gebe
  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Semİzotu

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    SEMİZOTU: (Portulak / Pourpier / Purslane / Portulaca oleraceae) Çok yaygin ve yabânî olarak bag ve bahçelerde yetisen, bir yillik otsu bir bitki. Zirâî önemi pek yoktur. Semizotunun vatani Asya8217;dır. Gövdeleri toprak üstünde yatik, yapraklari sapsiz ve etli olup, çiçekler sarimsi renklidir. Meyveleri çok tohumludur. Tohumdan yetistirilebilir. Demir ve C vitamini bakimindan zengindir. Kullanildigi yerler: Yesil yapraklari ve körpe dallari sebze olarak yenir. Mayhos bir tadi vardir. Besleyici bir sebzedir. Mide ve barsak kanamalarinda ve kanli idrarda faydalidir. Kani temizler. Seker hastaliginda susuzlugu giderir. Uykusuzluk, sinir ve zihin yorgunlugunda faydalidir. LABADA: (Gartenampfer / Patience / Patience dock / Rumex patientia ) Haziran-eylül aylari arasinda, yesilimtrak renkli küçük çiçekler açan, 50 cm-1,5 m boylarinda çok yillik otsu bir bitki. Daha çok çayirlik yerlerde, harâbelerde, yol kenarlarinda, meskûn daglik bölgelerde yayilis gösterirler. Gövdeleri dik, silindirik kirmizimsi, kökler kalin ve sarimsi renklidir. Yapraklari büyük, sapli ve sapin tabani oluk gibi çukurlasmistir. Çiçekler, gövdenin ucunda toplanmislardir. Çiçek organlari 6 parçalidir. Meyveleri kanatlidir.
    Türkiye8217;de yetistigi yerler: Bütün Anadolu.
    Kullanildigi yerler: Bitkinin kökleri ve saplari kullanilir. Kökler temizlenip, kalin dilimlere bölünür ve kurutularak saklanir. Labada köklerinde nisasta, seker, yag ve reçine vardir. Ayrica C vitamini ihtiva eder. Hâricen, bazi deri hastaliklarina karsi, haslama olarak kullanilir. Çayi da istah açici, kuvvet verici ve müshil olarak kullanilabilir. Körpe yapraklari da yiyecek olarak kullanilir.
    Bu bitkinin Anadolu8217;da bulunan diger türleri pazi, kuzukulagi gibi çesitli isimler altinda bilinir ve istifade edilir.

     
Semİzotu konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Semizotu Salatası

    Semizotu Salatası

    Malzemesi: 2 bağ semizotu, 1 fincan sızma zeytinyağı, 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı ceviz içi, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 kahve kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı sirke, 1 diş ezilmiş sarımsak Hazırlanışı: Semizotlarının yapraklarını kopartın, temizleyip yıkayın. Süzgeçte suyunu süzdürün. Sosunu hazırlamak için; yoğurt, sirke, sarımsak, tuz ve zeytinyağını iyice karıştırın. Akıcı bir sos...
  2. Zeytinyağlı semizotu

    Zeytinyağlı semizotu

    Malzemeler: 1soğan, 1domates, 1kırmızıbiber, 1sivribiber, 1 demet semizotu, yarım yemekkaşığı salça, 1kahve fincanı bulgur, 1tatlıkaşığı şeker, tuz, karabiber, 2subardağı su Semizotunu ayıklayıp yıkayın elinizle küçük parçalara bölün.Soğanı ve biberleri ince kıyıp zeytinyağında pembeleştirin.Kabuğu soyulmuş küpdoğranmış domatesi ve salçayı ilave edip 2dk. kavurun.Semizotu, tuz, şeker,...
  3. semizotu

    semizotu

    gebelikte semizotu nasıl yenmeli (Portulak / Pourpier / Purslane / Portulaca oleraceae) Çok yaygin ve yabânî olarak bag ve bahçelerde yetisen, bir yillik otsu bir bitki. Zirâî önemi pek yoktur. Semizotunun vatani Asya’dir. Gövdeleri toprak üstünde yatik, yapraklari sapsiz ve etli olup, çiçekler sarimsi renklidir. Meyveleri çok tohumludur. Tohumdan yetistirilebilir. Demir ve C vitamini...
  4. Semizotu

    Semizotu

    (Portulak / Pourpier / Purslane / Portulaca oleraceae) Çok yaygin ve yabânî olarak bag ve bahçelerde yetisen, bir yillik otsu bir bitki. Zirâî önemi pek yoktur. Semizotunun vatani Asya’dir. Gövdeleri toprak üstünde yatik, yapraklari sapsiz ve etli olup, çiçekler sarimsi renklidir. Meyveleri çok tohumludur. Tohumdan yetistirilebilir. Demir ve C vitamini bakimindan zengindir....
  5. Semizotu Salatası

    Semizotu Salatası

    semizotu salatası, nasıl yapılır, malzemeleri,yoğurtlu semizotu salatası tarifi hakkında genel bilgiler sevgili melekler semizotu çok faydalı bir yeşil bitkii onu herşekilde tüketinn derim ben ve size güzel bir semizotu salata tarifi vereceğimm:D:D Semizotu Salatası Malzemer Yarım kilo semizotu 1,5 su bardağı süzme yoğurt 2 diş sarımsak tuz, kırmızı pul biber, 1 -2...

Sayfayı Paylaş