Anneler çocuğa ilaç verebilir mi?

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Anneler çocuğa ilaç verebilir mi?
Kışın, çocuklar çok sık hasta oluyor. Anneler çocuklarını evdeki ilaçlarla tedavi etmeyi deniyor. Soğuk algınlığı ilaçları bilinçsiz kullanıldığında, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi etkiler doğuruyor..
Çocukları hastalandığında anne-babaların en sık sorduğu soru, 'Ona hangi ilacı verebilirim?' oluyor. Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Onur Kutlu, çocuklarda soğuk algınlığında kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verdi:
* Öksürük, soğuk algınlığının başlıca göstergelerinden. Çocuk öksürdüğünde, ona hangi ilaç verilmelidir?
Bu ilaçlar arasında başı öksürük şurupları çeker. Öksürük, özellikle gece boyunca çocukların uyumasına engel olduğunda, oldukça can sıkıcı olabilir. Öksürük her zaman akciğer kaynaklı olmayıp, çoğu zaman üst solunum yollarından geniz yoluyla aşağıya inen salgıların yaptığı irritasyon neticesinde gelişir. Böylelikle üst solunum yollarından gelen enfekte salgının, akciğerlere inmesi önlenir. Vücudun normal koruma refleksini durduran ilaçlar, çocuklar için son derece zararlı olabilir.
DOZ ÇOK ÖNEMLİDİR
* Üst solunum yollarını açmaya yarayan ilaçlar hangileridir?
Üst solunum yolu açıcılar, ağız yoluyla alınan hap ya da şurup şeklinde hazırlanmış adrenalin türü ilaçlardır. Bu tür ilaçlar, burun tıkanıklığı, şişliği ve salgılarını azaltmak için verilir. Bu ilaçların kullanımıyla, alttaki sorunu gidermekten çok, hastalıkta görülen yakınmaları hafifletip, geçici rahatlama sağlamak amaçlanır. Ancak bu tür ilaçların yanlış dozda ve sıklıkta kullanımı halinde çocuklarda hızlı kalp atışı, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.
DOKTORA DANIŞIN!
* Çocuklar sık sık alerjiye de yakalanmaktadır. Böyle durumlarda ne tür ilaçlar kullanılmalıdır?
Alerjik burun akıntısını ya da deri döküntüsü, suçiçeği veya böcek ısırmalarındaki kaşıntıyı azaltmak için kullanılan belli başlı ilaçlar vardır. Bunlar, salgıları azaltıcı ve gıcık giderici özelliklerinden dolayı, bazı soğuk algınlığı ilaçlarının içinde de bulunur. Yan etkileri uyuklama, ağız ve boğaz salgılarında kurumadır.
* Burun damlası ya da spreyi kullanmanın bir sakıncası var mıdır?
Tuzlu su ihtiva eden burun damlaları ya da spreyleri burun içindeki salgıları yumuşatarak çocukların daha rahat nefes almalarını sağlar. Ancak ilaç ihtiva eden burun damlaları ve spreyler hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
* Anne-babalar hasta çocuklarına doktora danışmadan ilaç vermeleri bir sorun yaratır mı?
Birçok ebeveyn böyle durumlarda reçetesiz öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarına sarılır. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler hariç, bunların işe yaradığına dair kanıt yoktur. Bu ilaçların bazı yan etkileri çocuğun kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir. Çocuğa aynı anda birden fazla ilaç verilmemelidir.
İlaç yerine fitil kullanın
6 aydan küçük bebeklerin ateşi varsa mutlaka doktoruyla görüşülmelidir. Piyasada burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtilerine yönelik çok sayıda ilaç var. Fakat bu ilaçların kolay ulaşılabilir olması, her zaman işe yarayacakları ya da güvenli oldukları anlamına gelmez. Çocuğunuz soğuk algınlığına yakalandıysa, bol sıvı verip dinlenmesini sağlayın. Reçetesiz satılan ilaçları bebeklere ve 3 yaşın altındaki çocuklara vermeden önce, mutlaka doktora danışın. Çocuğa ilaç içirilemiyorsa, ilaç yerine fitil de kullanılabilir. Fakat sadece bir yolla ilaç verilmelidir. Hem fitil, hem de ağızdan ilaç verilmemelidir. Çocuğa verilen ilacı kullanmadan önce, prospektüsünü dikkatlice okuyun.
Aspirin beyne zarar verebilir
Çocuğa Aspirin vermek, herhangi bir soruna ya da yan etkiye yol açar mı?
Reçetesiz satılan en yaygın ağrı kesiciler Aspirin, parasetamol içeren ilaçlardır. Ebeveynlerin en sık düştükleri hata, kendileri ya da çocukları soğuk algınlığına yakalandığında hemen bu ilaçları kullanmaktır. Aspirin gibi ilaçlar çocuk ve ergenlerde soğuk algınlığı, su çiçeği ya da gripten kaynaklanan ateşte kullanılmamalıdır. Kullanıldığı takdirde karaciğer ve beyinde tahribata yol açabilir.






kaynak: SABAH
 
Geri
Üst