Tek yumurtalıkla hamile kalınır mı ?

Uzman SühaN

Administrator
Tek yumurtalıkla hamile kalınır mı ?
Tek yumurtalıkla hamile kalınır mı ? Bu sorunun cevabı tek yumurtalığa sahip olup çocuk sahibi olmayanlarda merak konusu . Tek yumurtalık olması gebe kalmanızı engellemez. Günümüzde kısırlık vakası faktörlere bağlı olarak artıyor. Ve bir çok çift için endişe durumudur. Kısırlıkla ilgili daha önce bir çok makalemizi yayınlamıştık. Kısırlık konusu hem erkeğe hemde kadına bağlı olduğu için farklı içerikler hazırlamıştık. Bu makalemizde yine sitemize sıklıkla yönlendirilen bir soruya değineceğiz. Tek yumurtalıkla hamile kalınırmı , tek yumurtalıkla hamile kalmak mümkün mü ? Bu konumuzun aslında kısırlıkla ilgisi yok. Yumurtalıkta ve kanallarda sorun yoksa, normal hormon seviyelerine sahipseniz elbetteki tek yumurtalıkla hamile kalmanız mümkündür. Burada önemli olan sağlıklı bir yumurta üretmeniz ve bu yumurtanın yine sağlıklı bir spermle döllenmesidir. Tek yumurtalıkla hamile kalınır mı , tek yumurtalıkla hamile kalmak mümkün mü ? Bu soruların yanıtını tüm detayları ile makalemizin devamın da bulabilirsiniz.





tek yumurtalıkla hamile kalınırmı.jpg





Tek yumurtayla hamile kalanlar var mı ? Tek yumurtalıkla tek yumurtayla hamile kalanlar elbetteki var. Her biri rahim içine fallop tüpü ile bağlı iki yumurtalık vardır..Kanser, enfeksiyon, endometriozis, kistler ve tümörler dahil olmak üzere bir çok nedenden dolayı yumurtalıklar dan biri çıkarılabilir. Tek yumurtalıklı bir kadın için, doğurganlık üzerindeki etki konusunda endişelenmek doğaldır. Ancak eğer fallop tüpü iyi durumda ise, tek yumurtalıklı bir kadın doğurganlık tedavilerine iyi cevap verebilir ve doğurganlık sorunu yaşamayabilir. Tek taraflı ooferektomi, bir overin çıkarılmasında kullanılan cerrahi bir işlemdir. Fallop tüpleri de bir çok durumda çıkarılır. Çoğu zaman ooforektomi ve histerektomi birlikte yapılır. Yumurtalıklardan en az biri doğru çalışıyorsa, her iki yumurtalığın da çıkarılması gerekli değildir. Ancak, aşağıdaki koşullarda, bir yumurtalığınız çıkarılabilir. Yüzeyde veya bir yumurtalıkta sıvı dolu keseler bir yumurtalık kisti olarak adlandırılır. Over kistleri olan birçok kadın semptom göstermez, ancak büyük kistleri veya polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlar ağrı dışında belirtiler gösterebilir. Böyle bir durumda yumurtalık çıkarılabilir.



Merhaba cerrahi operasyonla sol yumurtalığım alındı benim merak ettiğim sol yumurtalık alınırsa hamile kalma olasılığı varmıdır ? Elbetteki vardır tek yumurtalığa sahip olup birden fazla çocuğa sahip olanlar vardır bu durum hamile kalmanızı engellez.Yumurtalık kanseri, hücreler mutasyona uğradığında yumurtalıkta başlar ve kontrolsüz bir şekilde çoğalır. Ailede meme kanseri veya yumurtalık kanseri öyküsü olan kadınlar yumurtalık kanserine karşı daha yüksek risk altındadır. Böyle bir durumda yumurtalık çıkarılabilir. Endometriozis gebe kalmayı zorlaştıran bir sorundur. Kadınlarda aylık döngü boyunca dayanılmaz ağrılar olabilir. Cinsi münasebet sorasında yada tuvalet ihtiyacını karşılarkende ağrı yaşanabilir. Bu durum kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. . Endometriozisde uterus astarı veya uterus dokuları uterustan dışarı çıkar. Uterus dokusu yumurtalıklara ulaşırsa, kadınlar ağrı çekerler ve bu nedenle yumurtalıkların alınmasına neden olabilirler.Çoğu durumda, enfeksiyon nedeniyle, yumurtalıkta bir yığın irin oluşur buna apse denir. Böyle bir durumda, bir kadının yumurtalığının çıkarılması gerekebilir.Tek yumurtalık alınması zararları diye arama yaptığınızda karşınıza Yumurtalıkların alınması kolon kanseri riskini artırıyor diye içerikler görebilirsiniz. Yapılan araştırmalarda yumurtalıkları alınan kadınların yakından izlenmeleri gerektiği vurgulanıyor.



