Passage Markiz

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Passage Markiz
markiz restaurant
0212 251 75 81 (pbx)

Fax: 0212 251 75 82


Yer: Beyoğlu

Adres: İstiklal Caddesi Passage Markiz No: 360/109-110 Beyoğlu


Ücret: TLTL

Kredi Kartı: Butun Kartlar Gecerli

Park: YOK

Web: markiz.com


















1940 yılında açılan, İstanbul tarihinin önemli mekanlarından biri olan Tarihi Markiz Pastanesi ve 1840 yılında kurulan, pastanenin bulunduğu Aynalı Pasajı 2003`te İstanbullularla tekrar buluştu.
1940 yılında açılan Markiz Pastanesi, o yılların sanatçı ve yazarlarının uğrak mekanı olarak ünlenmişti. Yahya Kemal, Haldun Dormen, Ahmet Haşim, Faruk Nafiz, Yakup Kadri gibi pek çok ünlü yazar ve sanatçıyı ağırlayan Markiz Pastanesi, Avrupalı dekorasyonu, ünlü "ilkbahar" ve "sonbahar" tabloları, süsleme ve vitrayları ile 1970`lü yıllara kadar Beyoğlu tarihine tanıklık etti. 70`li yıllarda önce içinde bulunduğu Aynalı Pasajı, ardında da 1980`de Markiz Pastanesi kapatıldı.

1993 yılında Aksoy Grubu tarafından satın alınan ve restore edilen Aynalı Pasajı 2003 yılında "Passage Markiz" adıyla hizmete açıldı.
2.500 metrekare büyüklüğündeki Passage Markiz`in girişinde eski zamanlardaki görkemini aynen koruyan Markiz Pastanesi bulunuyor. Üç katlı pasajın giriş katında Passage Cafe, 27 m2 Bar, şampanya ve votka barı Charlotte, vücut bakım ürünleri satan L`Occitane En Provence, Doğa Bitkisel mağazası, aksesuvar merkezi Mont Blanc, Koziol, MonMarkiz, Aydın Saat, Ravelli, Che Tobacco, A46 Passage, Karmen Passage; birinci katta Markiz Brasserie, Miss Sixty & Energie, Fashionista, Dunlop Shoe Company, Ivy Oxford Sportswear, Mavi Jeans, Taboo, Stefanel, Vario ve Demirel; ikinci katta çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapması planlanan Buz Markiz Restaurant ve Buz Hol; üçüncü katta da sipariş üzerine gömlek diken Ravelli Exclusive bulunuyor.

Markiz Tarihçesi:

19. yüzyılda İstanbulun batılı kimliğini yansıtan Pera; eğlencesi, kültürü, alışveriş mekanları ve giyimiyle Avrupaya açılan bir penceredir. O dönem en önemli alışveriş ve eğlence mekanları Grand Rue de Pera (1927den bu yana İstiklal Caddesi) boyunca dizilen pasajlarda yer alır. Sosyetenin uğrak yeri olan Perada alışveriş sonrası cafe pastanelerde yorgunluk atmak, ardından sinema ve tiyatrolarda sezonun film ve oyunlarını izlemek ise bir yaşam geleneğidir.
Grand Rue de Pera`nın en eski ikinci pasajı olan ve 1840 olarak tarihlenen Passage Oriental (Şark Aynalı Çarşı, günümüzün Passage Markizi) 163 yıl boyunca sayısız mağazaya ev sahipliği yapar. Bunlar arasında terzi Mulieri, kürkçü Atanas Lukresi, kuaför Kristichin yanı sıra seçkinler merkezi olarak bilinen ve "Chez Lebon, tout est bon" (Lebonda her şey güzeldir) deyişiyle belleklerde yer edinen Lebon Pastanesi sayılabilir.
1940 yılına gelindiğinde Lebon yerini Markiz Pastanesine bırakır.
Açıldıktan kısa süre sonra Pera`nın sosyal ve kültürel yaşamında önemli bir yer edinen Markiz; entellektüellerin, edebiyatçıların, ressamların yanı sıra kentsoyluların tercih ettiği bir mekan haline gelir: Markiz, ürünlerinin ve servisinin kalitesi kadar, iç mimari düzenlemesi ve dekorasyonu ile belleklerde silinmez izler bırakır.

Örneğin duvarlarında bulunan ve Lebon döneminden günümüze ulaşan J. A. Arnoux imzalı "L`automne" Sonbahar ve "Le Printemps" İlkbahar adlı "Art Nouveau" fayans panolar Markiz`in simgesidir. Cezerliyan Usta`nın tavana uyguladığı kartonpiyer süslemeler ve Mazhar Resmol`a ait "Art Deco" vitray çalışmalar Markiz`in görsel zenginliğine ve özgünlüğüne değer katan diğer ögelerdir.

23 yıl aradan sonra özlem bitiyor, Passage Markiz tüm zenginliğiyle kapılarını açıyor...
Markiz Pastanesi seçkin mekan ve markalarıyla yaşamın içinde yeniden yer alıyor.
 
Geri
Üst