6ay -5yaş beslenme el kitabı

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
6ay -5yaş beslenme el kitabı
bebek yemek listesi ek gıda listesi bebeklere yumurta verilmesi bebek beslenme bebeklerde beslenme
4-9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ. Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara 4 aydan sonra başlanır.4-6 ay arasında anne sütü ile yeterli büyüme gelişme sağlanıyorsa çocuğunuzu anne sütü ile beslemeye devam ediniz ve ek gıdalara 6. aydan sonra başlayınız.

Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız.

EK GIDALAR: Çocuğu değişik tadlara alıştıran , ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran (meyve suyu veya püresi, sebze çorbası veya püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta vs.) besleyici değeri yüksek alerji yapma niteliği az olan besinlerdir.
  • Ek gıdalar kaşıkla veya bardakla verilmedir.
    Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk aç iken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz.
    Yeni verilecek yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Şüphelenilen gıda çocuğa verilmediği zaman belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz.
    Çocuğunuzun sevmediği yiyecekleri vermekte ısrar etmeyiniz. 1-2 gün sonra tekrar deneyiniz.
  • Çocuğunuzun hoşlanmadığı önemli yiyecekleri zaman zaman deneyiniz.
Meyve suyu : İlk verilecek ek gıdadır. Elma, şeftali, mandalina gibi meyvelerin suları, 1-2 çay kaşığından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. 1. aydan itibaren başlanır. 3-4 . aylarda püre verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir.

Sebze çorbası ve püresi : 4-5. ayda genellikle öğle öğününde, 1-2 çorba kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Genellikle patates, havuç, ıspanak, pirinç, kabaktan günlük olarak hazırlanır.

1’inci hafta (sebze çorbası):3 su bardağı su, 1 tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Tel süzgece aktarılarak hiç ezmeden yalnız suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave dilerek 5 dakika daha kaynatılır.

2’inci hafta (basit sebze püresi) : Yukarıdaki gibi pişirilir. Tel süzgeçten ezilerek püre halinde geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde hazırlanır.

3’üncü hafta (karışık sebze püresi) : Yukarıdakilere ilave olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsim sebzeleri (ıspanak, enginar, maydanoz, bezelye, domates, kabak, tel şehriye, mercimek, vs.) ilave edilir.

4’üncü hafta (tam sebze püresi) : Yukarıdakilere yağsız dana eti veya 1 yemek kaşığı kıyma ilave edilir.

Yoğurt : Genellikle ikindi öğünü ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir.
Hazırlanışı: Süt kaynatılır,buzdolabında soğutulur. Soğuk 1 litre sütün içine 1 çorba kaşığı yoğurt, 1-2 kaşık sütle sulandırıldıktan sonra ilave edilir ve ocakta yavaşça karıştırılarak elin dayanabileceği sıcaklığa kadar ısıtılır. Daha sonra küçük kaplara bölünerek ağzı kapalı bir tencerenin içinde ve sıcaklığını koruyacak şekilde 3 saat bekletilir.

Kahvaltı : 5 aydan itibaren kahvaltıya başlanabilir.

Hazırlanışı : 2 ölçek formula mama, 60 cc su ile hazırlandıktan sonra içine kibrit kutusu kadar tuzu alınmış beyaz peynir, reçel veya pekmez, ekmek içi veya bebe bisküvisi katılır.Bir yaşından önce allerji yapma özelliği nedeniyle bal verilmemelidir.Kahvaltıya arzu edilirse 1 çay kaşığı tereyağı eklenebilir. Katı pişmiş yumurtanın sarısından az miktarda başlanır, 8-10 gün sonunda yumurta sarısının tamamı verilir. 1-2 hafta sonra rafadan pişmiş olarak verilebilir. Yumurta yendikten sonra her defasında kusan, ya da izleyen günlerde döküntü oluşan bebeklerde yumurta 1-2 hafta kesildikten sonra yeniden az miktarlarda denenmelidir. Yumurtanın haftada 3-4 kez verilmesi önerilir. Alerjisi olmayan çocuklara 7-8 aylıktan sonra yumurtanın akıda verilebilir.

Köfte: Sebze çorbası ile birlikte baharatsız hazırlanmış 1-2 köfte 6-7. aydan itibaren verilebilir.

