Güzel kasabam Kaymaklı

kar_tanesi

Yeni Üye
Üye
Güzel kasabam Kaymaklı
kaymaklı kasabası
Arkadaşlar,aklıma geldi benim dogdugum yer tarihi güzellikleri sengin olan bir yer ve neden resimlerini koymuyorum dedim,ve işte benim güzel kasabam KAYMAKLI ilk olarak tarihini ögrenelim sonra resimleere bakalım


Kasabanın tarihi M.Ö 3000 yılına kadar gitmektedir.
Kaymaklı'nın Osmanlı kaynaklarında Rumca adı Enegüp olduğu belirtilmektedir.
Geçmişte insanlar kendilerini savunmak için kaleler, yeraltı kentleri yapmışlardır.
Yapılan bu yapılardan biri de kasabada bulunan yeraltı kentidir.

Bölgede 25 bin kilometrelik bir alan içerisinde 200 civarında yeraltı kenti bulunmaktadır.
Kapadokya bölgesi de denilen bu bölgenin kasaba ve köylerinde irili ufaklı bir çok yeraltı kenti vardır. Kimler tarafından, ne zaman, ne için inşa edilmiştir, nasıl bir teknikle yapılmıştır, hangi topluluk ve kavimler yaşamışlardır bilinmemektedir. Bizans dönemine ait olanlar dışında yeraltı kentleri hakkında arkeolojik veri de yoktur.

Kasabadaki yeraltı kenti 1964 yılında ziyarete açıldı. Kaymaklı kalesi de denilen yerin altında bulunmaktadır. Halk, evlerini genelde yeraltı kentine yakın olarak inşa etmiş ve yeraltı kentine bağlantılar kurulmuştur. Yeraltı kentlerinin uygun yerlerini depo, kiler ve ahır olarak kullanmışlardır. Kaymaklı yeraltı kentinde pasajlar dar, alçak ve eğimlidir. Halen 4 katı açık olan kentte mekanlar havalandırma bacası etrafında toplanmıştır. 1. katta ahır bulunmaktadır. 2. katta bulunan kilisede papazın vaaz yeri ve iki taraflı apsisler bulunmaktadır. Apsislerin önünde vaftiz taşı yer almaktadır. Kentin önemli mekanları 3. kattadır. Depolar şırahaneler ve mutfaklar bu katta yer almaktadır. Mutfakta bulunan andezit taş oldukça ilginçtir. M.T.A. Enstitüsünden Ergün Kaplan'ın yaptığı araştırmalar sonucunda bu taşın bakır cevheri öğütmede kullanıldığı anlaşılmıştır. 4. katta ise bol miktarda depo, küp ve şırahaneler bulunmaktadır. Diğer dört kat ise hala tamamı açılamamıştır.

Damat İbrahim Paşa vezir olduktan sonra, kasabamız eşrafından Hacı Abdullah Ağa da aşçıbaşı olarak Osmanlı sarayına girmiştir. Bu dönemde Nevşehir'e yapılan Kurşunlu Camiden artan malzemeler ile Kaymaklı Kurşunlu Camii inşa edilmiş. Kasabaya su getirmek için su yolları yapılmıştır.

Kaymaklı'da Cumhuriyet kurulana kadar hala Rumlar ve Türkler bir arada yaşarlarmış. Yapılan mübadele anlaşmasından sonra Rumlar gitmişler ve Türk göçmenler kasabamıza gelmişlerdir. Rumların yapmış olduğu evlerde özel bir mimari ile yapılmış olanlar da vardır. Rumların kalan toprakları göçmenlere verilmiştir. Rumların ibadeti için birde kilise vardır.



Yeraltı şehrinden resimler
dsc05730-7073.jpg


yeralti-sehri-9501.jpg


cappadocia_kaymakli_underground_city_00062-8287.jpg


cappadocia_kaymakli_underground_city_00068-9080.jpg



cappadocia_kaymakli_underground_city_00075-6751.jpg



cappadocia_kaymakli_underground_city_00077-2138.jpg


dsc05730-7073.jpg


kaymakli-3674.jpg



Birazda kasabanın diger yerlerine bakalım
vera-4239.jpg


cappadocia_kaymakli_underground_city__00052-8146.jpg


giris-3037.jpg


kale-9787.jpg


evvv-1778.jpg



tas-7710.jpg


kilise-3208.jpg


kursunlu-2096.jpg



kasaba-1399.jpg



Daha resimler buldukça eklicem umarım begenirsiniz
 
Tarihi ve doğası büyüleyici ve çok güzel canım. İnşallah fırsat olurda birgün görürüz :)
 
Geri
Üst