gebe
  1. elmalı kurabiye

    elmalı kurabiye Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Ekim 2008
    Mesajlar:
    5.620
    Beğenilen Mesajlar:
    13
    Ödül Puanları:
    0

    2008 kpss türkçe soru ve cevapları

    Konu, 'KPSS Genel' kısmında elmalı kurabiye tarafından paylaşıldı.

    2008 kpss türkçe soruları ve cevapları
    KPSS'YE GİRECEK ARKADASLAR ESKİ SORULARI ÇÖZMENİZDE FAYDA VAR DİYORUM ÇÜNKÜ GENELDE BENZER SORULAR ÇIKIYOR GİRECEK ARKADSLARIMA BASARILAR DİLİYORUM BUYRUN TÜRKE SORULARI
    GENEL YETENEK TESTİ
    KPSS-ORTAÖĞR. / 2008

    1
    1. Çok küçük, çelimsiz bir örümcekti bu. Mercimek tanesi
    büyüklüğündeki bedeni yaylanıyor, ama tepeye tırmanma
    çabası her seferinde ---- sonuçlanıyordu. Kim
    bilir nereden gelip de banyo küvetine düşmüştü. Banyo
    küvetinin duvarına bir daha tırmandı. Tam doruğa
    ulaşacakken yine aşağıya ----.
    Bu parçadaki boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden
    hangisinin getirilmesi uygun olur?
    A) beceriksizlikle – kayıverdi
    B) başarısızlıkla – yuvarlanıverdi
    C) mutsuzlukla – iniverdi
    D) engelle – düşüverdi
    E) kötü – hoplayıverdi


    2. “İçin” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde cümleye
    ötekilerden farklı bir anlam katmıştır?
    A) Temiz bir çevre için herkes çaba göstermelidir.
    B) Sağlıklı ve uzun bir yaşam için spor yapmalısınız.
    C) Buradan köye ulaşmak için bir saat yürümelisiniz.
    D) Şehrin yabancısı olduğum için gezerken sık sık
    yolumu kaybettim.
    E) Bu işi zamanında bitirebilmek için çok çalışmalıyım.


    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, deyimin anlamıyla
    ayraç içindeki söz uyuşmamaktadır?
    A) Elindeki işi kılı kırk yararak iki günde yaptı.
    (yavaşça)
    B) Yanında konuşanın sözlerine kulak kesildi.
    (dikkatle dinlemek)
    C) Bu oyuncunun sezon boyunca takıma dişe
    dokunur bir katkısı olmadı. (önemli)
    D) Olacakların kokusunu çok önceden almıştı.
    (sezmek)
    E) Lisedeyken çok konuşmayan, ağırbaşlı bir
    çocuktu. (ciddi)



    4. (I) Buralara gelme hikâyem, altı ay öncesine uzanıyor.
    (II) Mardin’e ziyaretlerimden birinde, otelin duvarında
    asılı olan o fotoğrafla karşılaştığım ana. (III) Savur’un
    fotoğraflarını gördüğüm o ilk anda, bunların
    Mardin’in değişik açılardan çekilmiş fotoğrafları olduğunu
    düşündüm. (IV) Sonra da kendime o fotoğrafları
    niçin ben çekmedim diye kızdım. (V) Dikkatle
    bakınca da gördüklerimin Mardin’in genel görüntüsüne
    çok benzeyen ancak bir o kadar da farklı Savur
    ilçesine ait olduğunu anladım.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde
    karşılaştırma söz konusudur?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    5. (I) Sıtma, uluslararası halk sağlığının önemli sorunlarından
    biri. (II) Her yıl, ortalama dört yüz milyon kişi
    bu hastalığa yakalanıyor. (III) Bunların birkaç milyonu
    yaşamını yitiriyor. (IV) Sıtmanın görüldüğü bölgelere
    yolculuk yapanlar, ilaçla korunmalı. (V) Kişisel korunma
    yöntemlerini uygulamalı, cibinlikle yatmalı, uzun
    kollu gömlek ve pantolon giymeli, şapka kullanmalı.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde
    önlemden söz edilmektedir?
    A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve III.
    D) III. ve IV. E) IV. ve V.


