100 kişiden 15'inde varis var!

nisan

Yeni Üye
Üye
100 kişiden 15'inde varis var!
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ama Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, kilolu (obez) kişilerde varis oluşumu sıklıkla görüldüğünü belirterek, çay yüzde 61, soğan yüzde 13 ve elma yüzde 10 gibi yüksek gıdaların damar tonusu üzerinde olumlu etkisi olduğunu dile getirdi.
varis(1).jpg
OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde düzenlenen Hasta Eğitim Seminerleri'ne konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, varis hastalığı konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, "Kilolu kişilerde varis oluşumu sıklıkla görülmekle birlikte posa bırakmayan gıdalarla beslenme alışkanlığı olan kabızlığa yatkın kişilerde de sık görülmektedir. Bunun yanında flavonoidlerden çay yüzde 61, soğan yüzde 13 ve elma yüzde 10 yüksek gıdaların damar tonusu üzerinde olumlu etkisi
vardır" dedi.
Varisler gelişim döneminde belirtilerinin nadiren yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Kolbakır, "Hastaların çoğunda varis oluşum dönemi sessiz kalmakta sonradan belirtiler vermektedir. Hastalık ilerleyicidir, ayakta durmakla şikayetler artar. Sıklıkla ağırlık hissi, ağrı, kramp veya günün sonunda ayaklarda şişme gibi hemen hepsi bacakların yukarı kaldırılmasıyla geçen şikayetlere sebep olurlar. Şikayet fazla ise venöz staz belirtilir varsa, yüzey tromboflebit, ani kanama olmuşsa cerrahi tedaviden başka
seçenek kalmamaktadır" diye konuştu.
Modern toplumlarda en sık rastlanılan toplardamar hastalığının varis olduğunu belirten Prof. Dr. Kolbakır, "Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de yaklaşık olarak her 100 erişkin kişiden 15'inde görülen bir hastalık durumudur. Varisi olanlar ağrı, şişlik ve cilt lezyonları belirmedikçe çoğu kez rahatsızlık duymazlar ve tedavi için başvuruda bile bulunmazlar" şeklinde konuştu.
Şişlik, ağrı, ağırlık hissi, gece krampları, cilt renk değişiklikleri ve kalınlaşması ile ciltte ortaya çıkan yaraların artık tedavinin kaçınılmaz olduğu durumlar olduğunu kaydeden Kolbakır, varisin, toplardamarın yapısal değişikliğine bağlı olarak uzama, genişleme ve kıvrımlı hale gelmesi olduğunu belirterek, hastalığın bayanlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü söyledi. Varislerin en sık bacaklarda görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, "Doktor, polis, hemşire, öğretmen, tezgâhtar gibi uzun süre ayakta duran veya sekreter, bilgisayar programlayıcısı, memur gibi sürekli oturarak çalışan meslek gruplarında, hamilelik ya da şişmanlık, ağır yük taşıyanlarda varis oluşumu çok daha sık gözlenmektedir" dedi.
Tedavi uygulaması hakkında basit basınçlı çorap ya da elastik bandaj uygulanmasıyla başlandığını ifade eden Kolbakır, çorap uygulaması ve medikal tedavinin ancak hastalığın ilerlemesini engellediğini sözlerine ekledi. (netgazete)
 
Geri
Üst