CİLT KANSERİNİN EN BELİRGİN BELİRTİLERİ

Uzman SühaN

Administrator
CİLT KANSERİNİN EN BELİRGİN BELİRTİLERİ
cilt kanseri nedir,cilt kanserinin nedenleri,cilt kanserinin sebepleri,cilt kanserinin tedavisi,cilt kanseri hakkında bilgiler



c.jpg




Cilt kanseri, cilt dokularında habis ya da kanserli hücrelerin oluştuğu bir hastalıktır. Güneşte yatarak bronzlaşma yada tatlı bir sıcağın karşısında uzanmak büyük bir keyif gibi görünebilir. Ancak bu aktivitelerin cilt kanseri riskini artırdığını unutmamak gerekir. Güneşlenecekseniz ve cilt kanseri olmak istemiyorsanız güneşten koruyucu giysilerin giyilmesi yada güneş kremlerinin kullanılması etkili bir yöntemdir.

CİLT KANSERİNİN ÜÇ TÜRÜ
Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve malign melanom olmak üzere cilt kanserinin üç ana tipi bulunmaktadır. Bazal hücreli karsinom tüm cilt kanserlerinin yaklaşık yüzde 80′ini oluşturmaktadır. Derinin üst tabakası olan epidermiste başlayan kanser bu aşamada tedavi edilebilir ve çok yavaş büyür. Bazal hücreli karsinom genellikle deri üzerinde küçük, parlak yumru veya nodüller olarak görünür. Genellikle de baş, boyun, eller ve yüz gibi daha sıklıkla güneşe maruz kalan bölgeleri etkiler. Genellikle açık renkli gözleri ve saçları olan kimseler arasında ortaya çıkar.Olguların yaklaşık yüzde 20’ sinin skuamöz hücreli karsinom görüldüğü belirlenmiştir. Bazal hücreli karsinom diğerine göre daha agresif olmasına rağmen, bu kanser türü daha tedavi edilebilme özelliğine sahiptir. Skuamöz hücreli karsinom nodül veya deride kırmızı, pullu lekelerin oluşması ile işaret verebilir. Yüz, kulak, dudak ve ağızda bulunabilen işaretler vücudun diğer bölümlerine de yayılabilir. Cilt kanserinin bu tipi de genellikle açık tenli kişilerde görülür.
Malign melanom ise tüm cilt kanserlerinin küçük bir yüzdesini oluşturmakta olup, bu kadar az görülmesinin aksine cilt kanserinden meydana gelen ölümlerin en sık görülen nedenidir. Malign Melanom deride pigment üreten hücreler olan, melanositlerin oluşması ile başlar. Malign melanom genellikle bir leke yada ben olarak başlar ve daha sonra ise kanserli bir doku halini almaya başlar. Bu kanser türü hızla yayılabilir. Tüm cilt tiplerine sahip kişileri etkileyen fakat en sık olarak açık tenli erkekler ve kadınlarda görünür.
MELANOM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Melanomun ilk belirtisi genellikle bir ben yada leke şeklinde yada varolan bir lekedeki değişikliklerin ortaya çıkması ile başlar. Aşağıdaki kurallar bunn bir kanser olup olmadığını belirleyebilmenize yardımcı olabilir.
Asimetri. Lekenin yarısının diğer yarısı ile eşleşmemesi durumudur.
Renk. Benlerin farklı tonları bulunabilir. Sarımsı kahverengi, kahverengi, siyah, kırmızı ya da diğer renklerde olabilir. Ya da rengini kaybetmiş görünen alanlar olabilir.
Sınır düzensizliği. Benin kenarları düzensiz olabilir.
Çap. Benler 6 milimetre daha büyük olabilir. Ancak bazı melanomlar 6 milimetreden daha küçük olabilir.
CİLT KANSERİ NASIL ÖNLENİR?
Cilt kanseri önlemek için, düzenli olarak cildinizin muayene edilmesi önemlidir. Benler ve diğer cilt hastalıkları ile ilgili bilgilerinizin olması önemlidir. Şüpheli görülen benler veya cilt kanseri bulguları erken teşhis ve tedavi sayesinde başarı ile giderilebilmektedir. Erken teşhisin önemli bir anahtar olduğunu unutmayınız.
Bazı benler, malign melanom durumuna dönüşme potansiyeline sahiptir ve büyük rüsk grubunu oluşturur. Doğum ile oluşan benler ve atipik benlerde de büyük bir malign olma riski bulunmaktadır. Benlerdeki değişiklikleri kabul ederek en erken aşamada malign melanom riskinin tespit edilmesi çok önemlidir. Melanom görünümü çok farklı olabilir ve bu nedenle her zaman tanı için doktorunuza danışın.
Cilt kanseri, özellikle açık renkli gözleri olan sarışın veya kızıl saçlı kişiler gibi açık tenli kişilerde daha sık görülür. Cilt kanseri nadir olarak da çocuklarda görülebilir. Ancak, yine hiç kimsenin cilt kanseri açısından tam olarak güvende olduğunu söylemek doğru değildir. Yukarıda sıralananlar düşünülen risk faktörleridir. Diğer risk faktörleri ise şunlardır: Ailesel yatkınlık yada böyle bir öykünün olması, güneşte korunmasız olarak bulunma, erken çocuklukta meydana gelen güneş yanığı, birçok çillerin olması, çok sıradan görülen benlerin olması ve displastik nevüs adı verilen melanoma benzeyebilen alışılmadık benign benler yüksek risk grubunu oluşturmaktadır.
CİLT KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Deri kanseri için tedaviler çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Cerrahi, lazer cerrahisi, radyoterapi, immünoterapi ve kemoterapi uygulanabilmektedir. Yanısıra immünoterapi yani kanserin büyümesini yavaşlatmak için vücudun bağışıklık sistemini bastıran çeşitli yaklaşımlar da bulunmaktadır. Aşağıdaki adımları uygulayarak cilt kanserini önleyebilirsiniz.
Güneş gözlüğü yada bir şapka kullanın. Bunlar sizi güneşten koruyacaktır.
Saat 10 ile 16 arasında fazla güneşe çıkmayın. Çıkacaksanız koruyucu giysi yada güneş gören kısımlarınıza güneş kremi uygulayın.
Bulutlu günlerde dahi Düzenli Bulutlu günlerde bile SPF değeri 15 veya daha yüksek bir güneş kremi kullanın.
 
Geri
Üst