    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzerlerinden
    üstün olma durumu söz konusudur?
    A) Son yıllarda, balık yetiştiriciliğinin ülke ekonomisine
    sağladığı katkı gözden kaçmıyor.
    B) Avlanarak elde edilen balıklar, artan nüfusun gereksinimini
    karşılamaya yetmiyor.
    C) Et, süt, peynir gibi gıdalarda olmayan Omega-3
    yağ asidini içerdiği için sık sık balık yemek gerektiği
    söyleniyor.
    D) İyot bakımından zengin olan balığın bazı hastalar
    tarafından tüketilmesinin zararlı olduğu belirtiliyor.
    E) Kemik erimesi rahatsızlığı olanların balık yemeyi
    ihmal etmemesi gerekiyor.


    7. (I) Tarsus’un görülmeye değer yerlerinden biri olan
    Gözlükule Höyüğü, kentin güneydoğusunda bulunuyor.
    (II) Günümüzde, ağaçlandırılıp park olarak
    kullanılan Gözlükule, 300 m uzunluğunda ve 22 m
    yüksekliğinde bir höyük. (III) 1934, 1938 ve 1947
    yıllarında yapılan arkeolojik kazılardan, bölgeye
    yerleşimin Yeni Taş Çağında başladığı anlaşılıyor.
    (IV) Gözlükule’deki kazılarda, ok uçları, küçük mızraklar,
    seramikler, dörtgen planlı taş ve kerpiç evler
    gibi kalıntılar bulundu. (V) Çıkarılan yapıtlar Adana
    ve Mersin Müzelerinde sergileniyor.
    Bu parçada anlatılan yerle ilgili olarak aşağıda
    verilenlerden hangisi yanlıştır?

    A) I. cümlede, konumundan söz ediliyor.
    B) II. cümlede, boyutlarına değiniliyor.
    C) III. cümlede, yerleşimin ne zaman başladığı
    belirtiliyor.
    D) IV. cümlede, bulunan eşyaların kimlere ait olduğu
    açıklanıyor.
    E) V. cümlede, çıkarılanların nerelerde görülebileceği
    belirtiliyor.


    8. (I) Boynu dik tutan yedi omur kemiği arasında disk
    adı verilen kıkırdaklar vardır. (II) Bu disklerin içindeki
    jölemsi sıvının omuriliğe veya sinirlere doğru taşması,
    boyun fıtığına yol açar. (III) Bu rahatsızlık, boyun
    ağrısıyla ya da tek başına kol ağrısıyla kendini
    gösterir. (IV) Hastanın, sinirlerindeki baskıya bağlı
    olarak elinde kas gücü kaybı görülür, tutma yeteneği
    azalır. (V) Boyun fıtığı ilerlerse hastanın kolunda
    incelme de görülebilir.
    Boyun fıtığının anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış
    cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden
    hangisi yanlıştır?

    A) I. cümlede, neden olan etkenler belirtiliyor.
    B) II. cümlede, nasıl oluştuğu anlatılıyor.
    C) III. cümlede, belirtilerinden söz ediliyor.
    D) IV. cümlede, nelere neden olduğu açıklanıyor.
    E) V. cümlede, bir olasılıktan söz ediliyor.


    9. (I) Yöneticilik çok yıpratır insanı. (II) Ben yöneticiliği
    hiç isteyerek yapmadım. (III) Yazı yazmanın zevki
    yoktur yöneticilikte. (IV) Çünkü insanla uğraşmak zor
    bir iştir, her gün en az on kişinin, on çeşit derdi gelir
    önünüze. (V) Eğer iyi bir yöneticiyseniz, istenenlere
    kimseyi kırmadan “Evet.” ya da “Hayır.” diyebilir, sorunları
    da çözersiniz ama bunu başarabilmek çok zordur.
    Yöneticiliğin anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış
    cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden
    hangisi yanlıştır?

    A) I. cümlede, bireyi nasıl etkilediğinden söz
    ediliyor.
    B) II. cümlede, öznel bir açıklama yapılıyor.
    C) III. cümlede, pişmanlıktan söz ediliyor.
    D) IV. cümlede, neden güç olduğuna ilişkin bilgi
    veriliyor.
    E) V. cümlede, bir koşul belirtiliyor.


    10. Tarihin ilk dönemlerinde, bir kabilede olağanüstü bir
    I II
    durumla karşılaşıldığı zaman, kabilenin deneyimli ve
    III
    bilgili en yaşlı üyelerine gidilip akıl danışılırmış.
    IV V
    Bu cümledeki numaralanmış sözcüklerden hangisi
    nitelik belirtmektedir?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    11. Aşağıdakilerden hangisi biçimce olumlu, anlamca
    olumsuz bir cümledir?

