Profesyönel Olmak

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Profesyönel Olmak
Geçtiğimiz günlerde staj yapmak üzere üniversiteden gelen bir öğrenciyle bazı konuşmalar yaptık. Turizm hakkındaki düşüncelerini tek tek anlattı. Çok umutlu ve istekli görmediğim için kendisine pek olumlu bakamadım açıkçası. Ondan esinlenerek fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Sonunda okulu bitirdim ve hayat başlıyor. Çoğu kez kardeşlerimizin, çocuklarınızın, zamanında bizlerin, okulu bitirince bunu söylediğimizi anımsarız. Ama belki de o zaman bilmeyiz kariyerimizde başlangıçtan uzmanlığa uzanan uzun bir yolculuğun başladığını.

Özellikle turizm sektöründeki deneyimsizlik, eğitmenin geleneksel yoluyla birlikte bir takım zorluklardan geçer. İşinin ehli profesyonel; iş yerinde, kendisinin yapmadığı aktivitelerde örnek rol oynayarak işlerin yapılmasını sağlar. Başlayan kişi, davranışlarını ve sitilini gözlemler ve taklit eder ve kendisine bir model oluşturur.

Bilgi güçtür. Sizi başkalarıyla ilişkiler içindeyken daha güvenli hissettirerek güçlendirir ve tatmin duygusu ile doldurur.

Bu demektir ki herkes kendi iyiliği için öğrenir. Bilgi ve ondan gelen gücü kazanmak, kitaplarla çalışmaktan daha çok şey kazandırır. Ev de ya da işte, neyi ve nasıl yaptığınıza yönelik davranışlarınız, öğrenme yeteneğinizde önemli rol oynar. Her türlü tecrübeden en fazlasını kazanmak için yapmamız gereken çok önemli hususlar vardır. Örneğin;


Üretici olun


Başkalarıyla iyi geçinin


Kendinizi ve başkalarını iyi tanıyın


Adapte olun


Yaratıcı olun

Üretici olmak: Ortalama bir insan, hayatının önemli bir kısmını çalışarak geçirir. Bu zamanın amaçsız, sadece saate bakarak ve çalışma gücünün sonunun gelmesini bekleyerek harcanmasına izin vermeyiniz. Mesleğinizin sunduğu tüm iyi şeylerden memnun olmalısınız. Örneğin etkileyici bir tabağı donatmanın, hazırladığınız güzel bir açık büfenin yemekleri büfeye koyduktan sonraki verdiği tatmini düşünün. Başkalarını çok memnun edebilecek olanakları sunan bir mesleği seçtiğiniz için kendinizi şanslı sayın. Turizm mesleğinin her yönüyle uçsuz bucaksız bir deneyim olduğunu düşünün.

Başkaları ile iyi geçinme: Bencil olmaya eğimliyizdir. Yapacağımız her türlü bencillik aramızda kuracağımız bağın, işbirliğinin düşmanıdır. Takım çalışması bu anlamda gerçekten çok büyük önem kazanmaktadır. Ve bunun içinde önemli hususlar mevcuttur. Örneğin;

Tolerans: diğerlerinin de birer birey olduğunu hatırlayınız.

Tarafsızlık: peşin hükümlü olmayınız. İlk izlenimleri ve tecrübeleri yargılamak için fevri olmayınız.

İstek: bir takım ile çalışmak için istekli ve onlarla çalışmaya hazır olunuz.

Dürüstlük: Kendiniz olunuz. Takım arkadaşlarınız ile iyi geçininiz ve dürüst olunuz sözünüzün eri olunuz.

Anlayış: Bencilliği bir tarafa bırakınız kendinizi çok fazla ön plana çıkarmayınız. Yanınızda çalışanı da düşününüz.

Pratik: Başkaları ile bir takım olarak çalışmayı pratik edinmelisiniz.

Başkalarını ve kendini iyi tanıma:

Birçok kişi kendilerini iyi tanımazlar. Komik bir düşünce diyebilirsiniz, ama kaçımız aynaya bakıp:

Başkalarını suçladığım şeyler, beklide gerçekten benim hatam mı?

Başkasının yerinde olsam ne hissederdim?

Başkaları ile ilişkilerimi geliştirmek için ne yapmalıyım? diye soruyor.

Eğer bu yönde düşünürsek, diğerlerini daha iyi anlar ve duygularını paylaşırız. Böyle yapmakla belirtilen üç faktöre uyabilirsiniz

Adapte olmak: Adapte olmak kişiliğinizden taviz vermek anlamına gelmez. Aslında diğerlerinin bakış açısına saygı göstermek ve davranışlarını buna göre ayarlamak anlamına gelir.

Yaratıcı olmak: Başkalarını fikir üretmeye teşvik ediniz ve onlarla konuşunuz, böylece yeni fikirler mesleğinizi geliştirecek ve mesleğinizi yapmaktan alacağınız haz artacaktır.

Kaynak : aksam.
 
Geri
Üst