Hamilelikte farenjit tedavisi bebeğe zarar verir mi?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte farenjit tedavisi bebeğe zarar verir mi?
Hamilelik dönemi ilaç kullanımı için uygun bir dönem değildir. Bu nedenle hamilelik döneminde mecbur kalınmadığı takdirde ilaç kullanılmamalıdır. Kullanılan ilaçlar mutlaka doktor bilgisi dahilinde ve doktorun önerdiği dozlarda alınmalıdır. Anne adayının kullandığı ilaçlar plasenta yolu ile direkt bebeğe geçebileceğinden bebeğin gelişimi açısından riskli olabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayı bebeğin organ gelişim zamanı olduğu için ilk üç aylık dönemde ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Farenjit ve ses kısıklığı
İyi bir ses oluşumu için akciğerlerin, ses tellerinin, ağız ve burun boşluklarının sağlıklı olması ve koordineli çalışabilmesi gerekmektedir. Bu yüzden ses kısıklığı bu belirttiğimiz bölgelerin herhangi birindeki rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Akciğerlerdeki kitleler, kronik akciğer hastalıkları, verem, ses tellerindeki kitleler, ses teli felçleri, ses teli iltihapları, burun tıkanıklığına yol açan kitleler, sinüzit ve nezle gibi iltihaplı durumlar ve faranjitler (yutak iltihabı) ses kısıklığına sebep olabilirler. Faranjitler akut ve kronik olarak ayrı hastalıklar olduklarından öncelikle hastalığın hangi faranjit grubundan olduğu anlaşılmaya çalışılmalıdır.





ge.jpg




Nedenlerine göre farenjit tedavisi (KAPSAMLI)
Farenjite neden olan viral enfeksiyonlar
Farenjitin en sık nedenleridir ve bakteriyel farenjite çok benzerler. Mukozal ödem ve eritem mevcuttur ancak mukopürülan akıntı primer veya sekonder bakteriyel enfeksiyonları düşündürür. Klinik olarak endikeyse viral titreler veya viral kültürler yapılabilir. Ancak bunlar gereksizdir ve pahalıdır. Tedavi sıklıkla semptomatiktir.Teorik olarak ele alındığında faranjit, grip, sinüzit, larenjit gibi enfeksiyon hastalıkları üst solunum yolları ile alakalı olarak gelişir. Üst solunum yolu enfeksiyonları virüsler nedeni ile ortaya çıkar ve akla gelen ilk rahatsızlıklar grip ve soğuk algınlığıdır. Grip ve soğuk algınlığına genellikle faranjitte eşlik eder. Özellikle sonbahar ve kış gibi soğuk havalarda bu rahatsızlığa yol açan virüslerin görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle kapalı alanlar, kreşler, okullar, kışlalar ve kapalı iş yerlerinde uzun süre kalınması, bu tür yerlerin yetersiz havalandırılması, vücudun soğuğa karşı direncinin düşmesi, hava kirliliği, sigara dumanı, gerektiği kadar beslenememe, kimyasal maddelere maruz kalma gibi nedenler üst solunum yolları dolayısı ile faranjit rahatsızlığının artmasına yol açar. Normal şartlarda bile çok can sıkıcı ve rahatsızlık verici bu hastalık gebelik döneminde daha fazla sıkıntıya neden olur. Çünkü gebelik dönemi bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve vücut direncinin azaldığı bir dönemdir. Anne adayının bu dönemde normal dönemlerden daha fazla hastalığa yakalanma olasılığı vardır. Bu nedenle anne adaylarının daha dikkatli olması gerekir.

Hamilelik dönemi ilaç kullanımı için uygun bir dönem değildir. Bu nedenle hamilelik döneminde mecbur kalınmadığı takdirde ilaç kullanılmamalıdır. Kullanılan ilaçlar mutlaka doktor bilgisi dahilinde ve doktorun önerdiği dozlarda alınmalıdır. Anne adayının kullandığı ilaçlar plasenta yolu ile direkt bebeğe geçebileceğinden bebeğin gelişimi açısından riskli olabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayı bebeğin organ gelişim zamanı olduğu için ilk üç aylık dönemde ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde faranjit tedavisi için seçilen yöntemlerde dikkatli olunması gerekir. Bu dönemde ortaya çıkan faranjit için doktor herhangi bir tıbbi müdahale de bulunmamış ise evde hazırlanabilecek bitkisel kürler ile sorun kontrol altına alınabilir. Peki, bu bitkisel kürler nelerdir?Adaçayı: Adaçayı ülke genelinde son yıllarda popüler bir şekilde tüketilen bir bitki çayıdır. Faranjit tedavisi için de kullanılabilen adaçayını anne adayları özellikle gebeliklerinin ilk üç ayında çok dikkatli kullanmalıdır. Adaçayında gebelikte düşüğe neden olabilecek bileşenler bulunduğundan özellikle düşük tehlikesi olan gebeliklerde kesinlikle kullanılmamalıdır.1 su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı adaçayı eklenerek 10 dakika kadar dinlendirilir. Hazırlanan su çay olarak içilebileceği gibi özellikle gebelikte gargara suyu olarak kullanılabilir.

Zencefil: Hamilelik döneminde oluşan faranjit için zencefilden yardım alınabilir. Zencefil toz ya da rendelenerek 1 su bardağı suyun içinde kaynatılır ve içine bal, limon eklenerek tatlandırılır. Hem mide bulantısı hem de faranjit için ideal bir tedavi yöntemidir.

Sarımsak: Sarımsağın antibiyotik etkisinden yararlanmak için gebelikte oluşan faranjite karşı kullanılabilir. 2-3 diş sarımsak ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Faranjit için doğal bir tedavi seçeneğidir.

Tavuk Çorbası: Hamilelik döneminde oluşan faranjit yemek yemede isteksizliğe yol açabilir. Ayrıca yutkunmakta ve yutmak zorluk yaşanabileceğinden sıvı gıdalar ile beslenmek daha doğru olur. Tavuk çorbasına bol limon ilave edilerek içilirse üst solunum yolu ile alakalı olarak gelişen hastalıklara karşı iyi gelir.

Hardal Tohumu: Hardal tohumu un haline getirilerek içine, limon, bal, tuz ve bir miktar su eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım ile gün içinde 2-3 defa gargara yapılır. Faranjit, grip ve diğer üst solunum yolları hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır.

Tuzlu Su: Gebelik döneminde faranjit ya da diğer üst solunum yolu hastalıkları için gün içinde birkaç defa tuzlu su ile gargara yapılabilir. Tuzlu suyun hem anne hem de anne karnındaki bebeğe hiçbir zararı olmadığından gönül rahatlığı ile gargara suyu olarak kullanılabilir.
 
Geri
Üst