Acı Karpuzun Yararları ;
Kabakgiller familyasındandır.
Diğer adları :Ebucehil karpuzu, Acı elma, Şen hıyar ve Hanzal.
Karpuz görünüşlü, sürünücü, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaprakları kaba, derin parçalı, batıcı tüylüdür. Yeşilimsi sarı çiçeklerini yaz ayları boyunca açar. Yeşil lekeli sarı meyvesi, 5-12 cm çapında, elma iriliğinde, yarı küremsi, buruşuk yüzlü,süngerimsidir. İçinde 200-300 çekirdek bulunur. Kokusuz ve çok acı Fakat lezzetlidir.Güney bölgelerimizde, Mersin kıyısındaki kumlu alanlarda yetişir.
Acı Karpuz Faydaları:
Kurutulmuş meyveler reçine, müsilaj, acı madde ve glikozitler içerir.
Çok etkili bir kabızlık gidericidir. Bunun için 3-5 gramı 200 gram suda kaynatılıp günde 1-2 bardak içilir.
Dikkat, doz aşımı tehlikelidir! 0.06-0.2 gram günlük dozun üstüne çıkılmamalıdır!
Son zamanlarda, bazı tümörlerin büyümesini durdurucu, hatta yok edici etkisinin olduğu da ileri sürülülmüştür.