdırlar.

Mikrodalga fırın kullanımı için de ge*belikle ilgili bir zarar henüz saptanmamış*tır, fakat yine de fırın çalışırken kapağının kapalı olduğundan emin olunmalı ve bu sırada firından uzak durulmalıdır.
Bilgisayar ekranı karşısında durmak veya çalışmak bebeğinize ya da size zarar verir mi?


1970′lerin 2. yarısından itibaren ‘video display terminal’ adı verilen monitörler yaygın olarak kullanılmaya başlandı. İnternet ve bilgisayarların kullanımındaki son 5 yıldaki inanılması güç artış bu teknolojik cihazları neredeyse yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline soktu. Şu anda sedece A.B.D’de 50 milyon bilgisayar kullanıcısı olduğu ve bunların en az yarısının üreme çağındaki kadınlardan oluştuğu tahmin ediliyor.

1980′lerin başlarında yapılan çalışmalarda VDT’lerin ölçülebilir miktarlarda X-ışını yaymadığı tespit edildi. Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü’nden Dr. Alper Mumcu, VDT’lerin X-ışını üretse bile bu ışının doğumsal defek yaratacak kadar yüksek olmadığı ve ışının terminal tarafından absorbe edildiğinin fark edildiğini söylüyor.

Daha sonraları gebelikleri esnasında VDT kullanan kadınlarda düşük ve doğum defekleri bildirilmesi üzerine, bu terminallerin bazı eski televizyon cihazları gibi zararlı olabilecek ışınlar yaydığı iddiaları ortalığı karıştırdı.

Günümüzde bu tartışma hala daha devam etmektedir. Geçen yıllar içerisinde teknoloji ve bilgilerdeki değişiklikler radyasyonun yanısıra elektromanyetik alan (EMA) kavramını literatüre kazandırmıştır. Elektrik kabloları ve elektrikli cihazlar EMA yaratırlar. Radyasyondan farklı olarak EMA hücrelerde ölüme yol açmaz, genlere hasar vermez ve uzunca bir süredir güvenli olarak kabul edilirler.

VDT ve düşük
1991 yılında A.B.D. Ulusal Meslek Güvenliği ve Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan oldukça geniş kapsamlı bir çalışma tüm gün boyunca VDT ile çalışan kadınların, VDT ile temas etmeyen kadınlara göre düşük risklerinin daha yüksek olmadığını ortaya koymuştur. Bu konuda yapılan diğer çalışmaların çoğuda benzer sonuçlar vermiştir.

Yine bu çalışma VDT kullanıcıların evlerdekinden daha fazla elektromanyetik enerjiye maruz kalmadıkları sonucunu çıkarmıştır. Şu an elimizde olan veriler gebelikte bilgisayar monitörü kullanımının düşük riskini arttırmadığı ve güvenli olduğu yönündedir.

VDT’e bağlı risk artışı olmamasına rağmen, bilgisayar kullanıcılarının çoğunda ense, bilek, el ve omuz ağrıları mevcuttur. Yine bu kişilerde gözlerde problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu durum çoğu kişide stres yaratmaktadır ve stres gebelik üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.

Önlemler
VDT’lerin olumsuz etkileri saptanmamış olmakla birlikte, konunun spekülatif olması önlem almayı uygun kılmaktadır. Bilgisayar kullanan gebe kadınların hem x-ışınlarından hem de EMA’dan korunmak için ekrandan en az bir kol boyu uzaklıkta çalışmaları önerilmektedir. Bu mesafe yaklaşık 50 santimetre kadardır ve EMF ile radyasyonun gücü 50 santimden sonra kaybolmaktadır.

Bilgisayar ile çalışmaya bağlı psikolojik ve fizyolojik stres uygun şekilde ayarlanan çalışma saatleri ve molalar ile azaltılabilir. Yine çalışma ortamı ve masasının dizaynı stres azaltmakta etkilidir. Rahat koltuklar ve masalar, belden destekleyici yastıklar yaararlı olur.Uzun süre mola vermeden çalışmak kaslarda gerginlik, tendonlarda ve bağlarda inflamasyon ve dolaşımda bozukluğa yol açar. Bütün bunlar gebe kadında huzursuzluk yaratır. Uygun zamanlada mola vermek şarttır. Bunun için 2 saatte bir 15 dakika ara vermek yeterlidir. Ayağa kalkıp biraz dolaşmak ve gerinmek çoğu gebeye iyi gelir. Bu amaçla yapılan baş ve boyun hareketleri ile omuzlar ve ayakları çevirmek dolaşımı destekler.

Sonuç olarak bütün bu bilimsel verilerin ışığında, meslekleri gereği bilgisayar kullanmak zorunda olan kadınların yukarıdaki önlemleri almak kaydı ile gebelikleri süresince güvenle monitör karşısında çalışabileceklerini ve bununla ilgili endişe duymalarının gereksiz olduğunu söyleyebiliriz.
Bilgisayar Cep Telefonu Ve Mikrodalga Fırınlar Gebelikte Zararlı Mı ?

BilgisayarBilgisayarda Radyasyon Varmı cep telefonu ve mikrodalga fırınlar gebelikte zararlı mı ?

Bilgisayarlar iyonize radyasyon içerme*diklerindenBilgisayarda Radyasyon Varmı zararlı bir etkisinin olması mümkün görünmemektedirBilgisayarda Radyasyon Varmı fakat iş ye*rinde uzun süre bilgisayar kullanmak zo*runda olan gebelerinBilgisayarda Radyasyon Varmı mutlaka ekran ko*ruyucusu kullanmasıBilgisayarda Radyasyon Varmı ekrana olabildiğince uzak durmaları ve dinlenme aralan ver*meleri tedbir açısından uygun olur.

Cep telefonları ile de ilgili be*yin ve kalbe dair zararları hakkında çeşitli gazete haberleri yazılsa daBilgisayarda Radyasyon Varmı halihazırda bu haberleri destekle*yen bilimsel bir çalışma gösterilmiş değildir. Fakat ilerde fark edilebilecekBilgisayarda Radyasyon Varmı olası tehlikelerine karşı tedbir olarak ge*belerBilgisayarda Radyasyon Varmı cep telefonları ile uzun konuşmak*tan kaçınmalıBilgisayarda Radyasyon Varmı vücutlarından uzakta tut*malıBilgisayarda Radyasyon Varmı özellikle karınlarına yaklaştırmamalıdırlar.

Mikrodalga fırın kullanımı için de ge*belikle ilgili bir zarar henüz saptanmamış*tırBilgisayarda Radyasyon Varmı fakat yine de fırın çalışırken kapağının kapalı olduğundan emin olunmalı ve bu sırada firından uzak durulmalıdır
 
Geri
Üst