gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.367
    Beğenilen Mesajlar:
    960
    Ödül Puanları:
    113

    Baharatlar nerede nasıl ne için kullanılır ?

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    Tüm merak eden meleklerimiz için, baharatların nasıl nerelerde ne için kullanıldığna dair güzel bir yazı arkadaşlarım. Baharatlar 7 ana grupta incelenir : Köklerinden faydalanılanlar: Karaturp, kırmızıturp... Gövdelerinden faydalanılanlar: Zencefil, tarçın... Yapraklarından faydalanılanlar: Nane, kekik, defne... Soğan yapısında olanlar: Soğan, sarımsak... Çiçeklerinden faydalanılanlar: Karanfil...


    [​IMG]Meyvelerinden faydalanılanlar: Kimyon, anason, karabiber, kırmızı biber, vanilya...
    Tohumlarından faydalanılanlar: Hardal, Hindistancevizi...

    Acı kırmızı, toz biber: Güney Amerika kökenli bir baharattır. Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilir. Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.

    Çörekotu: Ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Çöreklerde de kullanılır. Salatalarda da çörek otu kullanılabilir.

    Defne: Defne ağacının yaprağıdır. Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, kebaplarda, ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır.

    Hint cevizi: Bir diğer adı "muskat'tır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendede çekilir. Acımsı tadından ötürü küçük miktarlarda kullanılmalıdır.

    Hardal: Bu bitkinin tohumu, un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır.

    Karabiber: Dünyanın en çok kullanılan baharatıdır. Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte tane veya toz durumda kullanmak mümkündür.

    Karanfil: Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır.

    Kimyon: Akdeniz kökenli bir baharattır. Doğu Avrupa'da ekmeklerde sık kullanılır. Soğuk etlerin yanlarında servis yapılır. Avrupa'da bazı peynirlerin yapımında malzeme olarak yer alır. Daha çok Anadolu'da yetişir. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır. Pişmemiş etin kokusunu alabilen bir baharattır.

    Köftebaharı: Bu baharat, değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesinden elde edilir. Kişniş, karabiber, kırmızı biber, karanfil, defneyaprağı ve kekikten oluşur. Daha çok köftelerde kullanılır.

    Kişniş: Kişniş genellikle şuruplarda kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.

    Köri: Genellikle zerdeçal, kişniş, kimyon, biber, karanfil, kakule, zencefil, Hindistancevizi, demir hindi ve acı kırmızıbiberden oluşan Hint kökenli bir baharat bileşimidir. Özellikle et yemeklerine çok özel bir lezzet verir.

    Nane: Nane bitkisinin kurutulmasıyla elde edilir. Tazesinin kullanıldığı her yerde, çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır. Etlerden koyun ve kuzuya konulur. Ayrıca genellikle salatalarda da kullanılır.

    Kekik: Anadolu'nun hemen her yerinde bulunan bir ottur. Daha çok dağlarda yetişir. Kurutularak kullanılır. Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır.

    Kırmızı pul biber: Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesiyle elde edilir. Toz biber gibi sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.

    Safran: Akdeniz çevresinde yetiştirilen soğanlı bir bitki olan safranın üst kısımlarının kurutulmuşudur. Safran kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü-pirinçli tatlılarda kullanılır. Çok pahalı olduğu için bazen yerine zerdeçal kullanılır.

    Sumak: Türkiye kökenli küçük ve bodur bir ağaçtan elde edilen bir baharattır. Etli yaprakları ve meyveleri toz haline getirilip kullanılır. Ekşimsi bir tadı vardır. Ortadoğu'da çok yaygın olarak bilinir ve kullanılır.

    Susam: Bir metre boyunda, yağ veren otsu bir bitkidir. Hindistan, Çin ve Sudan'da yetişir. Türk mutfağında simit gibi çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapımında kullanılır. Uzakdoğu'da ise etlere tat vermek üzere yemeklere katılır.

    Yenibahar: Başta Jamaika olmak üzere, Meksika ve Malezya'da yetiştirilen Yenibahar, "Pimento Officinalis" adlı bitkinin olgunlaşmamış meyvelerinden elde edilir. Kullanılan kısmı meyvesidir. Etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.

    Tatlı kırmızı toz biber: Tatlı kırmızıbiberlerin kurutulup öğütülmesiyle elde edilmiş bir lezzet vericidir. Yahniler, harçlar, soslar ve çorbalarda kullanılır.

