Ada martısı-(Audouin's Gull) hakkında bilgi

Bilge Gökçen

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Ada martısı-(Audouin's Gull) hakkında bilgi
Tanımı
Orta boy bir martı olup sırtı soluk gridir. Erişkin gitsisine 4 yılda erişir. Yakından görüldüğünde erişkinin tipik, diğer martılara benzemeyen, ucu açık renkli koyu kırmızı gagası görülür. Kuyruk sokumu, kanat altı, böğrü, göğüs yanları ve boyun yanları açık gridir ve beyaz başıyla kontrast yaratır. Uçuşta açık gri kanatüstü ve sekonderlerin beyaz firar hattı, siyah primerlerle belirgin kontrast gösterir. Kışın erişkinlerin ense ve başın yan tarafında kahverenkli beneklenmeler
gözlenir. Bacaklar koyu gri veya yeşilimsi, göz koyudur. Eşler aynıdır. Benzer türler: Kara sırtlı martı (Larus fuscus- özellikle gençleri) ve gümüş martıdır. Sırtı her de daha açık gridir. Ada martısı uzun ve dik alnı ile daha narin bir görüntüye sahiptir
ve yüz ifadesi değişiktir ve kanatlar daha ince ve zariftir.


Habitatı
Sadece denizde yaşar, iç sularda görülmez. Akdenizdeki, seyrek çalılıklı adalarda ürer. Koloniler halnide kayalık uçurumlarda ve kıyıdan uzak adalarda görülürler. Yüksekliği deniz düzeyinde yakın yerlerden 1000 m' ye kadar; kayalık alanlarda %85 çalılıklarla kaplı alanlara; tamamen düz alanlardan 90 derece dik yamaçlara kadar değişik habitatları kullanırlar. Birkaç çiftten binlerce çifte kadar değişen kolonilerle ürerler, üreme alanlarında orta düzeydeki bitki örtüsünü tercih ederler. Bu yavruları sıcaktan ve yırtıcılardan korur.


Yayılışı ve Yerel Adlar
Dünyanın en nadir martılarından biridir. İspanya, Fransa, Fas, Cezayir, Yunanistan adalarında, Korsika, Sardinya ve Kıbrısta ürer. Tüm Akdeniz' de 15 bin çift olduğu sanılıyor. Türkiye' nin
Akdeniz kıyılarında 30-50 çift olduğu tahmin ediliyor. Mersin-Silifke arasında 30 çift kaydedilmiştir. Datçada da gözlenmiştir. Kuzet-Batı ve Batı Afrikada kışlar.


Beslenme
Balıklar, küçük memeliler, eklembacaklılar, kuşlar ve bitkilerle beslenir.


Biyolojisi
Yumurtlama dönemi Nisan'ın ikinci yarısından Mayıs başına kadar sürer. Temmuzun ilk iki haftasında yavrular yumurtadan çıkar. Genellikle 2-3 yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 4 haftadır.




Davranışları
Çok nadiren başka kuşların yiyeceğini çalar. Sıklıkla denizin üstünde sakin bir uçuşta ve diğer martılardan daha uzun süre süzülürken gözlenir. Balıkçı teknelerini izleyebilir.
 

Benzer İçerikler

Bilge Gökçen
Cevaplar
0
Görüntüleme
975
Bilge Gökçen
Bilge Gökçen
Bilge Gökçen
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
Bilge Gökçen
Bilge Gökçen
Bilge Gökçen
Cevaplar
0
Görüntüleme
729
Bilge Gökçen
Bilge Gökçen
Bilge Gökçen
Cevaplar
0
Görüntüleme
3K
Bilge Gökçen
Bilge Gökçen
Üst