Ayak tırnağının kalınlaşma nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Ayak tırnağının kalınlaşma nedenleri
Ayak tırnağının kalınlaşması, ayak sağlığının bozulduğunun bir göstergesi olmasının yanı sıra estetik açıdan da ciddi bir sorundur.

Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir.

Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur. Özellikle sıcak havalarda mantar enfeksiyonu sorununda artış görülür. Mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse vücudun başka bölümlerine yayılabilir.

Tırnak mantarları genellikle deri mantarının tırnağa bulaşmasıyla ortaya çıkar. Bu bulaşma doğrudan yayılım ya da mantarlı bölgenin kaşınması yoluyla gerçekleşebilir.

Tırnaklardaki kalınlaşma mantar sebebiyle oluşmuşsa, tırnaklarda kepeklenme, yumuşak odunsu bir görüntü görülür. Tırnak mantarı ilerledikçe, tırnak kalınlaşır, yapısı bozulur, renk değişikliği ve tırnak üzerinde çizgilenme meydana gelebilir.


Diyabet hastası olanlarda, dolaşım bozukluğu rahatsızlığı olan kişilerde, 65 yaş ve üzeri kişilerde, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, atletler, koşucular ve dansçılar gibi ayaklarına fazla yüklenenlerde, aşırı terleme nedeniyle ayakları nemli olan kişilerde ve ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlarda daha çok görülür.

Ayak tırnağının kalınlaşmasına yol açan bir diğer etken ise yanlış ayakkabı seçimidir. Ayağımızı çok sıkan bir ayakkabı ayağımıza baskı yapar ve bu durum tırnağımızın kalınlaşmasına ve görünümünün bozulmasına neden olabilir.

Likralı çoraplar da tırnağa yaptığı baskılar nedeniyle tırnak kalınlaşmasına sebep olabilir. Cerrahi işlem sonucu çektirilen tırnaklarda enfeksiyon oluşması da tırnak kalınlaşması sebepleri arasındadır.

Mantar enfeksiyonu dışındaki sebeplerden ötürü kalınlaşan tırnaklarda, tırnak dokusu serttir. Yüzeyine dokunulduğunda tek parça hissi verir. Tırnağın uzayan kısmında da şekil bozukluğu olur.


1.jpg








Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak kalınlaşması kendi kendine iyileşmez. Tedavisi hastane ortamında ya da ayak sağlığı merkezlerinde uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Tedavinin ilk aşaması olarak, tırnak üzerinde kalınlaşan tabaka cihazlar yardımıyla temizlenir ve inceltilir. Ardından tırnak yüzeyi özel bir solüsyonla kaplanır.
Üzeri solüsyonla kaplanan sağlıklı tırnak dokusu, normal uzama zamanını tamamlayana kadar yapılan ara kontrollerde solüsyon yenilenir.
Düzenli aralıklarla yapılan bakımlar ile sağlıklı tırnak dokusu parmak ucuna gelene kadar tedavi devam eder.
Tırnak Kalınlaşmasından Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tırnak temizliği çok önemlidir. Tırnaklarınızı mutlaka temiz turun. Haftada bir kere düzenli olarak tırnaklarınızı kesin. Tırnaklarınızı keserken çok kısa kesmemeye dikkat edin.
Ayağınızın rahat ettiği ayakkabıları tercih edin. Çok dar ayakkabılar tırnağınıza baskı yaparak şeklinin bozulmasına sebep olabilir.
Ayaklarınızı her gün yıkayın ve mutlaka temiz bir havlu ile parmak araları da dahil olmak üzere her yerini kurulayın.
Tırnak Mantarının Tekrarlamaması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Mantar oluşumuna sebep olacak faktörlerden (ayakları nemli tutmamak gibi) korunmak.
Ayakları temiz ve kuru tutmaya özen göstermeli.
Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Hijyenik olmayan yerlerde, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırılmamalı.
Havuz, duş, sauna gibi çok fazla kişinin kullandığı alanlarda terlik giyilmeli.
Ayak tırnakları haftada bir kere düz ve çok kısa olmayacak şekilde kesilmeli.
Ön tarafı dar olmayan, rahat ayakkabılar giyilmeli.
% 100 pamuklu çoraplar tercih edilmeli. Çoraplar sık sık değiştirilmeli.
Ayakkabı, terlik, çorap, ayak havlusu gibi eşyalar başkalarıyla ortak kullanılmamalı.
 
Geri
Üst