    Tarçın: iki yüzyıl öncesine kadar, bugünkü karabiber kadar yaygın kullanılan bir baharattır. Günümüz Türk mutfağında bazı harçlar ile sütlü tatlıları lezzetlendirmek üzere kullanılır.

    Vanilya: Meksika kökenli bir baharattır. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır.

    Zencefil: Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle şerbet ve meşrubat yapımında kullanılmaktadır. Dünya mutfaklarında çeşitli yemeklerde yoğun olarak kullanılan açık renkli bir baharattır.




     
    nilyesilim bunu beğendi.
  2. elisabetta

    elisabetta Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    21 Ocak 2010
    Mesajlar:
    179
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    çok güzel bilgiler bilmediğim birçok baharat varmış:)
     
  3. cadi_91

    cadi_91 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.376
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ankara
    emeğine sağlık canm
     
  4. Britney

    Britney Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    10 Haziran 2010
    Mesajlar:
    3
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Baharaları çok severim)
     
  5. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    5.444
    Beğenilen Mesajlar:
    57
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ANTALYA
    geçen etsiz patlıcan yemeğine kimyon konur diyordu bir tarifte yakıştıramadım ama denemek de istiyorum
    kimyon ve mercimek köftesi müthiş yakışıyor
     
  6. nilyesilim

    nilyesilim Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    15 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    110
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    istanbul
    ben tam bir baharat çılgınıyım. yurt sışına çıkınca ilk yaptırğım iş o ulkeye ozgu baharatlar almak. güzel paylaşım şeker.emeğine sağlık
     
Baharatlar nerede nasıl ne için kullanılır ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Hangi baharat nerede, nasıl kullanılır

    Hangi baharat nerede, nasıl kullanılır

    zerdeçal nasıl kullanılır zerdeçal nerelerde kullanılır zencefil nasil yenir zencefil nasıl yenir Baharatlar 7 ana grupta incelenir : Köklerinden faydalanılanlar: Karaturp, kırmızıturp... Gövdelerinden faydalanılanlar: Zencefil, tarçın... Yapraklarından faydalanılanlar: Nane, kekik, defne... Soğan yapısında olanlar: Soğan, sarımsak... Çiçeklerinden faydalanılanlar: Karanfil......
  2. Muskat nedir nasıl kullanılır buyrun öğrenelim arkadaşlar

    Muskat nedir nasıl kullanılır buyrun öğrenelim arkadaşlar

    muskat nedir nasıl kullanılır faydaları nelerdir hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler burada arkadaşlar. Az önce bir misafirimiz Muskat Nedir? diye sormuş, Meleklermekani.com olarak, misafirlerimizin ve siz sevgili üyelerimizin sorularını yanıtlamaya devam ediyor ve muskat hakkında bilgiler sunuyoruz. Ayrıca muskat nasıl kullanılır muskat cevizi hakkında merak ettiğiniz, bildiğiniz ya da...
  3. Mani nedir nerelerde kullanılır

    Mani nedir nerelerde kullanılır

    mani ne demek mani çeşitleri mani hakkında bilgi Kimi zaman atışarak söylediğimiz, kimi zaman gülmek için, kimi zaman da laf çaktırmak için söylediğimiz maniler hakkında şahane bilgiler paylaşacağız bu yazımızda Melek'ler. Mani ne demek diyenler için mani hakkında bilgi ve çeşitlerini öğrenmek için, buyrun lütfen:) Mani Nedir? Mâni, başta aşk olmak üzere hemen her konuda yazılabilen bir...
  4. zerdeçal nasıl bir baharat ?  nerelerde kullanabilirim?

    zerdeçal nasıl bir baharat ? nerelerde kullanabilirim?

    Zerdeçalın faydası olduğunu duydum, yemeklerde de kullanılıyormuş.Nasıl kullanacağım bilen varmı? Zerdeçal nerelerde kullanılır ?
  5. Müzekart Nedir, Nasıl Alınır, Nerelerde Kullanılır 2014

    Müzekart Nedir, Nasıl Alınır, Nerelerde Kullanılır 2014

    müzekart nedir, müzekart nasıl alınır, müzekart nasıl kullanılır Sevgili melekler, yaz tatilinde pek çok tatilci sadece denize girip güneşlenmektense, gittikleri tatil yerlerinin varsa tarihi dokusuyla da ilgileniyor ve müzelerini gezip oranın geçmişiyle ilgili bilgiler alabiliyor. Müze gezmek bu yüzden sadece kışın yapılacak bir aktivite olarak görülmemeli. Zira Ege ve Akdeniz bölgemizde...

Sayfayı Paylaş