Bedensel Gelişim

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bedensel Gelişim
Bedensel Gelişim

Bedensel olarak geliştikçe hareket ederiz. Hareket ettikçe fiziksel ve sosyal çevreyle etkileşime gireriz.
Doğum öncesi dönem:
Ø 23+23=46 kromozom var tek hücreli zigot adını verilen bir canlı meydana gelir. Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönem.
Ø İlk 2 hafta dölütadını alır. Temel faaliyet hücre bölünmesidir.
Ø 2-8 haftalık Embriyodur. Temel faaliyet organların ayrımlaşmaya ve biçimlenmeye başladığı dönem. Bebek minyatür insan görünümünde. Endoderm: solunum sistemi,Mezoderm: kaslar ve iskelet sistemi,Ektotem: deri, saç duyu organları sinir sistemi
Ø Fetüs:8 hafta doğuma kadar geçen süre. Temel faaliyet. Embriyoda oluşan yapılar gelişmeye devam eder. 5. ay çok kritik. 5. ayın sonunda bir bebek bir çok davranışı kazanabilir. Gözlerini kırpıyor, tekme atabiliyor, ortamdaki gürültü ve ışığı hissedebiliyor. Yaklaşık 28. haftada (7. ay) erken doğum olsa bile Fetüs yaşayabilir bir gelişime ulaşmıştır. Bebeğin organlarının oluşumu açısından hamileliğin en önemli olduğu dönem ilk 3 aydır.
Ø Doğumla bir takım özellikler gelir; klasik ve edimsel koşullanma yoluyla bir çok şey öğrenebilirler. Deneme – yanılma yolu ile öğrenirler, refleksler sınırlıdır. Temel hareketleri reflekslerle sınırlı (emme) reflekslerden daha karmaşık/amaçlı davranışlara geçilir. Duyu organları ile ilgili oldukça son derece(bir yetişkin düzeyinde değil)iyi çalışır. (dokunma, işitme, duyu organları arasında en çok gelişen)

Bebeklik dönemi: (0–2)
Ø 48-52 cm ortalama boy. Yaklaşık 3kg. ortalama ağırlık. Başın vücuda oranı 1/8 bu oran yetişkinlerde ¼’dür. Gelişme hızı bacak>beden>baş olarak gittiği için ¼’lük oran oluşmaya başlar. Dönemler arası hıza bakıldığı zaman; doğum öncesi>bebeklik>ergenlik diye gider. İlk 1 yıl ikinci yıla oranla daha hızlıdır. çocukluk>ikinci çocukluk
Ø 1. ay çene kasları
Ø 2. ay göğüs kasları
Ø 3. ay uzanma ve yakalama
Ø 4. ay yardımla oturma
Ø 5. ay kucakta oturma (el göz koordinasyonu kurmaya başlar ilk kez gerçekleşir/başlar).
Ø 6. ay çocuk sandalyesinde oturma
Ø 7. ay kendi başına oturma *
Ø 8. ay yardımla ayakta oturma
Ø 9. ay eşyaya tutunarak ayakta durma
Ø 10. ay emekleme * (Tuvalet ile ilgili kasların kontrol edilmeye başlanması 18-24 ayları arasında olur).
Ø 11. ay elinden tutulduğunda yürüme
Ø 12. ay eşyaya tutunarak ayağa kalkma
Ø 13. merdivene tırmanma
Ø 14. ay tek başına ayakta durma *
Ø 15. ay kendi başına yürüme *
İlk çocukluk/Okul öncesi: (2-6)
Ø Boy kızlarda 94 cm kilo, 13 kg. Erkeklerde ise; 115cm kilo 15 kg. dır.
Ø Duyular artık bir yetişkinin düzeyindedir.
Ø 6 yaşındaki bir çocuk artık bir yetişkinin beden oranına ulaşmıştır. Baş 1/8’dir.
Ø Temel beceri hareketleri kaba motor hareketleri (koşma, zıplama, topa vurma) gelişir. Parmak uçlarına basarak yürüyebilir.
Ø Öz bakım becerileri gelişir. Büyüme yavaşlar okul çağında boy uzaması yavaşlar, daha sonra ergenlik çağında tekrar hızlanır.
Ø Sinir sisteminin gelişimi büyük oranda gelişir. Kalp atış hızı zamanla azalır 6 yaşına doğru bir yetişkininkine benzer.
İkinci çocukluk/Son çocukluk: (6-12)
Ø İnce motor becerileri ön plana çıkmıştır (makasla resim kesmek, kalem tutmak). Büyüme yavaştır.
Ø Erkekler 127 cm kızlar ise 122 cm, dönemin sonlarına doğru kızlar erkekleri geçer. Çünkü kızlar erinlik dönemine erkeklerden daha önce girerler.
Ø Başlangıçta erkekler kızlara göre boy ve kilo bakımından fazla.
Ø Kişilik bağımsızlık artar.
Ø Değerler vicdan anlayışı başlar.
Ø Kas gelişimindense kemik ve iskelet sistemindeki gelişmeler daha ileri seviyededir.
Ergenlik:
Ø Kızlar 11 yaşında erkekler ise 13 yaşında başlar.
Ø Ergenlik dönemi buluğa ermeyle başlar. Buluğ dönemi ise cinsiyet salgı bezlerinin aktifleşerek cinsiyet hormonu üretmesiyle başlar.
Ø Hızlı fizyolojik değişmeler vücut yapısında büyük farklılıklara neden olur. İlk olarak eller ve ayaklar büyür, sonra kollar ve bacaklar daha sonra ise beden gelişir.
Ø Cinsiyet özellikleri ikiye ayrılır bunlar: Birincil cinsiyet özellikleri ve İkincil cinsiyet özellikleridir. Birincil cinsiyet özellikleri, üreme fonksiyonlarını yerine getirebilmektir. İkincil cinsiyet özellikleri de bedende bir takım değişiklikler (sakal) ve ikincil cinsiyet özellikleri birincile göre önce gelişir. İkincil cinsiyet özellikleri son çocukluğun son dönemlerinde gerçekleşir.
Ø Ergenlik döneminde bulunan bireylerin akran gruplarına sığınmasının en önemli nedeni bu gruplardaki bireylerin eşit statü ve düzeyde olmalarıdır.
Ø Erkeksi ve kadınsı sosyal role erişme. Değerler sistemi ve ahlak sistemi edinme.
Ø Ergenlerin yaşadığı aşırı duygusallık ve içe kapanıklık durumlarının temel nedeni; üreme sisteminin devreye girmesi ve hızlı bedensel değişmeler.
Ø Bedeni kabul etme ve etkili şekilde kullanma. Evlik ve aile hayatına hazırlık.
Ø Üst düzeye zihinsel beceri kazanma. Bu gelişim görevi daha sonra kazanılır.
Ø Erinlik: Ergenliğin ilk yılları cinsel gelişim bu dönemde kazanılır. Hızlı bir değişim söz konusudur. Ergenlikte ise uyum sağlama söz konusudur. Ön ergenlik (değişim dönemi erinlikle ilgili), ergenlik (bu değişime uyum), son ergenlik (yetişkin sorumluluklarını devralma). Beden ölçülerini değişimi boy ve ağırlıktaki değişmelerdir. Nicelikseldir. Erinliğin ilk yılları boy uzamanın en çok olduğu zamanlardır. Ergenlik boy uzamaları süresi erkeklerde kızlara göre daha fazladır. Kas gelişiminin erkeklerde birincildir. Kızlarda ise yağlanma olur. Ergenlikte bedensel gelişim sistemi azalmaya başlar erinlikten sonra. Kendilerinden yaşça büyük kişilerce arkadaşlık yaparlar.
Ergenlik döneminde gerçekleşen davranışlar:
Ø Başlangıçta ilgisiz kalsa da sonradan oluşan cinsel merak ve fonksiyon.
Ø Dinsel ve mistik konularla ilgilenme.
Ø Olumlu kimlik kazanma (benlik kavramı) sürecini yaşarlar.
Ø Ergen ben merkezciliği bu dönemde yaygındır. Ergen bir kızın benim üzerimde ne varsa? Herkes bana bakıyor demesi bunu kanıtlar.
 
Geri
Üst