Pankreas

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Pankreas
Pankreas, karın boşluğunda, omurganın bel bölümü önünde yeralan salgı bezidir.

Ortalama 15-20 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır. Önden arkaya doğru yassılaşan pankreasın düzensiz olan biçimi çengele benzetilebilir.

Bölümleri

Şişkin olan sağ ucuna baş, daha dar olan orta bölümüne gövde, gövde ile başın birleştiği ince bölüme boyun, ince uzun olan son ucuna da kuyruk denir. Kuyruk bölümü dalağa dek uzar. Pankreas, dalak, karaciğer ve üst mezanter atardamarlarıyla beslenir. Pankreas’ın boşaltıcı kanalları, Wirsung kanalı ve Santorini kanalıdır.

Salgı görevleri

Pankreas’ın iç ve dış salgı görevleri vardır. İç salgı görevini Langerhaus odacıkları denen salgı hücreleri yapar. Bunların salgıladığı insülin, glüsitlerin :):):):)bolizmasında en önemli rolü oynar ve yetersizliği şekerli diyabete neden olur. Dış salgı görevi akinus keseciklerine aittir. Bu salgı kesecikleri, pankreas özsuyu denen ve onikiparmak bağırsağına dökülen alkali bir sıvı salgılar. Sıvı içinde, yiyeceklerden alınan glikojen ile nişastayı ayrıştırarak oligasakaritleri oluşturan amilopsin;oligasakaritleri monosakarite dönüştüren maltaz; mide pepsinlerinin etkisindeki proteinleri aminoasitlere ayrıştıran tripsin enzimi; kazein, jelatin ve keratini hidrolize eden, tripsinin etkinleştirdiği kimotripsin enzimi; yağları hidrolize ederek, yağ asitleri ve gliseritleri oluşturan steapsin olarak anılan bir lipaz vardır.

Salgı miktarı

Yetişkinlerde, günde 800-900 cm³ pankreas özsuyu salgılanır.

Başlıca rahatsızlıklar

Pankreasta görülen başlıca rahatsızlıklar, pankreatit denen yangılanmalar, urlar, özellikle boşaltıcı kanallarda görülen taşlar, kistler, daha çok travmalardan sonra ortaya çıkan yalancı kistlerdir.

Pankreas kanserine karşı D vitamini
ABD’de yapılan bir çalışma, normal dozlarda alınan D vitamininin, pankreas kanseri riskini yüzde 43 azalttığını ortaya koydu.

ATLANTA - Ayrıntıları, “Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention” adlı tıp dergisinin Eylül sayısında çıkacak olan çalışmaya göre, 450 IU olan standart dozda D vitamini alımının, pankreas kanserini büyük bir oranda azalttığı gözlenirken, 150-300 IU ise, yüzde 22 düzeyinde azaltıyor.

American Cancer Society’den Dr. Len Lichtenfeld yaptığı açıklamada, D vitamininin pankreas kanserinin önlenmesindeki önemli rolünün kendilerini çok şaşırttığını belirtti.

D vitamininin “colorectal” ve “göğüs” kanserlerine karşı da etkili olduğu daha önce ortaya konmuştu.
 
Geri
Üst