OPML Dosyalarını Tanıyalım

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
OPML Dosyalarını Tanıyalım
opml dosyası
OPML dosyaları, RSS / XML kaynak adreslerinin ve başlıklarının toplu olarak tutulduğu dosyalardır. Çeşitli RSS servisleri arasında kaynakların adreslerini taşımak amacıyla kullanılır. Örneğin destek sitemizde bulacağınız OPML dosyalarını Masaüstü Programınıza ekleyebilir, bir RSS servisinde bulacağınız bir OPML dosyasını Bloglines veya My Yahoo! servisinize ekleyebilirsiniz.

Destek sitemiz üzerinde bir kaç adet OPML dosyası ve bunların alt klasörlerinden her birisini gösteren onlarca OPML dosyası bulunmaktadır. Ana dosyalardan birincisi sol üstte bulunan ve www.bloglines.com/export?id=turkce adresini gösteren, Türkçe Kaynakları içeren dosyadır. İkincisi bunun biraz altında bulunan Gruplar->OPML şeklinde gösterilmiş olan, Yahoo Haberleşme Gruplarının listesinin tutulduğu OPML dosyasıdır.

Ayrıca destek sitemizin sağ sütununda listelenen kaynaklar, niteliklerine göre gruplandırılmıştır. Sağ sütunda çok sayıda bölüm bulunmaktadır, her bölümün yeşil renkli belirtilmiş başlığının hemen sağında XML› butonu yerine, OPML butonu bulunmaktadır, bunlar o listedeki kaynakların listesini içeren, az önce belirttiğimiz ana OPML dosyalarının alt klasörlerini teşkil eden dosyacıklardır.

OPML kaynaklarını taşıma sırasında, bazı servisler dosyanın internet adresini kabul etmekte, bazıları da dosyayı masaüstünden yüklemenizi istemektedirler. Adres isteyen servisler için, destek sitemizde bulunan butonlara sağ tıklayıp "Kısayolu Kopyala" komutunu vererek, adresi ilgili kutuya yapıştırınız. Dosyayı isteyen servisler için, ilgili OPML butonuna sağ tıklayıp, "Hedefi Farklı Kaydet" komutunu vererek bilgisayarınıza kaydedeniz ve yükleyeceğiniz servise giderek ilgili dosyayı bilgisayarınızdan seçiniz.

My Yahoo!'ya ekleme sırasında en fazla 50 taneye kadar kaynak içeren dosyalar kabul görmektedir. Bu nedenle, bazı kaynak türlerinin başlıklarını yanlarında "My!" butonu bulunmamaktadır.

Kendiniz OPML dosyası oluşturma ihtiyacı hissedecek olursanız iki seçeneğiniz bulunmaktadır. varolan dosyalardan birisinin kaynağını görüntüleyerek, benzer şekilde bir OPML dosyası oluşturabilir veya dosyalar üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz.

Bloglines'da eklemiş olduğunuz kaynaklar da, birer OPML dosyası teşkil etmektedir, ihtiyaç duyacağınız kaynakları Bloglines servisinize ekledikten sonra, Export Resources yazısının göstediği adres sizin kaynaklarınızın OPML adresi olmaktadır, her bir klasörünüz için de adresin sonuna, &folder=Klasor_ismi yazısının eklenmesiyle de alt klasörün OPML adresi oluşmaktadır. Destek sitemizin üzerindeki OPML dosyaları, Bloglines'daki turkce, gruplar, opml ve internetpaketi nickname'lerinin kaynaklarını göstermektedir.

kaynak
 
Geri
Üst