Kınanın faydaları nelerdir?

BeyazMelek

Daimi Üye
Kınanın faydaları nelerdir?
Bu konu; kınanın faydaları hakkında bilgi vermektedir


Kadınların süs için kullandıkları kınanın faydalarını ve köken bilgilerini siz melekler için araştırdık. Türk örf ve adetlerinde geniş bir yere sahip olan kınanın faydaları saymakla bitmiyor. Ninelerimiz de genellikle saçlarına kına yakarlar. Kına nedir, kınanın faydaları nelerdir ve kına nasıl kullanılır gelin hep birlikte öğrenelim meleklerim :tik:
kina-9c.jpg
Kına (Lawsonia inermis), kınagiller (Lythraceae) familyasından çalımsı bir bitki ve bu bitkinin yapraklarının kurutulup öğütülmesiyle hazırlanan toz. Bu tozun Kuzey Afrikada iyileştirici bir etkisi olduğuna inanılıyor. Bu nedenle bazı kabileler törenlerinde bu tozu kullanıyorlar.


Kuzeydoğu Afrika kökenli olan bitki Kuzey Afrika, Hindistan ve Sri Lanka da yaygın bir biçimde yetiştirilir. Dikenli ve beyaz çiçeklidir; yaklaşık 2-3 santim uzunluğunda, sivri uçlu ve esmer yeşil renkli yaprakları vardır. Çeşitli boyar maddeler ve tanen içeren yapraklar toz haline getirildikten sonra saç, tırnak ve parmakların boyanmasında kullanılır. Ayrıca Türk örf ve adetlerinde gelin ve damatlara, askere gönderilen erkeklere kına yakılır.


Boyadığı dokuya kızıl renk veren kına tozu ticarette başlıca esmer ve yeşil kına olmak üzere iki tipte bulunur. Yeşil kına saf kına değildir.


Kınanın Faydaları: Saçları besler ve kuvvetlendirir. Dolamaya sürülürse ağrısını hafifletir ve iyileşmesine yardımcı olur. Uyuz ve egzamaya karşı faydalıdır. Ayak terlemesini ve kokusunu engeller. Guatıra sürülürse faydası görülür. Ağızdaki yaraları ve deri çatlaklarını iyileştirir. Baş ağrısına karşı da faydalıdır.


Kına nasıl kullanılır? Genellikle lapa haline getirilip haricen süs ve boya maddesi olarak kullanılır. Özellikle ele ve saça kına yakmak oldukça yaygındır. Alerjik derilerde egzamaya neden olabilir.


Kına Kına (Cinchona officinalis): Tropikal bölgelerde yetişen, 10-15 metreye kadar boylanabilen, kırmızı çiçekli bir ağaçtır. Kına Kına ağacının kabukları kinin ve kinidin gibi 30'a yakın alkaloit, glikoz, sakaroz, tanen ve reçine içerir.


Kına Kınanın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Kınakına özellikle sıtma mikrobuna karşı etkilidir ve sıtmayı tedavi eder. Ateşi düşürür ve ağrıları hafifletir. Vücuda kuvvet verir ve iyileşmeyi hızlandırır. Gribal hastalıklara karşı koruyucudur. Damarları genişletir ve tansiyonu düşürür. Acı lezzeti ile iştah açıcıdır. Kabızlığı giderir.


Kına Kına Nasıl Kullanılır? Kınakınanın kabukları kurutulup toz haline getirildikten sonra kullanılır. Hamilelikte doğum sancılarını tetikleyebildiği ve bebeklerde anormalliklere sebep olabildiği için gebelerin kullanması tavsiye edilmez.
 
Geri
Üst