    A) Zayıflamak için ne spor yapıyor ne de yediklerine
    dikkat ediyor.
    B) Ya bizimle gelirsin ya da evde yalnız oturursun.
    C) Uzun zamandır kimseyi arayıp sormuyor.
    D) Ne yazık ki ona artık hiç kimse güvenmiyor.
    E) Niçin böyle söyledi hâlâ anlamış

    12. Aşağıdakilerden hangisi yanıt vermeyi gerektiren
    bir soru değildir?
    A) Yarın onunla beraber mi geleceksin?
    B) Hangi meyve daha çok C vitamini içeriyor?
    C) Müzik çalışmaların devam ediyor mu?
    D) Bu kadar çaba göstermenin sebebi ne?
    E) Nerede o güzelim çocukluk günlerim


    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işin ne zaman
    yapıldığı belli değildir?
    A) Her sebze, mevsiminde daha ucuza satılıyor.
    B) Geç saatte yattığım hâlde erkenden uyandım.
    C) Biraz önce buradan ayrıldı.
    D) Parka doğru yavaş yavaş yürüdüm.
    E) İlgiyle izlenen yarışmanın sonuçları bir hafta
    önce açıklandı.


    14.
    Zirvede şirin bir göl
    I
    ... Dağ havası, binlerce çam
    ağacı, bol su ve bungalov tipi ahşap evler
    II
    ...
    Ülkemizin güzelliğiyle ünlü, sayılı yaylalarından biri
    olan Uzungöl Yaylası’ndayız
    III
    ... Sisi, ormanı ve
    gölüyle doyumsuz bir görünüm
    IV
    ... Hele çeşit çeşit
    çiçekleri
    V
    ...
    Bu parçadaki numaralanmış üç noktalardan (…)
    hangisi yanlış kullanılmıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    15.


    Beykoz, Boğaziçi’nin sondan bir önceki iskelesi. Şirin
    I
    bir İstanbul semti. Cevizi, paçası ve lezzetli balıkla-
    II
    rıyla ünlü. Sakin ve çalışkan halkı yıllar boyu,
    III
    yemyeşil tepelerinin betonlaşmasına gücünün
    IV
    yettiğince karşı koymuş. Tepelerinde bir zamanlar
    padişahların ava çıktığı güzelim koruların ancak
    bir kısımı kurtarılabilmiş.
    V
    Bu parçadaki numaralanmış sözlerin hangisinde
    bir yazım yanlışı vardır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    16.


    Türkiye’nin 400 m uzunluğundaki en büyük havaala-
    I II
    nı 10 Temmuz’da açılıyor. Ayrıca 17.000 m2 lik ala-
    III
    nıyla Topkapı sarayından sonra yurdumuzun ikinci
    IV
    büyük müzesi de burada bulunuyor.
    V
    Bu cümlelerdeki numaralanmış sözlerin hangisinde
    bir yazım yanlışı vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu
    vardır?
    A) Yaptığımız anketler düşüncelerimizin doğruluğunu
    kanıtladı.
    B) Bu, beş altı yıllık süren bir çalışmadır.
    C) Bilgi toplama aşamasında çok zorluk çektik.
    D) Toplanan bilgilerin doğru olup olmadığını araştırdık.
    E) Bu konuda birçok katılımcının görüşü alındı.


    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş anlamlı sözcüklerin
    birlikte kullanılmasından kaynaklanan bir
    anlatım bozukluğu vardır?
    A) Bayram yaklaştığı için okulda çok hızlı bir faaliyet
    ve etkinlik başladı.
    B) Çantasına koyduğu dosyaları, fotoğrafları evde
    inceleyip bir rapor yazacaktı.
    C) Çevresindekilerce, deneyimli ve başarılı bir marangoz
    olarak tanınıyordu.
    D) Bu oyuncaklar, çocukları hem eğlendiriyor hem
    de eğitiyor.
    E) Ana dili öğretiminin yalnızca Türkçe ve edebiyat
    dersleriyle sınırlı olmadığını biliyor




    19.


