bebeğinizde ki değişiklikler

Hülya

Yeni Üye
Üye
bebeğinizde ki değişiklikler
İLK HAFTALAR
EMBRİYO SIVI DOLU BİR KESENİN İÇİNDE YÜZER.SİNİR SİSTEMİ ,AĞIZ VE ÇENE OLUŞMAYA BAŞLAMIŞTIR.KAN DAMARLARI OLUŞMAYA BAŞLAMIŞTIR.KOL VE BACAK OLARAKDÖRT KABARCIK BELİRMİŞTİR.EMBRİYO ŞİMDİBİR ELMA ÇEKİRDEĞİ KADARDIR

3.HAFTA
Hamileliğin üçüncü haftasında bedeninizde herhangi bir değişiklik hissetmezsiniz. Çünkü bunun için henüz çok erken! Zaten bu dönemde çok az kadın hamile kaldığının farkına varır. Unutmayın, henüz a
4.HAFTA
Hamileliğinizin 4.haftasında cenin gelişimi hâlâ başlangıç aşamalarında ancak birçok büyük değişiklik oluyor!
  • Trofoblast adlı emriyonun beslenmesini temin eden hücreler, minik kan göllenmelerini oluşturuyor. Bu göllenmeler ise bebeğinizin damar oluşumunu sağlar.
  • Hormon üretimi, oksijen ve besin naklinde önemli rol oynayan plasenta ve anne kanı taşıyan damar iletişim ağları oluşuyor.
  • Yine bu dönemde embriyonun üç farklı katmanı olan ektoderm, endoderm ve mezoderm gelişmeye başlıyor. Ektoderm beyin dahil sinir sistemi, deri ve saç haline gelir. Endoderm sindirim sistemi düzenini, karaciğeri, pankreası ve tiroidi oluşturur. Mezodermden de iskelet, bağlantı dokuları, kan sistemi, ürojenital sistem ve kasların çoğunu meydana gelir.
    det döneminizi kaçırmış değilsiniz
  • 5.HAFTA
    Bu dönemde kalbi oluşturacak endokardial hücreler ilkel kalp tüplerini meydana getirmeye başlıyor.Ayrıca merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) şekilleniyor.Kas ve kemikler oluşmaya başlıyor.


    6.HAFTA
    Büyümekte olan bebeğinizin baştan poposuna kadar olan boyu 2 - 4 mm.’dir. Bu ölçü, baştan topuğa kadar olandan daha yaygındır çünkü bebeğin bacakları çoğunlukla kıvrıktır ve saptamayı zorlaştırır. Duruma göre, 6. hafta içerisinde bebeğin kalp atışları ultrasonla izlenebilir.Bu süreç bebeğin gelişimi ve değişiminde büyük önem taşıyan bir dönemdir. Bebeğinizin bu süreçte zaman içerisinde gelişmesiyle ilgili olabilecek tüm faktörlere karşı çok hassastır. Birçok sakatlık bu kritik dönemde oluşur. Bu sebeple alkol, sigara ve ilaç kullanımına dikkat edilmesi gerekir.

    Bebeğinizin kafatası ve kafası oluşmaya başlıyor.
    Bu süreçte, sinirsel gelişim biter.Beyin halkaları ve gözler oluşuyor.Kol ve bacaklar da tomurcuklanmaya başladı.Endokardial tüpler birleşiyor ve kalp kasılmaları görülür. Yani bebeğinizin ilk kalp atışlarını ultrasonda duyabilirsiniz.Karaciğer, pankreas, mide üretecek olan hücreler ise farklılaşıyor
  • 7.HAFTA
    Bu haftada bebeğinizin bacak tomurcukları kısa yüzgeçler halinde oluşmaya başlıyor.Kol tomurcukları uzamış, el, kol ve omuz kısımlarına ayrılmıştır.Deri ince bir tabaka halinde beliriyor.
    Kalp vücut dışına doğru şişmekte. Bu süre içinde sol ve sağ odacıklara ayrılır.
    Beyini oluşturan beyin yarıküreleri de büyümekte, gözler, burun delikleri ve bağırsaklar gelişmektedir.
    Artık apandisit ve insülin hormonu üreten pankreas da mevcuttur.
    Plasentadan gelen kan karaciğere ulaşıyor.
    Bağırsağın bir bölümü göbek bağına doğru kabarır. Bebeğinizin gelişimi sırasında daha sonra karına dönüşecektir.

