Adette gecikme kaç gün olur?

Uzman SühaN

Administrator
Adette gecikme kaç gün olur?
adet neden gecikir,mens neden geçikir,adetin gecikme nedenleri,adet gecikmesi hakkında bilgiler


Adet kaç gün gecikebilir, adetin 7 gün gecikmesi normal olarak kabul edilebilir. Adet döneminin 7 gün sonra başlaması gibi, 7 gün önce görülmesi de normaldir. Adet akıntısının 2-7 gün arasında olması da normal kabul edilir. hamilelik dışında, hastalıklardan, stresten, düzenli alınan ilaçlardan, aşırı kilodan ve menopoz dönemindeki hormon değişimlerinden adet dönemlerinde değişiklikler görülebilir. Adet düzeni vücutta olan hormonların alçalıp yükselmesiyle kurulur. 12-16 yaş arasında başlayan adet döngüsü, menopoz dönemine girene kadar yani yumurtlama bitene kadar devam eder. Menopoz döneminde artık vücut adet dönemini bitirerek, rahmin hamilelik için hazırlanmasına yardımcı olmaz. Hamile kalmak isteyenler için, sorun haline gelen gecikmeler sıkıntı yaşanmasına sebep olabilir. Bunun yanında gecikmiş olan her adet dönemi hamilelik habercisi olabilir. Adet gecikmesi her kadında görülebilecek bir durumdur.
Adet gecikmesinin sebepleri nelerdir?

Stres vücutta yaptığı değişimler, bazı hallerde GnRH hormonu seviyesini düşürüp, yumurtlamayı geciktirebilir. Bu durum adet gecikmesine neden olabilir.
Hastalıklar: Kişilerin yaşadığı uzun süren, kısa ve ani başlayan çeşitli hastalıklar geçici olsa da, adet gecikmesi yaşanmasına neden olabilir.
Vücut saati: Çalışma düzeninde olan değişimler, vücut dengesini dolayısıyla vücut saatini bozacağından, adet gecikmeleri yaşanabilir.
İlaç değişimi: Sağlık problemleri nedeniyle düzenli olarak kullanılan ilaçların değiştirilmesi adet dengesini bozabilir.
Aşırı kilo: Kilo fazlalığı vücutta hormon dengelerini bozabilir. Adetlerin erken ya da geç görülmesine sebep olabilir. Fazla kiloların verilmesi dengeyi sağlamaktadır.
Aşırı zayıflık: Aşırı kilo gibi zayıf olmak ta, adet dengesizliğine sebep olabilir.
Adet döneminin yanlış hesap edilmesi: Adet döngüleri 28 gün olarak kabul edilir. Ancak kadınların süre tutmaması nedeniyle, adet gecikmesi varlığı düşünülür.
Menopoz: Adet döngüsü menopozla birlikte sona erer. Düzensizleşen adet zaman içinde görülmemeye başlar.
hamilelik: Gebelikle birlikte adet kesilmesi yaşanır.
Polikistik over sendromu: Rahatsızlıkta en sık yaşanan sorun adetlerin düzensizleşmesi, sayısının azalması ya da hiç görülmemesi şeklinde olur. Rahatsızlığın meydana getirdiği hormonal dengesizlikle yumurtlama devre dışı kalır. Yumurtlamanın olmaması, progesteron hormonunun eksik olması adet döngüsünü bozmaktadır.
Adet gecikmesi tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide hormon içeren, içermeyen ilaçların yanında, cerrahi uygulamalar kullanılır. Jinekoloji uzmanları denetiminde uygulanan tedaviler tek tip ya da bir arada uygulanabilir. Tedavi amacıyla hastalara östrojen ve progesteron içeren ilaçlar verilebilir. Bunun yanında doğum kontrol ilaçları da, adet döngüsünü düzenlemek için kullanılır. Bunun yanı sıra adaçayı, maydanoz, kereviz, anason, nane, kimyon, defne yaprağı, aspir otu gibi şifalı bitkiler kullanılarak, adet gecikmesi düzene sokulabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst