Tokalaşmayın, Yumruklaşın!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Tokalaşmayın, Yumruklaşın!
toka yapmak, toka yapmanın zararları, ellerdeki mikroplar



Sevgili melekler, yabancı filmlerde sürekli görürüz, daha ziyade gençler birbirileriyle selamlaşırken yumruk yumruğa vuruş hareketi yaparlar. Genelimize saçma gelen bu hareket aslında sağlıklı selamlaşmak için ideal. Bizim adetlerimize göre tokalaşma, öpüşme ve sarılmanın ne kadar yaygın olduğunu düşünürsek yumruklaşarak selamlaşma çok saçma gelebilir ama bilimadamları yaptıkları araştırmada mikropların başka vücutlara geçmek için en sevdikleri yolun tokalaşma olduğunu ortaya çıkardı. İşte bu çok önemli haberin detayları...



toka.jpeg



Ellerimizde yaklaşık 5 bin bakteri bulunuyor. Parmak uçları ise bakterilerin en sevdiği yerler. Uzmanlar, bu verilerin tokalaşmanın getirdiği riskleri açıkladığını belirtiyor. Yeni moda ise yumruk yumruğa vurmak...

2008'de medyaya yansıyan Barack Obama ve eşi Michelle Obama'nın yaptığı yumruk selamı bir sağlık kampanyasına dönüştü. Deride, nezle ve grip virüslerinin yaşadığı derin yarıklar var. Buralar bakterilerin "bekleme salonları." Ellerimizi burnumuza, ağzımıza ve gözümüze değdirdiğimiz anda mikro organizmalar hemen buralara geçerek üremeye başlıyor. Yumruklaşma selamı ise daha az bakteri iletmek anlamına geliyor.


El Yıkamak bİle Yetmeyebilir

Yapılan yeni araştırma bu yumruk çarpmanın nasıl hayatı kurtarabileceğini gösteriyor. Hastane Enfeksiyon Dergisi tarafından yayımlanan araştırmada, Batı Virginia Üniversitesi'nden hekimler denekleri 2 gruba ayırdı. Bir grup çeşitli aralıklarla tokalaşırken diğer grup da yumruk yumruğa vurdu. El sıkışanların derilerinin temas süresi yumruk yumruğa selamdan 2.7 kat daha uzundu. Ve beklendiği gibi el sıkışma ile daha fazla bakteri aktarıldığı görüldü. Uzmanlar, insanların yüzde 80'inin ellerinde yıkandıktan sonra bile hastalığa neden olan bakterilerin varlığına işaret ediyor.


Tokalaşmamak ayıp değil

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Bazı mikroplar bilgisayar klavyelerimizde, cep telefonlarımızda devamlı bulunuyor. Bunlara dokunduktan sonra tokalaşırsan elindeki mikrop karşındaki kişiye geçiyor. Elimizde tuttuğumuz kağıt paralardan bile tüberküloz, tifo, menenjit gibi hastalıklar bile bulaşabilir... Bu yüzden elle tokalaşmayı kesinlikle önermiyoruz. Sözle, işaretlerle selamlaşmak lazım... Tokalaşmamak, bundan kaçınmak ayıp değil.


Ellerinizi yüze götürmeyin

Prof. Dr. Haluk Eraksoy: Toplumlarda bazı değişik selamlaşma ritüelleri vardır. Bizim toplumumuz için tokalaşmamak çok zor. Ama ellerinizi daha sık yıkayabilirsiniz. Mikropların vücudunuza girmemesi için de ellerinizi gözünüze, burnunuza ve ağzınıza götürmeyerek önlem alabilirsiniz. Biz insanlara "Tokalaşılmasın" diyemeyiz. Ama tokalaşmadan önce veya sonra elleri sık yıkamak da hijyeni sağlamak açısından önemlidir.(Sabah)
 
Geri
Üst