    Bir balığın taze mi, değil mi olduğunu nasıl anlarsınız?
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerden
    hangisiyle giderilebilir?
    A) “bir” yerine “bu” sözcüğü getirilerek
    B) “taze mi” yerine “bayat mı” sözü getirilerek
    C) “olduğunu nasıl anlarsınız” yerine “olduğu nasıl
    anlaşılır” sözü getirilerek
    D) “nasıl” yerine “hangi yöntemle” sözü getirilerek
    E) “taze mi, değil mi olduğunu” yerine “taze olup olmadığını
    sözü getirilerek


    20.


    Çevre bilincinden yoksul kişilerin sayısı arttıkça dünyanın
    geleceği kararacaktır.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerden
    hangisiyle giderilebilir?
    A) “kişilerin sayısı” yerine “kişiler sayıca” sözü getirilerek
    B) “çevre bilincinden” yerine “çevreyi koruma bilincinden”
    sözü getirilerek
    C) “yoksul” yerine “yoksun” sözcüğü getirilerek
    D) “dünyanın geleceği kararacaktır” yerine “dünyanın
    geleceğini karartacaktır” sözü getirilerek
    E) “arttıkça” yerine “artarsa” sözcüğü getirilerek



    21.


    Çocuk, bana gözleriyle öyle bir bakıyordu ki
    I II III IV
    etkilenmemek olanaksızdı.
    V
    Bu cümledeki numaralanmış sözlerden hangisi
    gereksiz kullanılmıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    22.


    “Bütün ömrüm boyunca böyle işler yapmak istedim.”
    I II III IV
    dedi.
    V
    Bu cümledeki numaralanmış sözcüklerden hangisi
    atılırsa cümlenin anlamında bir daralma ya da
    bozulma olmaz?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V


    23.


    (I) Bir dönem ülkenin neredeyse en önemli konularından
    biriydi arabesk. (II) Herkes ne olduğu tam olarak
    tanımlanamayan bu müziğin peşine düşmüş gibiydi.
    (III) Üzerine tezler yazıldı, belgeseller yapıldı, nereden
    çıktığına ilişkin fikirler yürütüldü. (IV) Ne var ki
    zaman içinde “arabesk müzik” yerini yavaş yavaş
    “fantezi müzik”e bırakmaya başladı. (V) “Arabesk”in
    bu yükselişi müzik eleştirmenlerinin gözünden kaçmıyor.
    (VI) Artık arabeskin, üzerinde uzun uzun düşünülen,
    toplumsal kökleri sorgulanan bir kavram olmaktan
    çıktığını söyleyebiliriz herhâlde.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden
    hangisi
    şüncenin akışını bozmaktadır?
    A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.


    24. Deniz kenarında, yeni şiir kitaplarıyla baş başayım.
    Yalnız değilim, dizelerle dertleşiyorum, şiirler benim
    can yoldaşım. Arada bir martılara ekmek atıyorum.
    Dalgalar kıyıya vuruyor. Balıkçı teknelerinin pat patları
    içime bir ferahlık veriyor. Güneş biraz sonra batacak,
    bulutlar kızaracak, etraf grileşecek, akşam olacak.
    Karşıdaki Çiçek Adası görünmeyecek.
    Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisi söylenemez?
    A) Görsel ögelere yer verilmiştir.
    B) Anlatanın duygusu yansıtılmıştır.
    C) Karşılaştırmadan yararlanılmıştır.
    D) Betimleme yapılmıştır.
    E) Bir doğa olayı, oluş sırasına göre verilmiştir


    25. Uyanınca hemen pencereye koşarım. Hava güneşli
    de yağmurlu da olsa caddeler kar altında da kalsa…
    Umudumu dışarıda ararım. Yıllar önce bir gazetede
    okumuştum; uzaktan mor dağlara bakmak, çimenlik
    yerlerde dolaşmak gözü dinlendirirmiş. Bense dinlendirmek
    için değil, gördüklerimin ardındakileri yazabilmek
    için yapıyorum bunu. Havaalanına inip kalkan
    uçaklara, takırtıyla yol alan trenlere bakmak; çocukların,
    kuşun, böceğin sesini duymak neler çağrıştırmaz
    ki!
    Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
    söylenebilir?
    A) Yazar ruhsal sıkıntılarını yansıtmaktadır.
    B) Çevrenin, insanın yaratıcılığını harekete geçirdiği
    belirtilmektedir.
    C) Görülenleri tüm özellikleriyle yansıtmanın zorluğu
    ortaya konmaktadır.
    D) İnsanın doğayla bir bütün oluşturduğu vurgulanmaktadır.
    E) İçinde bulunulan çevreyi anlatan yapıtların ilgiyle
    okunduğundan söz edilmektedir


