Tüp bebek tedavisinde hamile kalıp düşük yapanlar

Uzman SühaN

Administrator
Tüp bebek tedavisinde hamile kalıp düşük yapanlar
tüp bebek tedavisinde gebe kalıp düşük yapanlar,tüp bebek tedavisinde düşük yapanlar,tüp bebek tedavisinde hamile kalıp bebeğini kaybedenler,tüp bebek tedavisi sonrası düşük hakkında bilgiler
d.jpg



Tüp bebek tedavilerinde normalden daha fazla ileri yaş gebelikleri elde edilmekte ve buda düşük oranlarını %25’lere kadar yükseltmektedir. Diğer düşük nedenleri arasında hormonal nedenlerde önemli yer tutmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde hormonlar fizyolojik sınırların üzerine çıkmakta ve dışarıdan bu durum ilaçlarla desteklenmektedir. Bu durum tüp bebek tedavilerinde düşük oranlarını bir miktar daha yükseltmektedir. Bu durumda en sık görülen belirtiler kanama, kasıklarda kramp tarzı ağrılar ve gebelik belirtilerinin azalması ya da kaybolması şeklindedir.Konuyla ilgili ayrıntıları yazımızda da bulabilirsiniz
Rahim problemleri ; genellikle gebe kalmaktan ziyade gebeliğin devam ettirilmesinde sorun oluşturur. Bu hastalarda miyom, polip ve doğuştan rahim problemleri mevcut olabilir. Bu hastalarda adet kanamalarının miktarında azlık veya tam tersi fazlalık söz konusu olabilir yada hiç şikayet olmayabilir.

- Miyom rahim kasının selim huylu tümörleridir ve özellikle ileri yaş hanımlarda sık görülür. Miyomlar çoğu kadında gebe kalmaya veya gebeliği taşımaya engel teşkil etmez. Ancak eğer miyom rahim duvarına baskı yapıyor ve rahim boşluğunun sınırlarını bozuyor ise embriyonun rahime yapışması noktasında ters etki yapabilir.

- Rahimde perde olabilir ; Doğuştan rahim problemleri de infertil grupta karşımıza çıkabilmektedir. En sık görülenlerden birisi rahimde septum yani perde olmasıdır. Bu durumda gebe kalamama ve tekrarlayan düşük yapma gibi sorunlar olabilir. Histeroskopik olarak septum çıkarılabilmektedir. Bazı kadınlarda uterus didelfis denilen çift rahim olabilir. Bu durum tesadüfen değerlendirme sırasında muayene, ultrason ve rahim filmi ile ortaya konabilir. Gebe kalamama sebebi değildir. Uterus unikornus denilen tek boynuzlu rahim olması durumunda da gebe kalamama, düşük yapma ve erken doğum söz konusu olabilir.

- Tedavide histeroskopi çok önemli ; Histeroskopi denilen ince ışıklı bir aletle rahim içinin görüntülenmesi olarak tanımlanabilicek bir işlemle rahim ve endometrium patolojilerinde tanı kesinleştirilebilir. Histeroskopi işlemi ile polip ve miyomlar alınabilmekte, yapışıklıklar ve septum açılabilmektedir.
 
Geri
Üst