    8.HAFTA.
    Yüzünde göz kapakları, dış ve iç kulaklar oluşmakta. Burnunun ucu ise artık zaten vardır.
    Kalpte, aort ve akciğer valfları mevcuttur.
    Gırtlaktan ciğerlerin işlevsel kısımlarına uzanan borular bir ağacın dalları gibi yerleşmiştir.
    Gövde kısmı uzamaya ve güçlenmeye başlamıştır. Dirsekler mevcuttur, kollar ve bacaklar uzamaktadır.Kollar dirseklerden bükülür ve kalp üzerine doğru kıvrılır.Böbrekler oluşmaya başlamıştır.Alt çene belirginleşmiştir.
    9.HAFTA
    Bebeğinizin kolları ve bacakları daha da uzamıştır.Elleri dirsekten bükülmüş ve kalp bölgesinde buluşmuştur.
    Parmaklar daha da uzun, parmak uçları hafifçe şişmiştir çünkü dokunma tabakaları gelişmektedir.Ayaklar gövdenin önünde buluşmak üzere uzamaktadır.Baş daha kalkıktır ve boyun daha gelişmiştir.Göz kapakları neredeyse gözleri örtmektedir. Bu zamana dek gözler örtülmemiştir.Dış kulaklar belirli ve şekillidir.Bebeğiniz vücudunu, kol ve bacaklarını hareket ettiriyor. Bu hareketler ultrason sırasında görülebilir.
    Bebek henüz çok çok küçük olmasına rağmen artık bir insana benzemektedir. Hâlâ görünüşünden kız mı erkek mi olduğunu ayırt etmek imkânsızdır. Kız ve erkek dış organları (dış cinsel organlar) birbirine çok benzerler ve birkaç hafta daha bunları ayırt etmek mümkün olmayacaktır.

    10.HAFTA
    10. haftanın sonu embriyonik devrenin de sonudur. Bundan sonra cenin devresi başlar. Cenin hızla büyümeye ve üç başlangıç tabakası oluşmaya başlar. Bebeğiniz, bu 10 haftalık devrede gelişimini etkileyebilecek her türlü şeye karşı çok dayanıksızdı. Zaten çoğu sakatlık da 10. haftadan önce oluşur.Yani artık bebeğinizin oluşumundaki kritik dönemi ardınızda bıraktınız. Cenin devresinde pek az sakatlık olur. Yine de alkol, ilaçlar, stres ya da radyasyon gibi diğer zarar verici etkenler hamileliğin herhangi bir döneminde cenin hücrelerini imha edebilir. Bunlardan kaçınmaya devam edin. 10. haftanın sonunda organik sistemlerin ve vücudun gelişimi doğru yoldadır. Bebeğiniz bir insana daha çok benzemeye başlamaktadır.
    11.HAFTA
    Bu hafta bebeğinizin poposundan başına kadar olan uzunluğu 44 - 60 mm.’dir. Ceninin kilosu yaklaşık 8 gramdır. Bebeğiniz boyu yaklaşık büyük bir limon kadardır.Bu haftadan sonra cenin gelişimi şimdi çok hızlıdır. Gelecek üç hafta içinde bebeğinizin popodan başına uzunluğu ikiye katlanacak.Bebeğin başı neredeyse tüm vucudun yarısı kadardır. Baş büyüdükçe çene göğüsten yükselir ve boyun gelişerek uzar. Tırnaklar ortaya çıkmaktadır.Dış üreme organları artık belirleyici özellikler göstermeye başlıyor.
    Bütün embriyolar hayata birbirlerine çok benzeyerek başlarlar. Embriyonun cinsel gelişimi embriyonun içerisindeki genetik bilgilerle belirlenir.