    26. Kumluca’yla ilgili ilginç bir rivayet var: Sarıkavak’tan
    bir köylü günün birinde bugünkü ilçe merkezinin bulunduğu
    kumluk araziye karpuz ekmiş. Yetişen iri karpuzlarını
    satmaya götürdüğünde, görenler çok şaşırmışlar
    ve bunları nerede yetiştirdiğini sormuşlar köylüye.
    “Derenin oradaki kumluca yerde.” cevabını vermiş
    köylü. Karpuzların methiyle bu bereketli topraklar,
    zamanla “Kumluca” olarak anılmaya başlanmış. İlçe
    bugün, seracılığın kalbinin attığı tarım bölgelerinden
    biri konumunda.
    Bu parçada Kumluca’yla ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisine değinilmiştir?
    A) Karpuzdan başka neler yetiştirilebildiğine
    B) Seracılığı yaygınlaştırmak gerektiğine
    C) Bir ticaret merkezi olduğuna
    D) Yaşam koşullarının zor olduğuna



    27. Aksaray Müzesinde sergilenen mumyaların çoğu,
    Ihlara Vadisi ve çevresinden çıkarılmış. Bu müzede,
    10. yüzyıla ait dört sağlam mumya, bir erişkine
    ait eksik mumya, eksik çocuk mumyaları, bir de kedi
    mumyası bulunmakta. Aralarında en çok ilgi gören,
    kedi mumyası. Bu mumya, bir kilisede rahip mumyasıyla
    yan yana bulunmuş. Kedinin rahibe ait olduğu
    ve sahibi tarafından çok sevildiği için onunla birlikte
    mumyalandığı sanılmakta. Kedi mumyası, havada
    uçuyor gibi durduğu için “Rahibin Uçan Kedisi” olarak
    da adlandırılıyor.
    Bu parçada, Aksaray Müzesindeki mumyalarla ilgili
    olarak aşağıda verilenlerden hangisine yönelik
    bilgi vardır?
    A) Niteliklerine
    B) Doğal olayların etkisine
    C) Mumyalanma yöntemlerine
    D) Hangi amaçla yapıldıklarına
    E) Dönemlerinin gerçek dışı inançlarını yansıttıklarına


    28. Yeni turizm anlayışında zaman çok önemli. Bu yüzden
    her yere uçakla gitmek isteniyor. Oysa buradan,
    en yakın havaalanına 3-3,5 saatte ulaşılıyor. Bu nedenle
    ilçemizde hava ulaşımı çok tercih edilmiyor.
    Bu parçada, aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı
    vardır?
    A) Turizmin gelişmesini sağlayan etkenler nelerdir?
    B) Turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için ilçenizde
    neler yapılıyor?
    C) Sizce turistler niçin hava yoluyla ulaşıma öncelik
    veriyor?
    D) İlçeniz hangi yönden turistlerin ilgisini çekiyor?
    E) İlçenizin coğrafi koşulları havaalanı yapmaya elverişli
    mi?



    Gelecekte farklı biri olacağı, daha çocukluğunda
    anlaşılan sıra dışı insanlar vardır. Bunlar, yaşamlarının
    ilerleyen yıllarında uygun bir durum ya da kişiyle
    karşılaştıklarında büyük bir değişim sancısı çekmeye
    başlarlar. Böyle insanlar, çevrelerine yabancılaşacak
    kadar zorlu bir süreç olan bu dönemi başarıyla
    atlatabilirlerse önemli işlere imza atarlar. Artık hem
    bilim dünyasında hem de yazınsal yapıtlarda anlatılmaya
    değer nitelikleri olan insandır onlar.
    Bu parçaya göre, sıra dışı insanlarla ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
    A) Bulundukları ortamda her zaman ilgi görmekten
    hoşlanırlar.
    B) Yaptıkları ve söyledikleriyle örnek gösterilirler.
    C) Çevrelerince yadırganmaktan sürekli olarak
    yakınırlar.
    D) Kendileri gibi başkalarının da değişmesini isterler.
    E) Altından kalkılması güç işleri yapmayı severler.




