Evde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Evde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?
elektrik tasarrufu, evde elektrik tasarrufu, evde enerji tasarrufu



Sevgili melekler, günümüzde en dikkatle harcanması gereken materyallerin başında şüphesiz elektrik geliyor. Kendi cebimizi yaktığı gibi, ülke ekonomisine de zarar veren gereksiz enerji tüketiminden lurtulabilmek adına evde elektrik tasarrufu nasıl yapabiliriz, bu sayfamızda sizlerle paylaşmak istiyoruz...


elektrik-tasarrufu.jpg





Küçük ev aletlerinde enerji tasarrufu nasıl yapılır?

TV, bilgisayarlar, uydu alıcınızın kutusu gibi diğer elektronik cihazlarınızı bekleme ( stand-by) modunda bırakmayın çünkü bu cihazlar sadece fişe takılıyken bile enerji harcamaya devam ederler.

Ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce ütünüzü fişten çekerseniz gereksiz enerji harcamasının önüne geçersiniz.

Elektrikli süpürgenizin haznesini sık aralıklar ile temizlerseniz emiş gücünü artırarak daha az enerji harcamış olursunuz.

Banyo sonrası saçlarınızı saç kurutma makinası kullanmadan önce havlu ile kurularsanız enerji tüketiminizi azaltmış olursunuz.


Beyaz eşyalarda nasıl enerji tasarrufu sağlarız?

Eski tip beyaz eşyalar, A++ özellikleri olmadığı için fazla enerji harcayarak elektrik faturanızın kabarmasına neden olur.

Beyaz eşyalarınızın bakımını zamanında yaptırarak sistemin ömrünü uzatabilir ve tasarruf edebilirsiniz.

Kullanılmayan bölmeleri kapatma opsiyonu olan buzdolabı modellerini tercih ederseniz gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz.

Buzdolabınızda aşırı buzlanma fark ettiğinizde mutlaka buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma fazla enerji tüketimine sebep olur.

Buzdolabınızı, fırın ve radyatörün uzağına koyun. Etraftaki ısı, dolabın daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla daha fazla enerji harcamasına neden olacaktır.

İç aydınlatmasını ortamın ışığına göre ayarlayabilen buzdolapları enerji tasarrufuna katkıda bulunur.

Dolaba koyduğunuz yemeklerin üstünü hava almayacak şekilde kapatın. Dolapta ağzı açık bırakılan yemekler nem oranını artıracağı için daha fazla enerji tüketimine neden olur.

Çamaşırlarınız fazla kirli değilse çamaşır makineniz için düşük ısı tercih edin.

Çamaşır makinenizi kapasitesinin üstünde çalıştırmaya zorlamayın.

Fırında ön ısıtmayı çok gerekli olmadıkça yapmayın.

Pişme süresi dolmadan fırının kapağını açarsanız gereksiz yere enerji kaybına sebep olursunuz.

Buzdolabınızın kapılarını gereksiz yere açıp kapatmayın. Ayrıca buzdolabı kapağının açık kalmamasına dikkat edin. Açık kalan kapıdan içeri sızan sıcak hava, dolabın daha fazla çalışmasına ve daha fazla enerji harcamasına neden olur. Kolay kapanan pratik raflar buzdolabının kapısının açık kalma ihtimalini ortadan kaldırır.


Ufak detaylara dikkat

Bir odadan çıkarken mutlaka ışığı kapatın, eğer unutuyorsanız elektrik düğmelerinin üzerine not asabilirsiniz.

Büyük klimalar fazla enerji harcar. Bunu önlemek için evin güneş alan kısımlarında cam filmleri ya da duvar tenteleri kullanılabilir.

Gece yatarken çalışması gerekmeyen bütün elektrikli aletleri fişten çekin.

Kapılara ve pencerelerin izolasyonuna dikkat edin. Evinizin çevresinde hava sızdıran pencere, duvar ya da kapılar kışın ısınmada yazın ise soğutma sisteminde büyük kayıplar vermenize yol açar.

Elektrikli aletleri satın alırken enerji sınıflarının yüksek olmasına özen gösterin.
 
Geri
Üst