yaprak üstü hat

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
yaprak üstü hat
Yılın belli bir zamanında toplanarak özel bir konservasyon işleminden geçen yapraklar, bir yıl süreyle bekletildikten sonra kullanılır. Kavak ve kestane yaprakları tercih edilir. Kağıt gibi aherleme işlemine tabi tutulan yaprağın üzerine uygulanan hat kompozisyonunda, özel olarak sanatçı tarafından imal edilen is mürekkebi kullanılır.


Yaprak, islam Tasavvufu'nun evrenin birliği temasını ifade eden bir semboldür. Evrenin makro özelliklerinin, insanın iç dünyasında var olması gibi, yaprak da ağacın ve dolayısıyla tüm doğanın döngüsünü ve ruhundan bir parçayı bünyesinde taşır. Onun üzerine yazılan hat, evrenle bütünleşir.

Bu sanatın ortaya çıkmasında, yaprak formunun sembolik kalp şekli ile olan benzerliği büyük rol oynar. Tüm bu felsefi açılımın, insanla ve onun inanç sistemleri ile olan direk bağlantısı bu form aracılığı ile başlar.


Yaprak üzerine hat uygulamaları, Türk Sanatı'nın İslam Sanatı'na yaptığı en büyük katkılardandır. Uygulamaları tekli, üçlü, beşli, yedili, dokuzlu ve onbirli gibi çeşitli kompozisyonlarda olabilmekle birlikte, sadeliği ve anlatım gücü ile tekli kompozisyonları en çok tercih edilenleridir.
 
Cevap: yaprak üstü hat

paylaşımın için teşekkürler emeğine sağlık
 
Geri
Üst