Magnolia (Manolya)

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Magnolia (Manolya)
manolya psikiyatri merkezi manolya psikiyatri merkezi ankara ankara tıp tıp
Yapraklarını döken ya da herdem yeşil boylu veya küçük boylu ağaçlar şeklinde odunsu bitkilerdir. Tomurcuklar kulakçıktan gelişmiş olan tekbir pul ile sarılmıştır. Yapraklar saplı, tam kenarlı, genellikle büyüktür. Sarmal dizilidir.

Manolyalarda çiçekler çok büyümüştür. Sürgünlerde terminal olarak teker teker bulunur. Meyve kozalak biçiminde olup, agregat meyve tipindedir. Esasen karpellerden her biri kendi başına açılan keseli (Folikül) meyvelerdir. Kuzey Amerika, Doğu Asya, Himalaya'larda doğal olarak yetişen 80 kadar taksonu bulunmaktadır. Birçokları parkçılıkta çok tutulan süs bitkileridir. Bazı türlerinin de değerli odunları vardır. Manolyalar aslında tohumla üretilirse de çeşitli vejetatif yollarla da üretilebilirler.

Magnolia grandiflora L. [Büyük Çiçekli Manolya]

20-30 m. boylarında, piramidal tepeli, herdem yeşil odunsu bir bitkidir. Genç sürgünler, tomurcuk ve agregat meyve pas rengi tüylerle sık bir biçimde örtülmüştür. Yaprağın ucu küt, yada hafif sivri, dip tarafı kama şeklinde sonuçlanır. Üst yüzü parlak yeşil, alt yüzünde pas renginde sık tüylerle kaplıdır. Çiçekler kase gibi, 15-20 cm. Ağustosta çiçek açar.

Vatanı Kuzey Amerika'nın güney doğusudur. Ancak gerek çiçeği, gerekse parlak yeşil dökülmeyen yaprağı ile olağanüstü bir park ağacı olduğu için Avrupa ve öteki ülkelere götürülmüş olup, çokça yetiştirilmektedir.

Bundan başka kendisine çok benzeyen ve yaprağını dökmeyen M. delavaji, kışın yapraklarını döken M. liliiflora, M. soulangiana, M. denudata gibi değerli süs bitkileri olarak kullanılan Manolya türleri bulunmaktadır.






 
Geri
Üst