gebe
  1. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre

    Pazı

    Konu, 'OÖPR Melek Sözlük' kısmında nisan tarafından paylaşıldı.

    (Gartenampfer / Patience / Patience / Rumex patientia/ Labada / Kuzukulagi) Haziran-eylül aylari arasinda, yesilimtrak renkli küçük çiçekler açan, 50 cm-1,5 m boylarinda çok yillik otsu bir bitkidir. Daha çok çayirlik yerlerde, harâbelerde, yol kenarlarinda, meskûn daglik bölgelerde yayilis gösterirler. Gövdeleri dik, silindirik kirmizimsi, kökler kalin ve sarimsi renklidir. Yapraklari büyük, sapli ve sapin tabani oluk gibi çukurlasmistir. Çiçekler, gövdenin ucunda toplanmislardir. Çiçek organlari 6 parçalidir. Meyveleri kanatlidir. Kullanildigi yerler: Bitkinin kökleri ve saplari kullanilir. Kökler temizlenip, kalin dilimlere bölünür ve kurutularak saklanir. Labada köklerinde nisasta, seker, yag ve reçine vardir. AyricaC vitamini ihtiva eder. Hâricen, bazi deri hastaliklarina karsi, haslama olarak kullanilir. Çayi da istah açici, kuvvet verici ve müshil olarak kullanilabilir. Körpe yapraklari da yiyecek olarak kullanilir. Bu bitkinin Anadolu’da bulunan diger türleri labada, kuzukulagi gibi çesitli isimler altinda bilinir ve istifade edilir.
     
Pazı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Pazı Mücveri

    Pazı Mücveri

    Malzemeler Yarım demet pazı yaprağı Yarım demet yeşil soğan 1 su bardağı pirinç 3 Adet yumurta 3 kahve fincanı un 2 diş sarımsak 4-5 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma Yeteri kadar tuz, karabiber Kızartmak için sıvı yağ Yapilis Tarifi Pirinci kaynar tuzu suda haşladıktan sonra süzün. Çukur bir kapta yumurtalar, ince doğranmış yeşil soğan, dövülmüş sarımsak, un, tuz, karabiber ve...
  2. Pazı sarması

    Pazı sarması

    MALZEMELER 1 kg pazı 500 gr az yağlı kıyma 1 adet orta boy soğan 1 çorba kaşığı salça 1 kase pirinç ½ demet maydanoz 1 çorba kaşığı zeytinyağı karabiber kırmızı biber tuz HAZIRLANIŞI Pazı yapraklarını az tuzlu suda haşlayın ve süzün. Kıymayı rendelenmiş soğan, salça, pirinç ve baharatlar ile iyice karıştırın. Hazırladığınız harcı pazı yapraklarının içerisine koyarak sarın. Tencerenin...
  3. Pazı

    Pazı

    Pazı otu hayır ve rızka, hakkında söylenecek üzücü söze delalet eder.Rüyada pazi yemegi yediginizi görmek, sagliginizin endise verecek bir durumda olmadigina, her zamandan daha çok sihhatli oldugunuza isarettir. Bir baska rivayete görede: Rüyada görülen pazi otu, hayir ve riziktir. Rüyada temizlenmeksizin yenli pazi, rüya sahibinin ödemesi gereken borca ve süpheli seyleri yapmaga veya talihin...
  4. pazı

    pazı

    (Gartenampfer / Patience / Patience / Rumex patientia / Labada / Kuzukulagi) Haziran-eylül aylari arasinda, yesilimtrak renkli küçük çiçekler açan, 50 cm-1,5 m boylarinda çok yillik otsu bir bitkidir. Daha çok çayirlik yerlerde, harâbelerde, yol kenarlarinda, meskûn daglik bölgelerde yayilis gösterirler. Gövdeleri dik, silindirik kirmizimsi, kökler kalin ve sarimsi renklidir. Yapraklari büyük,...
  5. Pazının faydaları

    Pazının faydaları

    pazı, faydaları, bitkisi, hakkında bilgi, yemeği, faydaları Pazı yemekleri arasında sarmasını daha çok lezzetli buluyorum diyor ve sizleri pazının faydaları ile başbaşa bırakıyorum Melek'ler:) Pazı: Ispanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir bitki olan pazıda, A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Ayrıca, E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini...

Sayfayı Paylaş