tek yumurtalıkla hamile kalanlar.jpg






Bir yumurtalıklı bir kadın hamile kalabilir mi? Evet, bir yumurtalıkla hamile kalma şansı, iki yumurtalıkla hamile kalma şansına eşittir. Daha önemli olan, fallop tüpünün sağlam olup olmadığıdır . Bir fallop tüpü , overin uterus boşluğuna bağlandığı küçük bir tüp. Eğer fallop tüpü eksikse, over ile uterus arasında fallop tüpü yoksa veya skar dokusu varsa ve tüp çalışmıyorsa, o zaman doğal anlayış pek olası değildir.Hamile kalmak için, bulunması gereken üç gerekli bileşen vardır:Erkek tarafından üretilen ve dişi üreme sistemine bırakılan sağlıklı sperm hücreleri ,Her ay yumurtalıkların biri tarafından salınan sağlıklı bir yumurta hücresi. Uterusu yumurtalık ile birleştiren ve spermin yumurtalığa doğru hareket etmesine, döllenmesine ve implantasyon için uterusa doğru aşağı inmesine izin veren fallop tüpü.


Tek tüple hamile kalınır mı ?Vakaların çoğunda, bir yumurtalık ile hamile kalmak, iki yumurtalık ile hamile kalmak kadar kolaydır. Bazı kadınlar sadece bir yumurtalık ile doğar, bazıları ise tıbbi nedenlerden dolayı çıkarılmalıdır. Sebep ne olursa olsun, sadece bir yumurtalık olması doğurganlık üzerinde çok fazla etkiye sahip olmamalı ve doğurganlık tedavisine ihtiyaç duyan hastalar, iki yumurtalıklı hasta kadar iyi yanıt vermelidir.Yumurtalıklardan biri çeşitli nedenlerle çıkarılabilir. En yaygın nedenlerden ikisi, bir over kisti ve endometriozis varlığıdır. Bir çok kadın semptomu olmayan over kisti vardır, ancak büyük kistleri olan veya polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlar diğer semptomları yaşayabilir. Benzer şekilde, endometriozis yumurtalıklara ulaşırsa, ağrı tetiklenir ve yumurtalığın etkilenmesini gerekli kılar.Bir yumurtalıkla hamile kalmak normalde iki yumurtalıkla hamile kalmak kadar kolaydır, çünkü tek yumurtalık her ay bir yumurta salmak da dahil olmak üzere iki yumurtalığın normalde yapacağı tüm görevleri yerine getirir. Konumuz dışında tek yumurtalık erkek cinsiyetinde de olabilir. Bu konuya ilişkin bilgileri bir başka makalemizde ele alacağız.




tek yumurtalıkla gebe kalmak mümkünmü.jpg




Açıkçası, fallop tüpleri yumurtlama, döllenme ve hamilelikle bağlantılı doğal üremede önemli rolleri yerine getirir.Fallop tüplerinin anatomik bütünlüğü doğal doğurganlık için esastır. Birçok sağlık durumu fallop tüplerini etkileyebilir. Örneğin, ektopik bir hamilelik (uterus tüplerinden birinde uterus dışında gebelik). Ameliyat sonrası ortaya çıkan sorular: Sadece bir fallop tüpüm varsa doğal olarak gebe kalabilir miyim? Cevap evet, doğal gebe kalma şansında hafif bir düşüş olmasına rağmen. Bazı araştırmalar bu düşüşü % 15 ile 45 arasında tutuyor.Fallop tüplerinden birine veya her ikisine zarar verebilecek ektopik gebeliklerin yanı sıra başka hastalıklar da vardır. Örneğin, endometriozis , cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve abdominal cerrahi (diğerlerinin yanı sıra apandisit ve peritonit). Her iki tüpün de etkilenmesi durumunda (veya sökülmeleri durumunda), doğal gebe kalma olasılığı düşüktür ve uygun tedavi, hamileliği sağlamak için in vitro fertilizasyon yoluyla yardımcı üreme tedavisini içerecektir .



Yumurtlama, olgun bir yumurta yumurtalıktan salındığında ve döllenme beklentisiyle fallop tüpünden geçmesini sağlar. Hormonlar uterusun astarını potansiyel gebelik için hazırlamışlardır. Hamilelik oluşmazsa, yumurta ve uterusun astarı adet yoluyla atılır ve yumurtlama işlemi tekrar oluşur.Yumurta, yumurtalıktan çıktıktan 12-24 saat sonra yaşar. Yumurtlama sırasında tipik olarak sadece bir yumurta salınır, ancak birden fazla oluşabilir. Her kadın sahip olacağı tüm yumurtalarla doğar ve yaş ilerledikçe kalite ve miktar düşer. Tek tüpe sahipseniz ve yaşınız ileri ise yardımcı üreme tekniklerinden faydalanmanızı öneriyoruz. Yaşınız gençse tek tüpe sahipseniz ve yeni evliyseniz yumurtlama günlerinizi tespit ederek bu verimli günlerde ilişkide bulunarak gebe kalma şansınızı artırabilirsiniz. Yumurtladığınızı annlamanın en kolay yolu ovülasyon kitleri kullanmaktır. Ayrıca vücudunuzda oluşan değiişimleri takip ederekte gebe kalmanızı sağlayabilirsiniz.



