Dünyadan Yılbaşı Adetleri 2013

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Dünyadan Yılbaşı Adetleri 2013
Bu konu; dünyadan yılbaşı adetleri hakkında bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, her şehrin yörenin kendine göre adetleri olduğu gibi ülkelerin de değişik gelenek görenekleri mevcut. Bunların başında ve en dikkat çekici olanı ise dünyanın dakika farklarıyla kutladıkları yılbaşı gecesi adetleri. Avustralya 'da ki muhteşem havai fişek gösterileriyle başlayan yılbaşı kutlamaları, Asya ve Avrupa 'yı katettikten sonra Amerika 'ya kadar ulaşır. Ve ülkeler yeni yıla girerken en teresan adetlerini yerine getirirler. Bunlardan en yaygın olanı elbette ki kırmızı don giymek. Bunun dışında milletlerde çok değişik adetler de var. Bakın o adetler nelermiş..


nar-4b.jpg



Bir kere Türkiye’de kırmızı donu gece yarısı tam saat 24:00’da yani yeni yıla girerken giymeniz gerekiyormuş! (Bunu kaç kişi yapabilir inanın merak ettim) Bunun donanmak, yani yeni yılda bolluk bereket getirdiğine inanılıyor. Ülkemizde bir başka âdet de bolluk sembolü nar meyvesini evin kapısında patlatmak. Bunun da eve yeni senede bolluk ve bereket getirdiği düşünülüyor.

Ermeni âdetlerinde ise yılın ilk günü bir iki saat de olsa iş yerleri mutlaka açılıyor ve iş yerinin dört bir yanına nar taneleri serpiştiriliyor. Bazı yörelerde de evin etrafına tuz serpiliyor, hem nazardan korunmak hem tadı tuzu olsun anlamında.

Peki ya diğer ülkelerde bu gelenekler nasıl?
Genellikle kırmızı don âdeti oldukça yaygın. Kırmızı rengin, aşk ve şehveti çağrıştırdığı düşünüldüğünden kırmızı don giymenin yeni yılda aşk getireceğine inanılıyor; Venezuela, İtalya, Türkiye, Çin kırmızı don giymeye inanan ülkelerden bazıları. Sarı don giymenin ise yeni yılda para ve bolluk getireceğine inanılıyor; Şili, Kolombiya, Peru, Ekvator, Meksika , Venezuela sarı don giyen ülkeler arasında.

Gelenekler yemeklerde de değişkenlik gösteriyor. İspanya, Arjantin, Kolombiya, Ekvator ve Meksika’da saat 24:00 olmadan 12 saniye öncesinden başlayarak, her birinde dilek tutarak yenen 12 üzümün yeni yılda bolluk bereket getirdiğine inanılıyor. Aman bu âdeti uygulayacaksanız boğulmamaya özen gösterin, 12 saniyede 12 üzüm yemek gerçekten zor bir iş.

İtalya ve Şili’de de masada mercimek olmasının yeni yılda bereketi sembolize ettiğine, Şili, Kolombiya, Ekvator, Meksika ve Venezuela’da bavulla evin kapısından çıkıp bir tur atmanın yeni yılda sık seyahat etmek anlamına geldiğine inanılıyor.
 
Geri
Üst