Zegereğin fayadaları (keten tohumu)

Uzman SühaN

Administrator
Zegereğin fayadaları (keten tohumu)
keten tohumu nedir,keten tohumun faydaları,keten tohumunun yararları,keten tohumu neye iyi gelir,zegereğin faydaları hakkında bilgiler

Kullanılan Kısımları: Tohumları Kullanıldığı Yerler: Dahilen: Sindirimi hızlandırır, dışarı çıkma ihtiyacını artırır, gaitayı çoğaltır, bağırsak iltihabını giderir, mesane ve böbrek iltihabına iyi gelir, sindirim sistemi iltihapları ve tahrişlerine karşı koruyucu olarak kullanılır, müshildir, şeker hastalığında faydalıdır, müzmin öksürüğü, göğüs nezlesini, akciğer ve bağırsak veremini, dalak şişliğini ve kan tükürmeyi iyi eder, cinsi gücü ve meniyi artırır, mide ülserini tedavi eder, kollestrole, damar sertliğine iyi gelir ve böbrek taşlarını eriterek düşürür, bel soğukluğunda faydalıdır.


k.jpg






Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr keten tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Müshil olarak yemeklerden önce 1 kaşık çekilmiş zegerek 1 bardak su ile içilir, kabızlığı kesinlikle giderir.
Şeker hastalığında 1 kaşık keten tohumu 1 kg suda yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür, 1 günde tüketilir.
Müzmin öksürük ve göğüs nezlesinde 1 kaşık keten tohumu 2 bardak suya, ıslatır, birkaç saat bekletilir, bu su tohumlarla beraber içilir.
Aynı terkip kaynatılmak sureti ile de kullanılabilir, öksürükte içine limon sıkılarak içilir. 400 gr keten tohumu toz halinde yeteri kadar balla macun yapılır. 40 gün sabahları aç karna yenilirse mide ülserini, akciğer ve bağırsak veremini dalak şişliğini ve kan tükürmeyi tedavi eder.
Bal ve karabiberle macun yapılarak yenilirse cinsi gücü artırır meniyi çoğaltır.
Balgam söktürücü: keten tohumu, elma kabuğu, ıhlamur beraberce kaynatılıp içilir. Böbrek kanamasında 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr ezilmiş keten tohumu aynı miktar at kuyruğu ve sığır kuyruğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Allerjik bronşitte; keten tohumu kavrulur, toz haline getirilir, balla karıştırılır, 1 kaşık çörekotu, 1 kaşık kara biber toz halinde ilave edilir, içine 1 limon sıkılır, sabah-akşam 1 kaşık yenilir. Böbrek taşı iltihabında keten tohumu kavrulur, toz haline getirilir, yemeklerde 1 kaşık yenir veya kavrulmamışı bir bez içine konulup kaynatılır, sabahları aç karna 30 gün içilir, 15 gün ara verilir sonra yine içilir.
Haricen: Keten tohumu el, ayak, cilt çatlaklarında keten tohumu toz haline getirilir. 1 avuç 1 kaşık acı badem yağı ile karıştırılır. Sulu hale gelinceye kadar sıcak su ilave edilir. Çatlakların üzerinde sürülür 15 dk bekletilir. Sonra ılık su ile yıkanır. Keten tohumu lapa haline getirilip arpacığm üzerine konulur. Keten tohumu toz haline getirilir, bulamaç yapılır vücuda sarılırsa ağrı ve sızıları giderir, baş ağrısında başa konulursa baş ağrısını giderir, öksürük, bronşit, zatürre gibi iltihaplı akciğer hastalıklarında lapa halinde göğüs üzerine konulur veya sırta sarılır. Çıbanlarda, dolama ve köpek memelerinde lapa yapılarak sarılır barasta (vücut lekelerinde) ve temreğide lapa halinde kullanılır.
Kaynatılan keten tohumu suyu ile lavman yapılırsa bağırsak ve rahimde olan artıkları çıkarır temizler. Ağız ağrılarında gargara olarak kullanılır.
Basurda 2 kaşık keten tohumu 10 dk kaynatılır, lapa şeklinde basurun üzerine konur.
Keten tohumu yakılarak dumanı teneffüs edilirse nezleyi önler.
Diş kefekesinde (diş dipleri taşı) toz haline getirilir, hamur yapılır dişlere sürülür.
 
Geri
Üst