2014 Yerel Seçimlerde Öğrenciler Nasıl Oy Kullanacak?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
2014 Yerel Seçimlerde Öğrenciler Nasıl Oy Kullanacak?
öğrencilerin oy kullanması, öğrenciler oy kullanabilirmi, 2014 yerel seçimler

Mart ayın da gerçekleşecek olan seçimler de öğrenci olanlar için oy kullanma şartları hakkında merak etitğiniz bilgileri sizler için paylaşıyoruz. Öğrenciler oy kullanabilirmi? Öğrencilerin oy kullanabilmesi için gereken şartlar nelerdir gibi sorularınızın yanıtlarını sizler için paylaşıyoruz.
oy kullanma.jpg

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) hazırladığı 2012-2013 Yüksek Öğretim İstatistik Kitabı’nda, Türkiye geneli ön lisans ve üstü öğrenci sayısı 4.975.690 kişi olarak açıklanmıştır. Önümüzdeki 2014 yerel seçiminde oy kullanabilecek olan bu öğrencilerin önemli bir kısmı, ailelerinden ve kayıtlı olduğu adreslerden uzakta bir şehirde öğrenci evlerinde veya yurtlarda ikamet etmektedirler.


Bu nedenle, öğrenim yılı içinde gerçekleşecek olan önümüzdeki yerel seçim nedeniyle 4.975.690 öğrencinin önemli bir kısmının oy kullanamama ihtimalleri olabilir. Bu durumda olan öğrencilerin oy kullanabilmeleri için aşağıdaki seçeneklerden kendilerine uygun olanına göre yasal müracaatlarını yapmaları gerekir.


Öğrenci yurtlarında kalan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler ve yedek subay öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmak suretiyle nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin asıl adres olarak tesciline ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmelidirler. Buradaki en önemli husus öğrencinin, oy kullanmak istediği yurt adresini ikinci adres (diğer adres) beyanı olarak alınmadan asıl adres biçiminde tescil ettirmesidir. Aksi takdirde öğrenci, “asıl adres” olarak tescil ettirmediği “ikinci adresinde” oy kullanamaz.


Öğrenci yurtları dışında “öğrenci evlerinde” ikamet eden öğrenciler, kira kontratı, su veya elektrik faturaları gibi belgelerle kendi adlarına ilgili nüfus müdürlüklerine adres beyanında bulunarak Adres Kayıt Sistemi’ne (AKS) kayıt yaptırarak seçmen vasfını kazanabilirler. Aksi takdirde oy kullanamazlar.
 
Geri
Üst