Eritema multiforme nedir ? Eritema multiforme nedenleri, belirtileri , tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Eritema multiforme nedir ? Eritema multiforme nedenleri, belirtileri , tedavisi nasıldır ?
Eritema multiforme, alerjik reaksiyondan kaynaklanan bir cilt bozukluğu dur. Eritema multiforme esas olarak 40 yaşın altındaki yetişkinleri etkiler, ancak her yaşta ortaya çıkabilir.Eritema multiforme, bir enfeksiyon veya ilaçla tetiklenebilen bir cilt reaksiyonudur. Ağız, cinsel organ ve gözleri etkileyebilecek ve hayatı tehdit edici olabilecek nadir, ciddi bir formu da var. Bu eritema multiforme major olarak bilinir. Eritema multiforme'li çoğu insanda sadece kızarıklık olur, ancak diğer belirtiler de bazen ortaya çıkabilir. Kızarıklık aniden ortaya çıkar ve birkaç gün içinde gelişir. Uzuvlara, üst gövdeye ve yüze yayılmadan önce eller veya ayaklarda başlamaya meyillidir. En sık görülen eritem türleri arasında UV ile indüklenen eritem, eritema nodusum, ışığa duyarlılık ve eritema multiforme bulunur.UV ile indüklenen eritem , güneş yanığına dönüşür: Bir birey, ultraviyole radyasyonu nedeniyle ciltte yanma, kızarıklık ve iltihaplanma ile sonuçlanan bir yanık geliştirebilir. En yaygın eritem tipidir.



Eritema multiforme.jpeg





Eritema nodosum genellikle bir ilaca, bir enfeksiyona (bakteriyel, fungal veya viral) veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi başka bir hastalığa karşı bir reaksiyondan kaynaklanır.Tipik semptomlar arasında ateş, eklem ağrısı ve karakteristik ağrılı kırmızı çürüklerdir.Tanı semptomlar bir göğüs röntgeni, kan testleri ve biyopsi sonuçlarıyla desteklenebilir.İnsanlar şüphelenilen ilaçları kullanmayı bırakır, altta yatan durumlar ya da enfeksiyonlar tedavi edilir ve ağrı yatak istirahati, nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçlar ve bazen kortikosteroid tarafından rahatlatılır.20 li ve 30 lu yaşlardaki, özellikle de kadınlar, en çok rahatsızlığa eğilimlidir.Sıklıkla, eritema nodozum başka bir hastalığın belirtisidir veya bir ilaca karşı bir tepkidir, ancak etkilenen kişilerin üçte bir oranında neden bilinmemektedir.



Eritema multiforme çeşitli ilaçlar, hastalıklar veya enfeksiyonlardan kaynaklanır ve ciltte lezyonlar veya kabarık kırmızı lekeler ile karakterizedir.Diğer bir çok daha az yaygın eritem türü vardır. Eritema multiforme (EM), bazı durumlarda tekrarlayan akut bir cilt durumudur. En yaygın olarak, herpes simpleks virüsü ile birlikte enfeksiyona karşı bir bağışıklık yanıtı olarak ortaya çıkar. İki tip EM - EM minör ve EM majör vardır. EM minör, mukoza tutulumu olmayan durumun daha hafif bir şeklidir. EM majör, bir veya daha fazla mukozal bölgeyle (örn. Gözler, ağız, genital bölgeler) daha ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. EM minor, ekstremitelerle sınırlı olma eğilimindedir; EM major ise yüz ve gövdede başlayıp daha yaygındır.Çoğu vaka, herpes simpleks virüsü tarafından soğuk algınlığı veya daha az yaygın olarak genital herpes şeklinde tetiklenir. Diğer vakalar mikoplazma pnömonisi gibi bir göğüs enfeksiyonu ile ilişkilidir.EM major daha sık antibiyotik, non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar ve anti-epileptikler gibi ilaçlara bir reaksiyondan kaynaklanmaktadır.Hastalık hissi, düşük dereceli ateş, ağrılı eklem veya öksürük gibi hafif belirtiler klasik döküntüden önce olabilir. Erken dönemde ciltte kaşıntı ve yanma olabilir. Bazı durumlarda, önceki belirtiler olmayabilir.EM majör tipik olarak ağrılı kabarma, ülserasyon ve kabuklanma ile mukozal yüzeyleri içerir.


