Makattan kan gelmesinin nedenleri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Makattan kan gelmesinin nedenleri nelerdir?
Makattan kan gelmesi Hematokezya, makattan taze, kırmızı renkli kan gelmesi olarak tanımlanır. Makata 10 cm mesafede olan kanama taze kan olmasıyla hastanın "damla damla geliyor, bazen de fışkırıyor" ifadesiyle tanımlar, 10 cm'den daha yukarı bağırsak kısımlarından olan kanama vişne çürüğü-zift arası renginde olur. Bu renk değişimlerinden eğer dışkı çok pis kokulu, koyu kırmızı (siyaha yakın) bir renkte ise, ince bağırsakta bir kanama düşünülür. Kanında içerden gelmesi, o zaman yaş ve kanın şekli önem taşır. Yaşlılarda kolon kanseri, gençlerde ise, ülseratif kolit, chone hastalığı da düşünülebilir. Ancak kanama miktarı fazla ve şiddetli ise, üst gastrointestinal sistem kaynaklı da olabilir. Yada travma gibi nedenlere bağlı kalın bağırsak kanaması düşünülür. Doktor, rektal tuşe ve kolonoskop cihazı, yardımıyla tanısını koymaya çalışır. Bu durumlarda tansiyon düşüklüğü, ayağa kalkarken baş dönmesi kan kaybının miktarını belirlemekte önemini taşır.

Makattan Kan Gelmesinin Belirtileri

Makattan damlama şeklinde kanama gelmesi, sızıntı şeklinde kanama, tuvalet kağıdında kan belirlenmesi ve aktif kırmızı renkli kanama şekli olmasıdır.
Yaşlılığa bağlı kalp hastalarının makattan görülen kan nedeniyle hemen şoka girebiliyorlar.
Bağırsak divertiküler hastası ve anjiodisplazi gibi ciddi rahatsızlıkların olduğu kadınlarda daha yüksek oranda görüldüğü alt sindirim sistemi kanaması şeklindedir.
Kalın bağırsak makatının yakını olan sol kısmından olduğu düşünülen açık ve parlak kırmızı rengindeyken (hematoşezi), ilk başta olan kalın bağırsak sağ yarısını kaplayan kanamalarda bordo rengini alır ve çoğunlukla kansızlık belirtisi vermeye başlar. Mideyle onikiparmak bağırsaktan düşünülürse kanamalarda siyah rengi (melena) oluşmasıdır.


7.jpg








Makattan Kan Gelmesinin Nedenleri

Hemoroid (basur), genelde sık rastlanan sebeplerdendir. Makatta taze kan oluşumu bunu düşündürmektedir. Farklı ölçümler olabilmektedir. Hemoroid tedavisinin etkisiyle düzelme sağlar. Kanama olunca rahatlatır demekle kanatılması çok yanlış bir teoridir.Makat çatlağı (anal fissür), en fazla görülen nedendir fakat yoğun kanama olmaz, ağrı daha fazla görülür.

Anal ragad, minik çatlaklardır, bir önemi bulunmaz.

Makat ve bağırsak kanseri, farklı düzeylerde kanama yapabilir, teşhise aletle bakılarak biopsi istenir ve bununla tanı konur. Maalesef bu kanamalar hemoroidden denmesi ile rastgele ilaçlar kullanılması kanserin tedavi sürecini yavaşlatabilmektedir.

Kolitis ülseroza, seyrek olarak görülmesi, ciddi kanamalar neden olabilir. Bağırsağın iç yüzeyindeki sıyrılma şeklinde hasar ve buna istinaden kan kaybı olur.

Evde Ne Yapabilirsiniz?

Hemoroid söz konusuysa; Günde iki defa 15-30 dakikalık oturma banyosu yapılır. Büyük abdestten sonra yumuşak, suyla ıslatılmış tuvalet kağıdıyla temizlenmeli ve sonra sürtünmeden, yavaş, yavaş, iyice kurulanmalıdır. Satılan temizleme solüsyonları içeren nemli bezlerin de rahatlatması ile yapılır. Hemoroidlerin tedavisinde krem yada merhem kullanılmadan önce doktora danışılması gerekir. Dış hemoroidlerde, aşınma ve tahribini önlemek amaçlı her büyük abdestten sonra parmağınızla içeri itmektir.Hangi yöntemin size uygun olduğunu doktorunuz karar verecektir. Endoskopi teşhise yardım edebilmesi için yanında kanama yerini teşhis ederek kanamanın durmasına olanak sağlamış olacaktır. Kanama yerinin teşhisi yapılamazsa hastaların kanayan damarı görülmesi amaçlı mezenterik anjiografi (bağırsak damarlarını filmin çekilmesi) uygun görülür. Bu işlemde kanamanın önlenmesi mümkün olacaktır. Bazı durumlarda hastaneye yatırılarak tedaviye başlanması gerecektir. İltihaplı bağırsak hastalıkları da genelde ilaç süreci tedavisinde iyi yanıt vermektedir. Bundan dolayı kanama yapmaz. Endoskopik tedavisi ve ilaç tedavisinde dinmeyen kanamalarda cerrahi tedavi yapılır.

Makattan Kan Gelmesinin Tedavisi

Rektal kanamalı hastaların genelinde kanama kendiliğinden durabilmesi ile sebebiyetin ortaya çıkması gerekmektedir. Bu hastaların ilk aşamada kalın bağırsakların endoskopi ile incelenmesi olacaktır. Endoskopi, kalın bağırsağın 60-70 cm e kadar incelenmesi olarak rektosigmoiddoskopi ile yapılarak bazı vakaların bütün kalın bağırsağın incelenmesi manasına gelerek kolonoskopi gerekecektir. Hangi yöntemin size uygun olduğunu doktorunuz karar verecektir. Endoskopi teşhise yardım edebilmesi için yanında kanama yerini teşhis ederek kanamanın durmasına olanak sağlamış olacaktır. Kanama yerinin teşhisi yapılamazsa hastaların kanayan damarı görülmesi amaçlı mezenterik anjiografi (bağırsak damarlarını filmin çekilmesi) uygun görülür. Bu işlemde kanamanın önlenmesi mümkün olacaktır. Bazı durumlarda hastaneye yatırılarak tedaviye başlanması gerecektir. İltihaplı bağırsak hastalıkları da genelde ilaç süreci tedavisinde iyi yanıt vermektedir. Bundan dolayı kanama yapmaz. Endoskopik tedavisi ve ilaç tedavisinde dinmeyen kanamalarda cerrahi tedavi yapılır.
 
Geri
Üst