    30. Zekânın gelişmesinde annenin doğum öncesi ve sonrası
    sağlık durumu, beslenmesi, anatomik yapısı gibi
    ögeler etkilidir. Doğum sırasındaki etkenler, doğum
    sonrasındaki sağlık koşulları da önemlidir. Çevre,
    beslenme, iklim, toplumsal yapı, eğitim koşulları da
    unutulmamalıdır.
    Bu parçada zekâyla ilgili olarak anlatılmak istenen
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yaşam boyunca gelişimini sürdürdüğü
    B) Hangi düzeyde olduğunun nasıl saptandığı
    C) Kişiden kişiye farklılık gösteren özellikler taşıdığı
    D) Doğal ve toplumsal koşulların etkisiyle biçimlendiği
    E) Bazı özelliklerinin kalıcı olduğu



    31. Likya dilinde “kırlangıç” anlamına gelen “kaledonya”
    sözcüğünden adını alan Gelidonya Feneri, 1934’te
    yapılmaya başlanmış ve 1936’da tamamlanmış. Toplam
    uzunluğu 509 kilometre olan tarihî Likya Yolu,
    Gelidonya Feneri’nin altından geçiyor. Fener, Korsan
    Koyu’ndan yola devam edildiğinde, Taşlık Burnu’nda
    karşınıza çıkıyor. Sivri kayalıklar üzerine inşa edilmiş,
    denizden yüksekliği 227 metre olan bu fenere ulaşmak
    doğayla iç içe bir yürüyüşü de beraberinde getiriyor.
    Çam ağaçları arasından geçen patikayı tamamlayıp
    fenere vardığınızda karşınızda duran Beşadalar
    manzarası tatlı yorgunluğunuzu unutturuyor. Konumu
    gereği elektrik verilemeyen fener, gazlı tüp kullanılarak
    çalıştırılıyor.
    Bu parçada Gelidonya Feneri’yle ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisine değinilmemiştir

    A) Yapıldığı yerin özelliklerine
    B) Aydınlatmada ne kullanıldığına
    C) Adının nereden geldiğine
    D) Yapımının ne kadar sürdüğüne
    E) Denizciler için taşıdığı öneme


    32. Su, doğanın ve insanlığın devamlılığı için yaşamsal
    bir kaynaktır. Ancak, dünya nüfusunun artması, küresel
    ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki
    dağılım ve kullanım şekli, suyla ilgili ciddi sorunların
    ortaya çıkmasına yol açacaktır. Son on yılda
    kısıtlı su kaynaklarına karşın suya olan gereksinim
    altı-yedi kat artmıştır. Bu oran dünya nüfusu artış oranının
    iki katından fazladır. Öte yandan, dünya nüfusunun
    2025’te 8,3 milyara, 2050’deyse 10-12 milyara
    ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya genelinde 2,4
    milyar insan, yetersiz ve kalitesiz su nedeniyle sağlıksız
    koşullarda yaşamaktadır. İlgili kuruluşlar su kaynaklarının
    daha etkin bir biçimde kullanılması ve yönetilmesinin
    gerekliliğine dikkat çekmektedir.
    Bu parçada suyla ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisine değinilmemiştir?


    A) Sorunların çözümü için bugüne kadar neler yapıldığına
    B) Kaynakların, gün geçtikçe gereksinimi karşılamakta
    yetersiz kaldığına
    C) Gelecekte nasıl bir durumla karşılaşılabileceğine
    D) Yetkililerin, konunun önemini vurgulamaya çalıştığına
    E) Yaşanan sorunun nelerden kaynaklandığına


    33. 22 yıl öncesine kadar Urfa-Adıyaman çevresinde yaşayanlar,
    göl kavramına pek alışık değildi. Atatürk
    Baraj Gölü 1990’da su tutmaya başladığında, yöre
    halkı sadece göl ile değil suyun getirdiği farklı bir kültürle
    de tanışmaya başladı. Bugüne kadar sulama ve
    içme suyu olarak kullanılan 81,7 kilometre karelik devasa
    su kütlesi balıkçılık için de elverişliydi. Ancak
    araştırmacılar, gölde balıkçılığın kontrollü yapılması
    gerektiğini söylüyorlar. Çünkü kontrolsüz girişimlerin
    gölün ekosistemine geri dönüşü olmayan zararlar verebileceğini
    şünüyorlar. Gölde 15’e yakın balık türü
    ve balık miktarı açısından zengin bölgeler saptandı.
    Ancak bu balıkların yüzde 90’ını ekonomik değeri düşük
    türler oluşturuyor. Araştırmacılara göre baraj gölü
    henüz olgunluğa erişmemiş koca bir dev ve onu doğru
    yola sokmanın tam zamanı.