Belirtiler


Belirtiler ve semptomlar farklı tipte eritemlere göre değişir.


UV'ye Bağlı Eritem


Dokunuşta sıcak olan kırmızı, cilt

iltihap

Ağrı

tahriş


Eritema Nodozum


Eklemlerde ağrı

Lezyonların başlangıcından önce grip benzeri semptomlar, genel yorgunluk

Mavimsi bir renge son olarak kahverengi ve sarıya dönüşen ağrılı, kırmızımsı lezyonlar

Artrit ağrısı

vücudun çeşitli bölgelerindeki nodül kümeleri ve lezyonları



Eritema Multiforme



Avuç içleri, ayaklar, eller, dizler ve dirsekler üzerinde , lezyon ve kırmızı lekeler (genellikle aniden)

Lezyonlar ortaya çıkmadan önce, bir kişi kaşıntı, ateş ve yorgunluk yaşayabilir.

Ayrılan lezyonlar hedeflere benziyor (kırmızı halkalarla çevrili noktalar)

Eritema multiforme'nin en akut formları sırasıyla Stevens-Johnsons Sendromu ve toksik epidermal nekroliz. SJS semptomları, vücudun alt yarısında hedef lezyonlar ve ateş, öksürük ve burun delikleri, ağız, göz ve kasık bölgesinde oluşan kabarcıklardır. TEN semptomları SJS ile aynıdır ancak deri soyulmasına ve ayrılmaya, enfeksiyona, sıvı kaybına ve bazen ölüme neden olabilir.



Nedenler


Eritemin çeşitli nedenleri vardır. Bununla birlikte, eritema nodozum ve eritema multiforme vakalarının yarısı bilinmemektedir. Eriteme neden olduğu bilinen içerir:

Güneş ışınlarından güneş yanığı
Alerjiler
Gebelik
Crohn hastalığı
Egzersiz
Ülseratif kolit
herpes simpleks virüsü dahil olmak üzere enfeksiyon
Niasin yönetimi
Anti-nöbet ilaçları, penisilin ve sülfa ilaçları
Behçet hastalığı
Kedi çizik hastalığı
Mantar hastalıkları
Strep boğaz
sarkoidoz
Ve dahası…

Eritema multiforme (EM), çoğunlukla çocuklara ve genç erişkinlere etki eden ve başta kollar ve bacaklar olmak üzere simetrik kırmızı, düzensiz lezyonlarla karakterize bir hipersensitivite bozukluğu grubuna uygulanan isimdir. Nedeni bilinmemektedir, ancak EM sıklıkla herpes simpleks virüsü ile ilişkili olarak ortaya çıkar.Eritema multiforme başlangıcı, genellikle sağlıklı bir bireyde aniden ortaya çıkar. Sistemik semptomlar değişebilir.Eritema multiforme nedeni bilinmemektedir, ancak ilaçlara, enfeksiyonlara veya hastalığa yanıt olarak ortaya çıkan alerjik bir reaksiyon gibi görünmektedir. Eritema multiforme, kadınlardan biraz daha fazla erkekleri etkileyen nadir bir hastalıktır. Her yaşta başlayabilir, ancak en yaygın olarak çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülür.Genellikle tanı, hedef lezyonların büyüklüğü, şekli, rengi ve dağılımı temelinde yapılabilir.




