Alman çoban köpeği

AuSSie-AnGeL

Daimi Üye
Üye
Alman çoban köpeği
çobanköpekleri
Alman çoban köpeği...
koklerweb11vi-4536.jpg

Alman Çoban Köpeği'nin ırk oluşumu 1899 yılında Max Emil Friedrich Von Stephanitz adlı süvari subayı ile başlar. 19.yy Almanya'nın kırsal bölgelerinde ve çiftliklerde farklı tipte çoban köpekleri kullanılıyordu. Ancak bu ırklardan ikisi bugünkü Alman Çoban Köpeği'nin ortaya çıkışında ve geliştirilmesinde etkin rol oynamıştır.
Bunlardan birisi Thuringia'nın dağlık bölgelerinde sıkça görülen gri renkli dik kulaklı ve genellikle küçük bir yapıya ve kıvrık kuyruğa sahip bulunuyordu. Wurttemberg tipi köpekler ise geniş ve gelişmiş kas ve kemik yapısı ve çalı gibi tüylü kuyruğusürati ve rahat hareketleri ile dikkat çekiyordu. Fakat bu köpek yatık kulaklara sahipti. 1899 yılında Max Von Stephanitz Karlsruhe kentindeki bir şovda orta boyda gri-sarı renkte bir köpek dikkatini çekti. Bu köpek uysal.güçlüdayanıklı bir görünüme sahipti. Bu köpek Hektor Linksrhein idi. Stephanitz bu köpeği satın alarak adını Horand Von Grafrath olarak değiştirdi. Birkaç hafta sonra 22 Nisan 1899 yılında Stephanitz Arthur Meyer ve dokuz arkadaşı ile birlikte bugün de dünya'nın en köklü ve en kapsamlı köpek kulubü olan aynı zamanda Alman Çoban Köpekleri'nin seceresini tutan Verein Für Deutsche Schaferhunde (SV) kurdu ve Horand von Grafrath SZ1 secere numarası ile kaydedilerek ilk Alman Çoban Köpeği ünvanını aldı. Stephanitz ırkın gelişimini sağlamak için üretim programını Horand ve erkek kardeşi Luchs ile başlattı.
Bu köpekler Mores Plieningen ile çiftleştiler. Mores Plieningen ırkın gelişiminde oldukça pay sahibidir. Günümüzdeki her Alman Çobanında bu köpeğin kanı olduğu söylenebilir . Büyük erkek kardeşinin ise Stuttgart hayvanat bahçesindeki bir kurt olduğu bilinmektedir. Horand'ın meshur oğullarından Hektor von Schwaben ikinci sieger olarak tarihe geçti ve ırkın gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Bu köpek kardeşi ile çiftleşerek Boewulf Heinz Von Starkenberg ve Pilot 3 dünyaya geldi.
Ancak akraba arasındaki bu çiftleşmeler bir süre sonra istenmeyen ve orijinalden uzaklaşan yavrular meydana getirmeye başladı. Stephanitz bunu önlemek için akraba olmayan çoban köpekleri Audifax von Grafrath ve Adolo von Graftrath çiftleşme programına alındı. Stephanitz için bir diğer problem ise ırkın mizacındaki değişiklik ile diş bozuklukları idi ve hemen önlenmesi gerekiyordu.
1925 yılında Stephanitz Klodo von Boxberg i Sieger seçti. Klodo diğer köpeklerden derin ve geniş gövdesikısa belikendine has yürüyüşü ile ayırt edilebiliyordu. Klodo baskın bir erkek olarak yeni Alman Çoban Köpeği'nin habercisi oldu. Klodo daha sonraA.Gilbert (Mareldene Kennels - Hamden Connecticut) tarafından Amerika ya götürüldü ve oğulları ve kızları ile bugünkü kuzey amerika ırkının oluşmasında oldukça pay sahibi oldu. İngilizler'de köpeğin kendi sınırları içerisinden Alsatian adlı yöreden dünyaya yayıldığını belirterek köpeğe sahip çıktılar ve köpeği Alsatian olarak çağırmaya başladılar.
Alman Çoban Köpeği'nin diğer ülkeler tarafından benimsenmesi ve kullanılması 1.Dünya Savaşı ile başlar. Almanya bu savaşta Alman Çoban Köpeklerini geniş bir biçimde savaş köpeği telefon hattı çekmecephanelik ve esir kamplarını korumakızılhaç köpeğiiz takip köpeği mesaj köpeği olarak kullandı.
Savaş sonrası ise Almanya'da yeni kanlar adını duyurmaya başladı. Bu köpekler ileride büyük rol oynayacak Axel Von der Deininghauserhide - Rolf von Osnabruecker land ve Hein v.Richterback idi. Daha sonraki yıllarda ise Quanto Wienerau Canto Wienerau Mutz vd Pelztierfarm ve Marko v Celler Land adlı köpekleri görmekteyiz. Quanto kendinden sonra gelecek olan ırklara orta boydüşük yapıgüçlü kemik ve baş ve ön bacaklargibi özellikler aşıladı Lasso di val Sole ve Dick Adeloga kendisinin oldukça meşhur oğullarıdır. Quanto serisi ileride Uran v Wildsteiger Land ile devam etmiştir. Canto yalnızca dört yıl yaşamasına rağmen Almanya'da büyük ilgi uyandırdı. Yapısı enerjisi show köpeği olarak güzelliği ile diğer ülkelerin ısrarla sahip olmak istediği bir köpek olarak adından çokça bahsettirdi. .Quanto serisi ileride Uran v Wildsteiger Land ile devam etmiştir. Meşhur oğullarından Canto Arminius ise çok önemli bir yere sahiptir.

 
Geri
Üst