    Bu parçada Atatürk Baraj Gölü’yle ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

    A) Yöre halkının yeni bir durumla karşı karşıya kaldığına
    B) Çevresindeki illerin iklimini etkilediğine
    C) Birçok balık türünü barındırdığına
    D) Balıkçılığın bilinçli olarak yapılması gerektiğine
    E) Çalışmalarla, daha çok yararlanılabilir duruma
    getirilebileceğine


    34. Titanyum ilk olarak Kaliforniyalı ünlü mimar Frank O.
    Gehry tarafından İspanya Bilbao’daki Guggenheim
    Müzesinin yapımında kullanıldığından beri uluslararası
    mimarlık dünyasının yıldızı. Doğal hâli koyu gri
    olan titanyum, hava durumuna göre mavimsi ya da
    kırmızı olabiliyor. Eskiden sadece takılarda, uzay
    araç ve gereçlerinde ya da tıp alanında kullanılan bu
    malzemeden günümüzde çok çeşitli alanlarda yararlanılmakta.
    Çelikten daha sert ve hafif, ısıya alüminyumdan
    daha dayanıklıdır. Ayrıca titanyum paslanmaz
    ve altındaki beton sağlam kaldığı sürece yerinde
    durabilir.
    Bu parçaya göre titanyumla ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisi söylenemez?

    A) Birçok ülkede kullanılmaktadır.
    B) Çevre şartlarına göre rengi değişebilmektedir.
    C) Doğada az bulunduğu için oldukça değerlidir.
    D) Bazı özelliklerinden dolayı inşaatlarda kullanmaya
    elverişlidir.
    E) Kullanım alanı zamanla genişlemiştir.



    35.


    Özel ilgi alanı olanlarımız dışında çoğumuz, kelebekleri
    birbirinden pek ayırt edemeyiz. Kuşları, serçe,
    martı, karga ya da leylek olarak adlandırırız ama
    adıyla tanıdığımız kaç kelebek türü vardır? Kelebeklerin
    dünyasına biraz ilgi duyduğumuzda renk ve desenlerine
    göre türlere ayrıldığını, canlılar aleminin en
    zengin tür çeşitliliğine sahip gruplarından biri olduğunu
    fark ederiz. Her tür, farklı mevsimlerde uçar ve
    farklı bitkilerle beslenir. Öteki böceklere göre daha
    çok sevilen ve çok sayıda ilgilisi bulunduğu için hakkında
    en fazla bilgi sahibi olunan böceklerdendir.
    Bu parçada kelebeklerle ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisine değinilmemiştir?

    A) Sınıflandırılmasında hangi özelliklerinin dikkate
    alındığına
    B) Beslenmelerinin türlere göre değişkenlik gösterdiğine
    C) Çeşit açısından çok zengin olduğuna
    D) Yaşam sürelerinin ne kadar olduğuna
    E) Haklarında çok şey bilinmesinin nedenine



    36.


    Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın hangi felaketlere
    yol açabileceğini şimdiden görebiliyoruz. Dünyanın
    bu ortak sorununu çözebilmek için alternatif enerji
    kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesi gerekiyor.
    Bu aşamada akla ilk olarak güneş geliyor. Güneş,
    sonsuz enerjisini insanlara sunmaya her zaman hazır.
    Artık amaç, bu kaynaktan olabildiğince yararlanmak
    olmalı. Böyle bir amaca da ancak ileri teknoloji
    yardımıyla ulaşılabilir.
    Bu parçada, çevre kirliliği ve küresel ısınmayla ilgili
    olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

    A) Yeni kaynaklardan yararlanmak gerektiğine
    B) Yapılmak istenenin nasıl gerçekleştirilebileceğine
    C) Kötü sonuçlar doğuracağının artık bilindiğine
    D) Bütün ulusların bu sorunla karşı karşıya olduğuna
    E) İnsanların hangi tutumlarının buna yol açtığına

    37. Yanında duran arkadaşının tersine, kısa boylu, şişman,
    oldukça esmer tenli biriydi. Davul gibi olan karnını,
    kirli sarı üzerine yatay mavi çizgili, kısa kollu
    gömlek daha da şişkin gösteriyordu. Kahverengimsi
    yeleğinin cepleri tıka basa doluydu. Palaska benzeri
    kemerine bağlı cep telefonu, görüntüsüne bir farklılık
    katıyordu.
    Bu parçaya göre, sözü edilen kişiyle ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Bedenine uygun giyecek bulmakta zorlandığı
    B) Karşılaştırma yoluyla arkadaşına ilişkin bilgi edinildiği
    C) Giyimine özen göstermeyen bir kişi izlenimi
    uyandırdığı
    D) Kimi fiziksel özelliklerinin betimlendiği
    E) Zevkine yönelik bilgi verildiği



    cevaplar.................