Karaciğer: Zarı soyulduktan sonra, haşlanmış karaciğer rendelenerek sebze çorbalarına 10 günde bir et yerine katılmalıdır.

Tavuk ve Balık 8. aydan itibaren başlanabilir.

1 yaşından önce alerjik özelliği ve bağırsaklardan mikrokanamalara neden olarak kansızlık yaptığı için inek sütü kesinlikle verilmemelidir.

9-12 AY ARASI BEBEK BESLENMESİ
  • Anne sütünün tamamlayıcı olan ek gıdaların, bu dönemde çocuğunuz için “Asıl Besin” özelliği taşıdığını unutmayınız.
  • Çocuğunuz için bu dönemde “Özel yiyecekler” hazırlamanıza gerek yoktur. Yetişkinler için pişirilen tüm ev yemekleri (az yağlı ve püreler halinde) bebeğe verilebilir.
ÖRNEK MENÜ :

Sabah : 1 bardak Formula Mama
1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı pekmez veya reçel
1 çay kaşığı yağ
1 ince dilim ekmek veya 3-4 adet bisküvi

Ara: Meyve püresi

Öğle : Kıymalı sebze püreleri
Dolma içleri, sebzeli köfteler
Kurubaklagil püreleri vs.
Beraberinde 1 dilim ekmek içi

Akşam : Muhallebi veya öğlenin aynısı

  • Çocuğunuz 1 yaşına basınca aile sofrasına oturtunuz, siz de destek olarak kendi yemesine izin veriniz.
1-5 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ

9. aydan sonra çocuğun temel gıdası olmaktan çıkan anne 12-15 ay arasında, en geç 2 yaşında ve anne için uygun olan bir zamanda kesilmelidir.

Çocuk 13-14 aylıktan itibaren kaşık kullanmaya alıştırılabilir. 2 yaşına doğru çocuk ailenin diğer bireyleri ile sofraya oturtulmaya başlanabilir. Çocuğun ayrı bir tabağı olmalı ve neyi ne kadar tükettiğine dikkat edilmelidir.

En sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemek suyu ile beslemektedir. Hiç bir besleyici değeri olmayan bu beslenme biçimini uygulamamalıdır.

Bu dönemde de çocuklar günde 4 öğün beslenmeli, temel besin gruplarından (Süt ve sütlü gıdalar, etler, yumurta ve baklagiller, sebze ve meyveler, unlu ve nişastalı) besinler yeterli ve dengeli tüketmelidirler.

Genellikle dengeli bir beslenme listesi şu şekilde olmalıdır.
  • Hergün yarım litre süt çocuklara verilmedir. Süt her şekilde verilebilir. Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir. 25 gr. Peynirde de 200 gr. Sütteki kadar kalsiyum vardır.
    Hergün et veya baklagillerden 1-2’si listede olmalıdır.
    Hergün (düzenli et verilen çocuklara günaşırı) bir yumurta çocuğa yedirilmelidir.
    Günde 1 yada 2 kez sebze verilmelidir.
    Günde 1-2 kez meyve yenmelidir. Fazladan bir öğün meyve vermek sebzenin yerini tutabilir. Meyve suları da meyve yerine geçebilir.
  • Günde 1-2 kez nişastalı besinler ve üç dilim ekmek günlük beslenme listesinde bulunmalıdır.
Çocuklara mümkün olduğu kadar erken dönemde kendi kendilerine çatal-kaşık kullanarak yemeleri öğretilmelidir.

Her çeşit şekerleme, pasta, kek, dondurma çocuklara sık verilmemesi gereken yiyeceklerdendir. Yemek aralarında çocuğa şekerleme vermek iştahını kapatarak yetersiz beslenmesine yol açtığı gibi çürüklerinin önde gelen nedenidir.

Çocuklara çay, kahve verilmesi içerdikleri uyarıcı maddeler nedeni ile onları aşırı sinirli yapar. En iyisi bu içecekleri çocuğa tattırmamalıdır.

Bu dönemde çocuklar ağız ve diş sağlığı konusunda eğitilmelidirler. 1,5-2 yaşına kadar gelen bir çocuk bir diş fırçasına sahip olmalıdır. Bu yaşta henüz diş macununa gerek yoktur. Diş macunu kullanmaya 3. yaştan itibaren başlayabilir.

Uzm.Dr.Bingül PEKTAŞ
 
Geri
Üst