17 akademisyen İbn-i Arabiyi anlatacak...

sevgi10

Üye
Üye
17 akademisyen İbn-i Arabiyi anlatacak...
117518.jpg
23 -28 Mayıs tarihlerinde Türk Kadınları Kültür Derneği Istanbul şubesi tarafından düzenlenecek olan Uluslar arası İbn Arabi sempozyumu Türkiye’de ilk defa gerçekleştiriliyor.

Sempozyumun İstanbul kısmındaki çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, Şam ayağındaki bölümü ise T.C. Kültür Bakanlığı’nın birlikteliği ile gerçekleşiyor.
Sempozyumun açılışı protokol davetlilerinin de hazır bulunacağı 23 Mayıs Cuma günü saat dokuzda, CRR konser salonunda yapılacak. 24-25 Mayıs tarihlerinde İTÜ Gümüşsuyu kampüsünde devam edecek olan sempozyum, 26-28 Mayıs tarihlerinde Şam’daki kapanış konuşmalarıyla son bulacak.

Günümüzün problemlerine tasavvufun derin ilmiyle açıklayabilen, Allah’ın her yaratılmışın aynasında aksettiğini bize öğreten ve böylece insanları fark gözetmeden sevmenin yollarını gösteren ve günümüzün birlik anlayışını açıklayan Arabi’yi tanımak 21. yüzyılın dünyasına ışık tutacaktır, diye ifade eden Türkkad İstanbul şube başkanı Cemalnur Sargut, "sempozyuma dünyanın çeşitli ülkelerinden İbn-i Arabi uzmanı 17 akademisyen katılıyor" dedi.

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç ve Prof. Dr. Mustafa Tahralı’dan oluşan Akademik Danışma kurulunun yöneteceği panellerde yurt içinden ayrıca Doç. Dr. Ekrem Demirli, Dr. M. Mustafa Çakmaklıoğlu, Dr. Semih Ceyhan’da ibn-i Arabi uzmanı olarak katılacak.

MUHYİDDİN-İ ARABİ KİMDİR ?
1165'de bugün İspanya sınırları içindeki Murcia'da doğdu, 1240'da
Şam'da öldü. İslam düşüncesinin iç boyutunu eksiksiz bir felsefi anlatıma kavuşturan ilk mutasavvıf ve düşünürdür. Eğitimini İslam kültürünün seçkin merkezlerinden Sevilla'da tamamladı. 1198'de doğuya gitmeye karar verdi ve bir daha doğduğu yerlere dönmedi.
İlk önemli durağı Mekke'de en önemli yapıtı ''Fütuhatül Mekkiye''yi yazmaya başladı, kitabı daha sonra Şam'da bitirdi. 560 bölümlük bu dev yapıtı, bütün batini İslam bilimlerini kendi anladığı ve yaşadığı biçimde ele alan, ayrıca iç dünyasıyla ilgili önemli bilgiler içeren kişisel bir ansiklopediydi. Mısır'dan sonra Anadolu'ya da geçen İbn-i Arabi'nin, Konya'da karşılaştığı Sadreddin Konevi doğudaki en önemli öğrencisi oldu. Konevi'nin annesi ile evlenen ünlü düşünür bir süre bu kentte yaşadı. Uzun gezilerinin ardından Şam'a geldiğinde ünü bütün İslam alemine yayılan İbn-i Arabi, yine bu kentte öldü.
haber7
 
Geri
Üst