Erken gebelik belirtileri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Erken gebelik belirtileri nelerdir?
Sevgili Melekler mekanı.com üyeleri, her ne kadar hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterse de hamile olup olmadığınıza dair cevaplar bulabileceğiniz en yaygın ilk belirtileri sizler için aşağıda sıraladık:

1. Adetinizin gecikmesi

Bu belirti muhtemelen en kesin olan belirtidir. Bazı anne adayları adet dönemlerinde oldukça açık renkte bir kanama yaşayabilirler, bu normal adet süreci gibi değildir ve muhtemel gebeliğin bir habercisi olabilir.

2. Kendini hamile hissetmek

Bu erken belirti belki de şu an bu yazıyı okuyor olmanızın da bir nedeni olabilir. Birçok anne adayı hamile olup olmadığına dair bir önseziye sahip olur ve önsezinin sıklıkla doğru çıktığı kanıtlanmıştır.

Birden bire kendinizi farklı hissetmeye başlamış olabilirsiniz, mesela kendinizi daha yorgun hissediyor olabilir ya da zaman zaman iç bulantıları, hafif baş dönmeleri ya da stres, aşırı duygu değişimleri yaşıyor olabilirsiniz. Bunların yanı sıra kabızlık şikayetiniz olabilir ya da tuvalete eskisine göre daha sık çıkıyor olabilirsiniz. Bunlar da muhtemel bir gebeliğin habercisi olabilirler.

3. Göğüslerde hassasiyet

Gebeliğin göze çarpan en erken belirtilerinden bir tanesi de şişmiş, hassas ve de bir dereceye kadar ağrıyan göğüslerdir. Bu belirtiyi uykuya dalmadan evvel sağa sola dönerken ya da giyinirken, banyo yaparken hissedebilirsiniz. Hamile kaldığınızda vücudunuz süt üretimi için ya da emzirme için kendisini hazırlamaya başlar. Buna ek olarak göğüslerde hassasiyet, şişme, göğüs uçlarında acıma ya da ekstra hassasiyet. Bazı anne adaylarımız göğüs uçlarında renk değişikliği de yaşarlar.

4. Yorgunluk

En erken gebelik belirtilerinden bir diğeri de aniden baş göstermeye başlayan aşırı yorgunluk hissidir. Yatağa daha erken girmeye başlayabilir ya da sabahları yataktan kalkmak daha zor gelmeye başlayabilir. Eğer çalışıyorsanız öğlene doğru iyice artan bir yorgunluk ve uyku hali yaşayabilirsiniz. Yaptığınız en küçük bir aktivite ya da hareket gücünüzün tükenmesine neden olup tansiyonunuzun düşmesine ya da kendinizi halsiz hissetmenize neden olabilir
5.Sık sık tuvalete çıkmak

Diğer bir önemli belirti de tuvalete çıkma sıklığında oluşan artıştır. İş arkadaşlarınızın ya da etrafınızdaki kimselerin gözüne de çarpacak kadar artabilir bu sıklık. Bunu söylemek istemezdik ama bu durum bazen dokuz ay boyunca devam edebiliyor.

6. Mide bulantısı

Gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan diğer bir durum da mide bulantısıdır. Mideniz aşırı derecede bulanabilir hatta hiç ummadığınız bir anda çıkarabilirsiniz. Bu erken belirti gebeliğin ilk haftasında da baş gösterebilir. Bazı anne adaylarımız bu problemi yalnızca sabahları deneyimlerken diğer bir kısım için bu durum bütün gün sürebilir.
7. Baş dönmesi ve/veya bayılma

Diğer bir erken hamilelik belirtisi ise baş dönmesi hissidir. Bir müddet ayakta durduktan sonra, market alışverişinde kuyrukta beklerken, oturup da birden ayağa kalktığınızda baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu durum uterusun şişip bacaklarınızdaki damarlara baskı yapmasından kaynaklı olarak tansiyonunuzun düşmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur.
5.-hafta1.jpg

8. İştahın açılması ya da bazı yiyeceklerden tiksinme

Hamileliğin diğer bir işareti de anne adaylarımızın iştahında oluşan açılmadır. Aşerme durumu da oluşup mevsimsiz meyve ya da sebzeleri yemek isteyebilirler. Diğer yandan bunun tersi olarak bazı anne adaylarımız da çok sevdiği yiyeceklere karşı tiksinme ve iğrenme yaşayabilirler.

