gebe
  1. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre

    Patates

    Konu, 'OÖPR Melek Sözlük' kısmında nisan tarafından paylaşıldı.

    (Solanum tuberosum / Boyu 60-80 cm’ye varan, beyazimsi-pembemsi çiçekler açan, yumrulari hâriç zehirli otsu bitkiler. Bitkinin toprak altinda kalan yumrulari “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nisasta bakimindan zengin oldugundan önemli bir besin maddesidir. Bitkinin toprak üstü kisimlarinda zehirli alkoloitler bulunmasina karsilik yumrulari zehirli degildir. Ancak çimlenmis patateslerde de bu alkoloitler tesekkül ettiginden zehirlenmelere sebebiyet vermektedir. Zehirlenme belirtileri sindirim sistemi bozukluklari, bol terleme ve halsizlikle kendini gösterir. Patates yumrularinda bulunan nisasta tâneleri yumurta veya armut seklinde olup, 70-100 mikron büyüklügünde tânelerden ibârettir. Patates, dis kabuk rengine göre sari ile kirmizi, etine göre beyaz ve sari olarak ayrilir. Sari patates makbuldür. Memleketimizde Adapazari’nin patatesi meshurdur. Bunun yaninda Nigde, Kayseri ve Ege bölgesinde çok yetistirilmektedir. Kullanildigi yerler: Patateste nisastadan baska belli bir oranda protein de vardir. Nisasra % 20, protein % 2, besin degeri 95 kaloridir. Seker hatalarina faydalidir. Susuzlugu giderir. Mide ve onikiparmak barsagi ülserinde yararlidir. Karaciger sisligini giderir. Barsak solucanlarinin düsürülmesine yardimci olur. Damar sertliginde faydalidir. Sert bir sey yutuldugu zaman yabanci maddenin vücuda zarar vermeden çikartilmasini saglar. Basur memesi, yanik ve çibanlarin agrilarini geçirir
     
Patates konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. patates salatası

    patates salatası

    5 adet haşlanmış patates 2 adet haşlanmış yumurta 6-7 adet tatlı yeşil biber 1 demet maydanoz 5 adet çekirdekleri çıkarılmış domates tuz, sıvı yağ, limon Patatesler küp küp doğranır ardından domates, biber , maydanoz ve haşlanmış yumurta da ileve edilir. bu karışıma tuz , yağ ve limon gezdirilerek servise hazır bir hale getirilir.Yanında 1 bardak çay ve 1 dilim kepek ekmeğiyle ikram...
  2. Patates

    Patates

    Mal ve nimete, Birçok patates aldığını görmek bolluk ve bereketli geçecek bir yıla, Patateslerin bir kısmının çürük olduğunu görmek nimetin bin kısmının elden çıkmasına yahut şüpheli kazanca delalet eder.Rüyada patates görmek mal, nimet, şöhret, sevinç ve rahatlığa işarettir. Patates soymak, kısmete ve arzu edilen bir murada; patates ekmek, yeni ve çok kazançlı bir işe başlayacağınıza; patates...
  3. patates

    patates

    (Solanum tuberosum / Boyu 60-80 cm’ye varan, beyazimsi-pembemsi çiçekler açan, yumrulari hâriç zehirli otsu bitkiler. Bitkinin toprak altinda kalan yumrulari “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nisasta bakimindan zengin oldugundan önemli bir besin maddesidir. Bitkinin toprak üstü kisimlarinda zehirli alkoloitler bulunmasina karsilik yumrulari zehirli degildir. Ancak çimlenmis patateslerde de...
  4. fırında patates

    fırında patates

    Fırında Patates (9. aydan itibaren) - 2 adet patates - 1.5 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynir - tatlı kırmızı biber - mısır yağı - tuz - biber Nasıl Hazırlanır? Patateslerin kabuklarını soyup ince halkalar şeklinde kesin. Fırın tepsisini yağlayıp, kestiğiniz patates halkalarını boşluk bırakmaksızın bitişik olarak dizin. Patates halkalarının üzerine kaşar peyniri rendesi ile...
  5. Kremalı Patates

    Kremalı Patates

    kremalı patates kremalı patates tarifi kremalı patates nasıl yapılır Ben ilk duydugumda cok merak etmistim tadi nasil olcak diye.Ilk firsatta denedim ve cok begendim.Sizde begenirsiniz insallah... Malzemeler 1,5 kg Patates 250 ml Krema 250 ml Süt 200 gr Kasar peynir Tuz Karabiber Muskat cevizi tozu Yapilisi Patatesleri fazla kalin olmayacak sekilde dograyin.Krema süt ve baharatlarla...

Sayfayı Paylaş