Milas/Ören

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Milas/Ören
milas ören muğla ören otelleri milas otelleri
23_387oren.jpg


oren6.jpg


0114zv8.jpg


Milas’a 40 km uzaklıktaki Ören, sakin bir balıkçı köyüydü yıllar önce. Bugün, Ege’nin Akdeniz’le buluşmadan önceki son girintisi olan Gökova Körfezi’nin koylarına yelken açan Mavi Yolculuk teknelerinin de ikmal noktası aynı zamanda.

Eskinin balıkçı köyü, sadece turizmiyle değil geçmişiyle de öne çıkıyor. Adını mitolojideki Dionysos’la Ariadne’nin oğlu ve çömlekçilik sanatının kurucusu sayılan Keramos’tan alan antik kentin izlerine, bu küçük kasabanın her yerinde rastlamak mümkün. Karyalıların Khrysaoris Birliği’nin bir üyesi olan kentin günümüze ulaşan kalıntıları, çoğunlukla Roma dönemine ait. Anadolu’nun Türklerin eline geçmesinden sonra Gereme olan ismi, harabelerin varlığından dolayı Ören’e dönüşmüş zamanla. Kurşunluyapı, İyon ve Korinth sütunlu tapınak, şimdi bir evin duvarını oluşturan anıtsal kapı, bazilika ve sur duvarları şehre ait önemli kalıntılar arasında sayılabilir. Muğla yolundaki linyit ocaklarının yakınında, zakkumlar arasında, kente su getiren kemerlerden geriye kalanlar yer alıyor. Antik kalıntıların bugünkü yaşamla bütünleştiğinin en önemli kanıtı, nekropolis alanının belde mezarlığının sınırları içinde yer alması.

Şair Melih Cevdet Anday’ın (1915-2002) da doğum yeri olan Ören’in turizm ve balıkçılık dışında en önemli gelir kaynağı halıcılık. Hatırı sayılır bir üne ulaşan Milas halılarının bir kısmı, ilçeye bağlı bu şirin beldedeki kadınların hünerli ellerinde dokunuyor.

burhaniye-oren-plaji.jpg


thumb.asp
 
Geri
Üst