Düşme ve Çarpma Yaşayan Çocuğa Nasıl İlkyardım Yapılır? Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Düşme ve Çarpma Yaşayan Çocuğa Nasıl İlkyardım Yapılır? Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
ev kazaları, çocuklara ilkyardım, ilkyardım nasıl yapılır



Sevgili melekler, ev kazaları ne kadar kaçınsak da adı üstünde kaza, ne yazıkki bazen başımıza gelebiliyor. Özellikle küçük çocuğumuz varsa ev kazaları hakkında çok daha dikkatli olmalı, bilgilenmeli ve ne yapacağımızı bilir durumda lmalıyız. Bu yazımızda düşen ya da bir yere çarpan çocuklarımıza ilkyarım nasıl yapılır bu knuda sizleri aydınlatıyoruz...


ilkyardım.jpg



5 Aylıktan itibaren bebekler yattıkları yerde dönebildiklerinden yüksek ve yanları çocuğun düşebileceği şekilde açık olan masa üzerinde, sedirde veya salıncakta uyutmayın ve yalnız bırakmayın.
Balkon demirlerini çocukların sarkmayacağı yükseklikte ve aralarından geçemeyeceği genişlikte yaptırın.
Emekleyen ve yeni yürümeye başlayan çocukları balkon, duvar üstü, merdiven başı veya dam üzerinde tek başına bırakmayın.
Çocuklar takılıp düşeceğinden, odalarda halı uçlarının kıvrık olmamasına, zeminin ayağa takılacak bir şeyler içermemesine dikkat edin.
Mutfak, tuvalet, banyo gibi kaygan zeminleri ıslak tutmayın.
Merdiven başları ve kapı girişlerini iyi ışıklandırın.
Çocuğunuza küçük veya büyük olmayan, uygun ayakkabılar giydirin.
Çocuğunuzun yatağının yanlarına uygun yükseklikte, düşmesini önleyecek parmaklık yaptırın.


Düşme ve çarpmalarda yapılacak ilk müdahale:

Kaza geçiren çocuk ağlamıyorsa, şuuru yerindeyse ve ellerini, kollarını normal hareket ettiriyorsa hiçbir müdahalede bulunmayın. Fakat 24 saat hareketlerini gözlemleyin.
Kazadan sonra 24 saat zarfında, yarım saat, 2 ya da 1 saat içinde 3'ten fazla fışkırır tarzda kusma, dalgınlık, sürekli uyku hali, solunum sıkıntısı, karın ağrısı, renk solukluğu veya havale geçirme gibi bulgular olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürün.
Yüksekten düşmelerde yukarıda sayılan belirtiler olmasa bile kırık çıkık veya bir iç kanama ihtimali olacağından en yakın sağlık kuruluşuna götürün.
Kaza sonucu vücutta şişlik veya morluk oluşmuşsa üzerine buz veya soğuk suyla ıslatılmış bez koyarak daha fazla şişmesini önleyiniz.
 
Geri
Üst