Bize tacizci diyenleri şimdiden uyarıyorum

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bize tacizci diyenleri şimdiden uyarıyorum
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Fon’un çalışmalarının bankacılık sektörünü rahatsız ya da taciz ettiği gibi yargıların haksız, kasıtlı olduğunu veya böyle düşünenlerin gelecekte TMSF’nin ilgi alanına girmeye aday olduklarına inanıyorum ve onları şimdiden uyarıyorum" dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, TMSF’nin çalışmalarının, bankacılık sektörünü rahatsız, taciz ettiği gibi yargıların haksız ya da kasıtlı olduğunu belirterek, "Böyle düşünenlerin gelecekte TMSF’nin ilgi alanına girmeye aday olduklarına inanıyorum ve onları şimdiden uyarıyorum" dedi. Ertürk, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen "Türk Bankacılık Sistemi-Vizyon 2023" Kongresi’nde yaptığı konuşmada, TMSF’nin görev ve sorumluluklarına değinerek, yaptıkları çalışmalarda, kimsenin yaptığının yanına kár kalmayacağını göstermek istediklerini söyledi.

Kural dışı işlemler TMSF’nin asıl görevinin, usulsüzlükler, yolsuzluklar ve hırsızlıkların maliyetini aşağı çekmek olduğunu vurgulayan Ertürk, şöyle konuştu: "Türk bankacılık sektörü TMSF’nin etkin çalışmaları ve verdiği mesajlarla istikrara kavuştu. Türk bankacılık sektörü kural dışı işlem yapmanın kendisine çok büyük maliyetler getireceğini gördü. TMSF’nin işlevi kural dışı hareketlerin, topluma maliyetinin yüklenmesine mani olmaktır. Bununla ilgili gerekli mesajlar verilmiştir ve bu mesajlar alınmıştır. Bu konudaki yargıları şiddetle reddediyorum. TMSF’nin çalışmalarının bankacılık sektörünü rahatsız, taciz ettiği gibi yargıların haksız ya da kasıtlı olduğunu veya böyle düşünenlerin gelecekte TMSF’nin ilgi alanına girmeye aday olduklarına inanıyorum ve onları şimdiden uyarıyorum."

Risk yönetimi

Finans sektörün yabancı sermaye için çekici hale geldiğini belirten Ertürk, şunları söyledi: "Bu konuda yerli yabancı tartışmalarında söz konusu risklerin bankacılık sisteminin mülkiyetiyle çok ilgili olduğunu düşünmüyorum. Kredi politikalarının banka sahipliğiyle ilgili bir durum olduğuna inanmıyorum. Son bir yılda derinleşen finansal kriz uluslararası finansal mimarinin ne kadar kırılgan ve öngörülemez olduğunu gösterdi. Son yaşanan global kriz, risk yönetimi anlamında sona gelindiğini ve mevcut riskleri yönetmekte yetersiz kalındığını gösteriyor. En büyük tehdit finansal sistemin küresel yaygınlığı, karmaşıklığı ve neredeyse yönetilemez hale gelmesi. Finansal alanda uluslararası düzenlemelerin yetersiz olması, hatta olmaması, denetimin alt yapısının güçlü olmaması, olası yeni krizler için en ciddi tehditleri oluşturuyor."

Büyük krizin aktörleri yerli banka ve sermaye sınıfıydı

AHMET Ertürk, Türkiye’de TMSF’nin uğraştığı, herkese ciddi maliyetler yükleyen büyük krizin aktörlerinin tümümün yerli bankalar ve yerli sermayedar sınıfı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Demek ki sorun sermaye sahibinin kimliği değil, düzenlemelerin yeterli veya yetersiz olup olmamasıdır. Düzenlemelerin adil ve eşit olup olmamasıdır. Yapılan düzenlemelerle yabancı bankaların da oluşturduğu sistem içinde gerekli kuralların konması ve gerekli düzenlemelerin yapılması, bunun yerli sermayedarlar için de aynı objektiflikte ortaya konması halinde endişe edecek çok fazla bir sebep kalmayacak."

Baş harfleri aynı kalsın, adı değişsin

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun isminin değiştirilmesi önerisinde bulunacaklarını belirterek, "TMSF’nin, baş harfleri aynen kalmak suretiyle Türkiye Mevduat Sigorta Fonu’na dönüşmesini öneriyorum" dedi. Ertürk, TMSF’nin tasarruf mevduatını kapsadığını hatırlatarak, dünyadaki gelişmenin artık sigortacılığı sadece tasarruf mevduatı ile sınırlamak yerine kapsamının daha da genişletilmesi yönünde olduğunu söyledi. Ertürk, TMSF’ye verilen yetkilerin genişliğiyle ilgili tartışmaların bilgi eksikliğinden doğduğunu düşündüğünü söyledi.

hurriyet.com
 
Geri
Üst