    12.HAFTA
    Bebeğinizin ağırlığı 8-14 g. arasıdır ve poposundan başına uzunluğu da aşağı yukarı 61 mm.’dir. Bebeğinizin ölçüleri hemen hemen son üç haftaya göre iki katına çıkmıştır! Bu dönemde bebeğin uzunluğu, cenin kilosundan daha iyi bir ölçektir

  • 13.HAFTA
    Cenin gelişimi şu andan itibaren atağa geçiyor. Bebeğin boyu 7. haftadan bu yana iki kat uzamıştır. Ceninin ağırlığında da hamileliğin 8-10. haftalarında olağanüstü bir değişim vardır.
    Diğer bir ilginç değişim de bebeğin kafasının diğer organlara göre daha yavaş büyümeye başlamasıdır. 13. haftada bebeğin başı, aşağı yukarı poposundan başına uzunluğunun yarısı kadardır. 21. haftada bebeğinizin kafası vücudunun üçte biri, doğumda ise vücudunun sadece dörtte biri kadar olacaktır. Ceninin vücut gelişimi başının büyümesi yavaşladıkça hızlanır.
    Bebeğinizin yüzü bir insanınkine daha çok benzemeye başlıyor.Başın yanlarında başlayan gözler yüzde birbirlerine yakınlaşıyor.
    Kulaklar başın iki yanında normal yerlerini alıyor.
    Dış cinsel organlar, bir kızı erkekten ayırt edebilecek kadar gelişmiştir.Bağırsaklar önce ceninin vücudunun dışında geniş bir kabarıklık olarak gelişir. Bu süreç içerisinde bağırsaklar ceninin karın boşluğuna çekilirler. Eğer bu olmazsa ve bağırsaklar doğumda dışarıda kalırsa “omfalosel” koşulu gerçekleşir. Bu ender görülen bir durumdur, genellikle ameliyat ile düzeltilebilir.
    14.HAFTA
    Bebeğinizin kulakları boynundan başının iki yanına doğru yer değiştiriyor.
    Gözler başın yanlarından yüze doğru geçiyor.
    Boyun uzamaya devam etmekte ve çene artık göğsün üzerine dayanmamaktadır.
    Cinsel gelişme devam etmektedir. Dış cinsel organlar daha gelişmiştir ve dış cinsel organlara bakarak bebeğin cinsiyetini anlamak daha da kolaydır.

    15.HAFTA
    Ceninin poposundan başına uzunluğu 93-103 mm.’dir. Cenin yaklaşık 50 gram ağırlığındadır.Derisi çok ince olan bebeğinizin gelişimi hızla sürmektedir.Kan damarları derisinin altından kolayca görülebilir.Bütün vücudunu ince bir saç tabakası kaplamaktadır.Bebeğiniz baş parmağını emiyor olabilir. Ultrason incelemelerinde bunu görebilirsiniz.Gözler yüzdeki yerlerine doğru hareket etmektedir ancak hâlâ araları fazlaca açıktır.Kulakların dış gelişimi devam ediyor artık normal kulaklara daha çok benziyorlar.Şimdiye dek oluşmuş kemikler sertleşmekte ve hızla kalsiyum biriktirmektedir. X-ışını yapılacak olursa bebeğin iskeleti görülebilir.

  • 16.HAFTA
    Bebeğinizin poposundan başına uzunluğu 108-116 mm.’dir.Ağırlığı da aşağı yukarı 80 gram’dır. Bebeğinizin başında incesaç vardır. Göbek kordonu karnına bağlıdır. Kordon önceki yerinden daha aşağıya kaymıştır.Tırnaklar oluşmuştur. Bacaklar kollardan daha uzundur.
    Kollar ve bacaklar hareket halindedir.Bu hareketleri ultrasonda görebilirsiniz ve her hareketini hissedebilirsiniz. Birçok kadın bebeğinin hareket ettiğni ilk kez hissettiğinde bunu “gaz” ya da “titreme” zanneder17.HAFTA
    Bu hafta ve bunu izleyen haftalarda bebeğinizin yağ oluşumu başlıyor. Yağ dokusu ve yağ vücudun ısı üretiminde ve metabolizmasında önemlidir.17 haftada bebeğinizdeki su miktarı 89 gram, yağ ise 0.5 gramdır.Bebeğinizin hareketlerini ya hissediyorsunuz ya da çok kısa süre içerisinde hissedeceksiniz. Her gün hissetmeyebilirsiniz. Hamilelik ilerledikçe bebeğinizin hareketleri güçlenip sıklaşır
    18.HAFTA
    Bebeğinizin poposundan başına kadar olan uzunluğu 12-14 cm. arasıdır. Ağırlığı ise 150 gram kadardır.