Kadınlarda bir adet over ve bir adet fallop tüpü vardır. Yumurtalıklar her ay yumurta üretir ve bunları ilgili tüplere iter.Sağlıklı bir fallop tüpü yumurtanın döllenmesi için çok önemlidir . Sadece yumurtaların uterusa ulaşması için bir geçiş görevi görmez, aynı zamanda yumurta ve spermin kaynaşması için doğru kimyasal ortamı sağlar.Tüplerinden birinin nasıl hasar gördüğünü bilmek önemlidir. Bir yumurtalık ile gebe kalmak çok mümkün.Yumurtayı rahme yönlendiren fallop tüpü mevcut over ile aynı tarafta olduğu sürece şansınız yüksektir. Tek yumurtalık her ay bir yumurta bırakacak ve aynı taraftaki sağlam fallop tüpü salınan yumurtayı yakalayacaktır. Bu, ilişkiye girmeniz durumunda gebe kalmanıza yardımcı olur.Sadece bir yumurtalık ve bir fallop tüpü olan kadınlar, hem üreme organlarının sağlam olduğu kadınlara kıyasla eşit gebe kalma şansına sahiptir. Bununla birlikte, bu ifade sadece kalan fallop tüpü ve over aynı tarafta olduğunda geçerlidir.Sadece bir yumurtalık veya bir fallop tüpü ile hamile kalabilir miyim? Kısa cevap evettir.Gebe kalmak için kadınların en az bir işlevsel yumurtalık olması gerekir. Kadınların bir veya iki yumurtalıkları olsun, yumurtlayan kadınlar potansiyel olarak hamile kalabilirler.Tek yumurtalıklı kadınların bir yıldan 15 aya kadar bir süre boyunca gebe kalmayı başaramamışlarsa, bir kadın doğum uzmanına görünmeleri gerekir.
 
Merhabalar, ben tek yumurtalıkla hamile kaldım. Daha önce bir yumurtalığım alındı aşılama yaptırdım 3 defa en son tüp bebek yaptırdık ikincisinde tuttu.18 yıl sonra oğluma kavuştum. Tek yumurtalığa sahip olmanız hamile kalmanızı engellemiyor benim psikolojik sorunlarım ve yumurta tembelliğide vardı. Umudunuzu yitirmeyin 38 yaşında anne oldum Allah nasip ederse önümüzdeki ay bir daha tüp bebek yaptıracağım oğluma kardeş istiyorum . Allahım nasip etsin inşallah. Konuyu görünce yazmak istedim umarım bir nebzede olsa umut olmuşumdur sizlere, sevgilerle.
 
Merhabalar, ben tek yumurtalıkla hamile kaldım. Daha önce bir yumurtalığım alındı aşılama yaptırdım 3 defa en son tüp bebek yaptırdık ikincisinde tuttu.18 yıl sonra oğluma kavuştum. Tek yumurtalığa sahip olmanız hamile kalmanızı engellemiyor benim psikolojik sorunlarım ve yumurta tembelliğide vardı. Umudunuzu yitirmeyin 38 yaşında anne oldum Allah nasip ederse önümüzdeki ay bir daha tüp bebek yaptıracağım oğluma kardeş istiyorum . Allahım nasip etsin inşallah. Konuyu görünce yazmak istedim umarım bir nebzede olsa umut olmuşumdur sizlere, sevgilerle.
Ekstra bi şey yaptınızmı???
 
önceleri çok şey yaptım denedim ama olmadı. Süt ve maydanoz kaynatıp buharında oturdum , karın masajı yaptırdım, günde 1 ay boyunca günde 2 fincan ada çayı içtim hiç biri işe yaramadı canım. ikinci tüp bebek tedavimde hamile kaldım sizin bebeğiniz var mı ?
 
önceleri çok şey yaptım denedim ama olmadı. Süt ve maydanoz kaynatıp buharında oturdum , karın masajı yaptırdım, günde 1 ay boyunca günde 2 fincan ada çayı içtim hiç biri işe yaramadı canım. ikinci tüp bebek tedavimde hamile kaldım sizin bebeğiniz var mı ?
Maalesef canım bende bebek için uğraşıyorum doktor ilaç verdi 1 ay sonra kontrolüm var bakalım ne dicek olmazsa bizde tüp bebek denicez
 
Geri
Üst