orucu neler kolaylaştırır?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
orucu neler kolaylaştırır?
Peygamber SAS Efendimiz, Allah’ın verdiği kolaylıkları da bize bildiriyor. Onu birlikte okuyalım. Hâkim Müstedrek’inde kaydetmiş, Deylemî Enes RA’dan rivayet etmiş. Peygamber SAS Efendimiz buyuruyor ki:
Diyor ki Peygamber Efendimiz bu hadis-i şerifinde: (Erbaun men feale hünne) “Dört şey vardır ki, kim bu dört şeyi yaparsa, (kaviye alâ siyâmihî) orucuna kuvvetli olur, oruç tutmaya bedeni tâkatli olur, dinç olur; yâni orucu kolay tutar.” Biliyorsunuz, kış gününde oruç tutmak kolay da, yaz gününde zordur. Tam yaza geldiği zamanlarda çok zor oluyor. Sıcakta insanın sanki ilikleri akmış gitmiş de, içi bosalmış gibi oluyor. Oraların kuvvetli sıcaklarında oruç tutmak çok zor oluyor. Peygamber Efendimiz bu dört şeyi oruç tutacak kimselere tavsiye etmiş. Kim bunları yaparsa, orucunu rahatlıkla tutar, oruç tutmağa bedeni kuvvetli olur, tâkat yetirebilir:
1. (En yekûne evvelü fitrihî alâ mâ’) “İlkönce su ile iftar ederse...” Demek ki iftar vaktinde orucunu açacağı zaman, suyla iftar ederse kuvvetli olur; çünkü susuzluğu fazladır.
2. (Velâ yedaus-sahûr) “Sahur yemeğini ihmal etmemek...” Bazıları ben dayanabilirim diyor, sahura kalkmıyor. Halbuki sahurda bereket var. Sahura kalkacak, sahurun o vaktinde uyanmış olmak önemli...
3. (Velâ yedaul-kileh) Kaylûle uykusu denilen gündüz uykusunu terketmemeyi de tavsiye ediyor Peygamber Efendimiz. Biliyorsunuz müslüman sahura kalkar, sabah namazına gider, ondan sonra işine gider. Öğlen vakti oldu mu, zaten bir mesâiyi tamamlamış demektir. Peygamber SAS öğlenden sonra, o sıcak vakitte bir miktar uyurdu. Ona kaylûle uykusu denir, sünnettir ve vücuda çok faydalıdır. Gece ibadetine de insanın vücudunu hazırlar, kuvvetlendirir. Onu uyuyan Ramazanın dışında da geceleyin teheccüde kolay kalkar. Ramazanda da sahura kolay kalkar, orucu da kolay tutar.
4. (Ve en yesümme sey’en min tiyb) “Güzel bir koku koklamak” da insanın vücudunu oruca kuvvetlendirir. Oruçlunun duası ve amelleri güzel tutulduğu zaman, oruçlunun mükâfâtı çok büyük oluyor, geçmiş günahları affoluyor. Ayrıca bir başka müjde var, Abdullah ibn-i Amr ibn-i As RA’dan Deylemî rivayet etmiş. Oruçlu, oruç tutması sebebiyle Allah’ın nazlı bir kulu oluyor, muazzez bir kulu oluyor, itibarlı bir kulu oluyor; her şeyi kıymet kazanıyor. Buyuruyor ki Peygamber SAS: “Oruçlunun sükûtu sanki tesbih çekmiş gibi sevaptır. (Ve nevmühû ibâdetün) Oruçlunun uykusu da ibadettir.” Uyuduğu sırada bir şey yapmıyor, şuursuz, kendinden geçmiş, yatıyor; ama o bile ibadettir. (Ve duühû müstecâbün) “Duası müstecâbdir, kabul edilir.” Dualara da dikkat etmek lâzım! Kendimize, ana-babamıza, kardeşlerimize, sevdiklerimize, dostlarımıza, geçmişlerimize duayı çokça edelim; çünkü duası da müstecâbdir oruçlunun. (Ve amelühû mudafun) “Ameline de sevapları de kat kat fazla miktarda verilir.” Demek ki oruçlunun ayrıca her şeyi değer kazanıyor. Sükûtu tesbih oluyor, uykusu ibadet oluyor, duası müstecâb oluyor; ameli de kat kat mükâfâtlı, sevâbı fazla veriliyor. Ramazanda verdiği, Ramazan dışında verdiği sadakadan daha sevaplı oluyor. Ramazanda kıldığı namaz, Ramazan dışında kıldığı namazdan daha sevaplı oluyor..
 
Geri
Üst