    19.HAFTA
    Bebeğinizin poposundan başına uzunluğu 13-15 cm. olup ağırlığı 200 gram civarındadır.

    20.HAFTA
    Bebeğinizi kaplayan deri iki tabaka halinde gelişmeye başlar. Bu tabakalar, yüzeydeki epidermis ile alt tabaka olan dermistir. Hamileliğinizin 20. haftasında epidermis dört tabaka halinde düzenlenmiştir. Bunlardan biri parmak uçlarında, avuçlarda ve ayak topuklarındaki yüzeyler olan epidermal kabartmalardı. Epidermisin altında bulunan dermis, epidermisin içine doğru çıkıntılar oluşturur. Her bir çıkıntı küçük bir kan damarı ya da siniri içerir. Bu alt tabaka aynı zamanda büyük miktarlarda yağ içerir.Bir bebek doğduğunda derisi vernik denilen macun gibi beyaz bir madde ile kaplıdır. Büyümekte olan bebeğin derisini amniotik sıvıdan koruyan vernik salgılanmasına 20. haftadan itibaren başlanır.
    Hamileliğin 12. –14. haftalarında belirmeye başlayan tüyler, epidermisten büyüyerek uçları dermisin içine doğru itilir. Kılların cenin üzerinde ilk göründükleri yer üst dudak ve kaşlardır.21.HAFTA
    Bebeğinizin şu anki ağırlığı 300 gramdır.Poposundan başına uzunluğu ise 18 cm’dir. Yani bebeğiniz 21. haftada büyük boy bir muz kadardır.Bebeğin hızlı büyümesi yavaşlıyor. Yine de bebek büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Farklı organik sistemler bebeğin içerisinde olgunlaşıyor. Cenin sindirim sistemi basit bir şekilde çalışıyor. Hamileliğin 21. haftasında ceninin sindirim sisteminin gelişimi, ceninin amniotik sıvı yutabilmesini sağlar.

    Amniotik sıvıyı yuttuktan sonra cenin, sıvının içerdiği suyun büyük kısmını emer ve emilmeyen maddeleri de kalın bağırsağa geçirir. Araştırmacılar amniotik sıvıyı yutmanın ceninin sindirim sisteminin gelişiminde ve büyümesinde yardımcı olduğuna inanıyor. Çünkü bu, sindirim sisteminin doğumdan sonra çalışması için bir çeşit kondisyondur. Çalışmalar sonunda bir ceninin yuttuğu ve sindirim sistemine geçirdiği sıvı miktarı belirlenmiştir. 24 saatlik bir zaman diliminde bir bebek 500 ml. sıvı yutabilmektedir. Bebek tarafından yutulan amniotik sıvı bebeğin kalori ihtiyacının ancak küçük bir miktarını karşılayabilir. Araştırmacılar gelişmekte olan bebeğin temel besinlerine katkıda bulunabileceğine inanırlar.
    22.HAFTA
    Bebeğiniz 350 gram ağırlığındadır ve poposundan başına uzunluğu 19 cm. kadardır.
    23.HAFTA
    Bu hafta bebeğiniz neredeyse 455 gram ağırlığındadır ve poposundan başına uzunluğu 20 cm. kadardır. Boyutları aşağı yukarı bir oyuncak bebek kadardır.Bebeğiniz büyümeye devam ediyor.Vücudu daha da tombullaşıyor ancak derisi hâlâ buruşuk çünkü daha çok kilo alacak.Vücudundaki kıllar koyulaşıyor.Yüzü ve vücudu doğacağı zamanki görünüme giderek yaklaşıyor.Bebeğin, hormon ve insülin üreten pankreası gelişiyor.
    24.HAFTA
    Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 540 gram ağırlığındadır ve poposundan başına uzunluğu 21 cm. kadardır.25.HAFTA
    Bebeğiniz yaklaşık 700 gram ağırlığında olup poposundan başına uzunluğu 22 cm. kadardır. Bunlar bebekten bebeğe ve hamilelikten hamileliğe değişen ölçülerdir.
    26.HAFTA
    Bebeğiniz aşağı yukarı 910 gramdır. Bu hafta poposundan başına uzunluğu 23 cm.’e ulaşır. Bebeğiniz kilo almaya başlıyor.
    27.HAFTA
    Bu hafta, üçüncü evrenin başlangıcını işaret eder. Bu dönemde, bebeğiniz kilosu ve ayak ucundan başına kadar uzunluğu ölçülür. Böylece bebeğin son evrede ne kadar büyüdüğü daha iyi görülebilir. Bebeğiniz 1000 gram yani tam 1 kilo kadardır ve poposundan başına uzunluğu yaklaşık 24 cm.’dir. Toplam uzunluğu ise 34 cm.’dir. Embriyo oluşumunun 22. gününde beliren gözlerin gelişimi devam eder. 27. haftadan
    itibaren gözdeki normal tabakalar gelişmeye başlar. Bu tabakalar ışık ve ışık bilgisi alır, algılama için de beyine yollar. (Buna görme deriz.)
    28.HAFTA
    Bebeğinizin ağırlığı 1100 gramdır. Poposundan başına uzunluğu 25 cm. iken toplam uzunluğu ise 35 cm.’dir.29.HAFTA
    Bebeğiniz 1250 gram kadardır. Poposundan başına uzunluğu 26 cm.’dir. Toplam uzunluğu ise 37 cm.’dir. Bebeğiniz bu dönemden sonra daha hızlı ve daha farkedilir biçimde büyüyecektir
    30.HAFTA
    Hamileliğin bu noktasında bebeğiniz aşağı yukarı 1360 gramdır. Poposundan başına uzunluğu 27 cm., toplam uzunluğu da 38 cm. kadardır.
    31.HAFTA
    Bebeğiniz yaklaşık1600 gramdır, poposundan başına uzunluğu 28 olup, toplam uzunluğu 40cm.’dir.