9. Kokulara karşı hassasiyet

Anne adaylarımızın bir kısmında sıklıkla göze çarpan diğer bir belirti de kokulara karşı oluşan aşırı hassasiyettir. Her hangi bir yiyecek kokusu ya da parfüm kokusu aşırı derecede rahatsız edebilir ya da mide bulantısına sebep olabilir.

10. Mide ekşimesi ve/veya kabızlık

Bu problemin sebebi uterisin şişmeye başlayıp mideye baskı yapmasıdır. Aynı zamanda vücudunuzda artan hormon seviyeleri de hazmı yavaşlatabilir. Bu süreçte doktor gözetiminde ek vitaminler almanız gelişmekte olan bebeğiniz için faydalı olabilir. Yine kısa aralıklara sık sık yemek yemeniz de bu sıkıntıların azalmasına katkıda bulunabilir.

11. Ruh halinde oluşan değişimler

Vücudunuzda oluşan hormonsal değişimlere bağlı olarak ruh halinizde de bir takım değişiklikler oluşabilir. Bir anda sinirlenebilir ya da strese girebilirsiniz. Bir an kahkahalar atarken hemen ardından duygulanıp ağlayabilir ya da aşırı heyecanlanma yaşayabilirsiniz. Bütün bunlar oldukça normaldir ve muhtemel gebelik belirtileridir.

12. Artan vücut ısısı

Vücutta oluşan ısı artışı da hamileliğin önemli belirtilerinden bir tanesidir. Hafif ateşleniyor gibi hissedebilirsiniz ve soğuk algınlığı olduğunu düşünebilirsiniz. Bu yüzden hamile kalma sürecinde iseniz vücut ısınızda oluşan artışları takip edebilirsiniz. Uzun süre devam eden aşırı ateşlenme gibi durumlarda doktorunuza başvurmanızı öneririz.
kaynak:anademi.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
burda yazan bütün belirtiler hepsi bende var ve 1ay olacak hamilemiyim bilmiyorum bulantılar ara ara oluyo ve mide ekşimeside var karın şişme kasıkların üst kısmindan itibaren başlıyomuş ve o belirtidede var bende yardımcı olursanız sevinirim... cevap bekliyorum teşekürler...
 
Bende bugün catlatma ignesi oldum.ne yapımı bilmiyorum. 3 Yıllık evliyim.agri olurmuu sonrasında acaba
 
Cnm bnde nisan 22 de igne vuruldum suan tam 4 haftalik hamileyim igneyi vurlduktan bir harta icinde agrin oluyor ama insallah hamile kalirsinda oda sana tatli bir agri gibi gelsin rabbim olmayan herkese nasip etsin
 
Arkdaslar yeni katiliorum 10 aylik ewliyim. Iki aydir deniyoruz ama olmuo.. bu ay braz daha suphelerim var yrin regl gunum normalde inss hamilyimdir..
 
Merhaba ,

Bu kadar erken gebelik belirtisi olmaz. + Belirtilere dayanarak gebelik teşhisi de yapılmaz bu yanıltıcı olur. Mensiniz de en az 3 günlük gecikme olursa test yaparsınız..
 
Merhaba ben 3 gün geciktim ama bugün pembesi leke geldi ara ara cok acık renk adet gibi değil acaba hamılemıyım lütfen cevap verin ?
 
Merhaba ben 3 gün geciktim ama bugün pembesi leke geldi ara ara cok acık renk adet gibi değil acaba hamılemıyım lütfen cevap verin ?

Merhaba, adet döngüsü bir kaç gün ileri yada geri gelebilir. Gecikme olması durumun da test yapılması faydanıza olacaktır. İlerleyen saatlerde kanama yoğunlaşmaz ise yarın gebelik testi yapmanızı öneriyorum. Gördüğünüz lekelenme yerleşme kanaması olabileceği gibi adet başlangıcı da olabilir.
 
Geri
Üst