    1. B
    2. D
    3. A
    4. E
    5. E
    6. C
    7. D
    8. A
    9. C
    10. B
    11. A
    12. E
    13. D
    14. C
    15. E
    16. D
    17. B
    18. A
    19. E
    20. C
    21. B
    22. A
    23. D
    24. C
    26. E
    27. A
    28. C
    29. B
    30. D
    31. E
    32. A
    33. B
    34. C
    35. D
    36. E
    37. A
    25. B




     
    Son düzenleme: 24 Ekim 2009
  2. Gül Hanım

    Gül Hanım Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    16 Nisan 2009
    Mesajlar:
    2.278
    Beğenilen Mesajlar:
    17
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    burdur
    emeğine sağlık canım benim
     
2008 kpss türkçe soru ve cevapları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. 2008 kpss tarih soruları&cevapları

    2008 kpss tarih soruları&cevapları

    balkan paktının kurulmasının nedeni 1. Aşağıdakilerden hangisinin Uygurların matbaalarının olduğuna ve baskı yaptıklarına bir kanıt olduğu savunulabilir? A) Tahtadan yapılmış harfler B) Çeviri eserler C) 18 harften oluşan alfabe D) Taş üzerine yazılmış kitabeler E) Kâğıt üzerine yazılmış belgeler 2. I. Bulgarlar II. Macarlar III. Göktürkler Yukarıdaki Türk kavimlerinden hangileri...
  2. 2008 kpss cografya vatandaslık soru/cevapları

    2008 kpss cografya vatandaslık soru/cevapları

    2008 kpss ortaöğretim vatandaşlık soruları hukuk kurallarının hangi özelliği onu diğer sosyal düzen kurallarından ayırır GENEL KÜLTÜR 38. Türkiye’nin kara sınırlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Kuzeybatıda Bulgaristan’la sınırı vardır. B) Yunanistan’la olan sınırının çoğunu Meriç Nehri oluşturur. C) Suriye’yle olan sınırının tamamında demir yolu vardır. D) İran...
  3. 2007 kpss türkçe soru ve cevapları

    2007 kpss türkçe soru ve cevapları

    A GENEL YETENEK TESTİ KPSS-GYGK-CS/2007 Diğer sayfaya geçiniz. 1 1. Her yazıyı, her kitabı sözcük sözcük okumak ge- I rekli mi? Yazıdan yazıya, kitaptan kitaba değişir bu. Onlar arasında öyleleri vardır ki okuyayım diye kendimizi sıkmak gereksizdir. Ama öyle yazılar, ki- II taplar da vardır ki sözcükleri tada tada okuruz. Bu tür III yazılarda bizi kendine çeken nedir? Yazarın kişiliği,...
  4. 2007 kpss genel kültür soru/cevaplar

    2007 kpss genel kültür soru/cevaplar

    A GENEL KÜLTÜR TESTİ KPSS-GYGK-CS/2007 Diğer sayfaya geçiniz. 15 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı–kilim dokumacılığı yapma, III. silah, at koşum takımları, süs eşyası imal etme uğraşlarından hangileri yerleşik hayata geçtikle-rinin kesin bir kanıtıdır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 2. İslam hukukuna göre,...
  5. KPSS 2012 Yabancı Dil Soruları ve Cevapları 7 Temmuz soru ve cevaplarını paylaşın

    KPSS 2012 Yabancı Dil Soruları ve Cevapları 7 Temmuz soru ve cevaplarını paylaşın

    Arkadaşlar merhaba sizden bir ricam olacak şimdiden rica da bulunuyorum ama biliyorum ki yerine getireceksiniz ricamı KPSS 2012 Yabancı Dil Soruları ve Cevapları 7 Temmuz soru ve cevaplarını paylaşır mısınız?

Sayfayı Paylaş