Çoğu zaman, doktorunuz tarafından yapılan bir fizik muayene eritemi teşhis etmek için yeterlidir. Doktorunuz ayrıca boğaz kültürü, kan testi, cilt biyopsisi veya röntgen çekebilir. Bu testler, semptomlarınıza katkıda bulunabilecek veya buna neden olabilecek ilaçlar veya enfeksiyonları ortaya çıkaracaktır.Bir yumrudan biyopsi (bir mikroskop altında muayene için doku çıkarılması) genellikle tanıyı doğrulayabilir. Biyopsi tam bir laboratuar çalışması ile birlikte yapılır. Ancak, kesin neden her zaman tanımlanamaz. İlaca bağlı olarak ortaya çıkan eritema nodozum genellikle ilaca karşı reaksiyona neden olarak ortadan kaldırılabilir. Eritem tedavisinde yaklaşım ; Eriteminize neden olan veya katkıda bulunan şüpheli ilaçları durdurmak,Şiddetli vakalarda yatak istirahati ve reçeteli ilaçlar, Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek (sağlıklı beslenerek, bol bol uyku ve egzersiz yaparak), enfeksiyonları önleme ve vücuttaki genel inflamasyonu azaltma gibi önleyici tedavi, Aloe vera, limon melisa, flavonoidler, adaçayı özü, nergis, goldenseal, civanperçemi ve diğerleri gibi bitkisel takviyeler bazı yardım sağlayabilir.Besin takviyeleri, antioksidanlar ve vitaminler ve mineraller gibi: Vitamin B6, C, D, E, likopen, beta-karotenler, selenyum, çinko ve diğerleri..Hafif vakalar hiç tedavi gerektirmeyebilir.



Eritema nodozum tedavisi


Eritema nodozumuna özel tedavi aşağıdakiler temelinde sağlık uzmanınız tarafından tartışılacaktır:

Yaşınız, genel sağlık ve tıbbi geçmişiniz

Durumun kapsamı

Belirli ilaçlar, prosedürler veya terapiler için toleransınız

Durumun gidişatı için beklentiler

Fikriniz veya tercihiniz

Tedavi şunları içerebilir:

Altta yatan bir bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler

Diğer altta yatan nedenlerin tedavisi

Yatak istirahati (ağrıyı hafifletmek için)

Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar

Oral kortikosteroidler



Eritema multiforme (EM), aniden gelişmeye eğilimli olan bir hipersensitivite reaksiyonudur. Genellikle kendi kendine yok olur, ancak bazen semptomlar için tedavi gerekebilir. Tüm ırksal gruplarda görülür ve ağırlıklı olarak genç erişkinlerde (20-40 yaşlarında) görülür, ancak herhangi bir yaş grubunda ortaya çıkabilir. Eritema multiforme, lekelerin ani gelişmesiyle karakterizedir. Eritema multiforme nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.En yaygın tetikleyiciler enfeksiyondur. Semptomlar döküntülerin şiddeti ile değişecektir. Hafifse, kendinizi iyi hissedebilirsiniz ve döküntünüz asemptomatik olabilir veya hafif bir kaşıntı veya yanma hissi ile ilişkili olabilir. Eritema multiforme için spesifik kan testleri yoktur. Tanı genellikle derideki karakteristik döküntülerin belirlenmesi ve yukarıda tartışılan bilinen tetikleyicilerden birine maruz kalma hikayesi ile yapılır. Bazen mikroskop altında tanıyı doğrulamak ve diğer olasılıkları dışlamak için deri biyopsisi (lokal anestezi altında küçük bir deri örneğini çıkarmak için) yapmak gereklidir. Doktorunuz cilt durumu için bilinen tetikleyicileri arayacaktır. Belirli bir ilaç şüphesi varsa, hemen durdurulmalıdır. Hafif döküntüler bir kaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir, ancak iyileşmeyi hızlandırmak ve kaşıntı veya yanık semptomlarını azaltmak için nemlendiriciler ve topikal kortikosteroidler verilebilir.Şiddetli cilt döküntüleri yaşamı tehdit edebilir.Tekrarlayan ataklar sorun olabilir.Bir ilacın tetikleyici olduğu düşünülüyorsa, gelecekte bunun önlenmesi hayati önem taşımaktadır. Eritema multiforme, enfeksiyonlara veya ilaçlara karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu olarak kabul edilen bir cilt hastalığıdır. Koşula neden olan hastalığı kontrol etmeyi ve nemli kompresleri kullanmayı deneyebilirsiniz. İyi hijyen ve diğer insanlardan uzak kalmak ikincil enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zamanda bir hekime görünmenizi tavsiye ederiz..
 
Geri
Üst