    32.HAFTA
    Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 1800 gram ağırlığına ulaştı. Poposundan başına uzunluğu 29 cm., toplam uzunluğu da 42 cm. kadar.Bebeğiniz hızla büyümeye devam ettikçe, sizin onun gelişimine destek vermek için düzenli beslenmeniz gerekir. Vitamin ve mineraller onun gelişiminde çok önemlidir. Doğum öncesi vitaminlerin içerdiği demir, sizin ve bebeğinizin iyiliği için gereklidir.34.HAFTA
    Bebek yaklaşık 2275 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 32 cm. olup toplam uzunluğu da 44 cm.’dir.
    35.HAFTA
    Bebek yaklaşık 2.5 kilo ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 33 cm. olup toplam uzunluğu da 45 cm.’dir.
    36.HAFTA
    Bebek yaklaşık 2750 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 34 cm. olup toplam uzunluğu da 46 cm.’dir.Gittikçe büyüyorsunuz. Bebeğiniz büyüyor, plasenta büyüyor ve bebeği çevreleyen amniotik sıvı miktarı yükseliyor. Tüm bu faktörler de cenin ağırlığını ölçmeyi zorlaştırıyor. Bebeğin gerçek kilosunu, amnitoki sıvının ve plasentanın ağırlığını kestirmek oldukça zordur. Bu yüzden çoğu doktor, 500-1000 gram yanılma payı ile tahmin yürütür.
    37. HAFTA
    Bebek yaklaşık 3 kilo ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 35 cm. olup toplam uzunluğu da 47 cm.’dir.
    38. HAFTA
    Bebek yaklaşık 3100 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 35 cm. olup toplam uzunluğu 47 cm.’dir. Boyutlarında pek fazla bir değişiklik yoktur.Bebeğiniz, hamileliğin son bir ya da iki haftasında bile kilo almaya devam ediyor.Artık rahimde kıpırdayabileceği yer kalmamıştır ve bu noktada tüm organları gelişmiş durumdadır.
    39. HAFTA
    Bebek yaklaşık 3250 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 36 cm. olup toplam uzunluğu da 48 cm.’dir. Boyutlarında pek fazla bir değişiklik yoktur.
    40.HAFTA
    Bebek yaklaşık 3400 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 37-38 cm. olup toplam uzunluğu da 48 cm.’dir.Bebeğiniz artık gelişimini tam anlamıyla tamamladığı ve hareket edemeyecek kadar büyüdüğü için, anne karnından çıkmak istiyor. Ve siz, bu hafta hayatınız boyunca unutamayacağınız bir olayı gerçekleştirererek onu dünyaya getireceksiniz.








 
Geri
Üst