adana yemekleri

Cevap: adana yemekleri

Domates ve Biber Soslu Uykuluk

MALZEMESİ:
60 g (4 çorba k.) yağ
20 iri kuzu veya koyun uykuluk
150 g (1 orta boy) soğan
3 adet sivribiber
200 g küp kesilmiş domates
tuz,taze çekilmiş karabiber
1/2 demet maydanoz

HAZIRLANIŞI:
*Ön hazırlık olarak soğanı piyaz şeklinde doğrayın sivribiberi ise sap ve çekirdeklerini temizledikte sonra halka biçiminde doğrayın; maydanozu ince kıyın.
*Uykulukları bol akar su altında iyice yıkayın.
*Bir tencereye yıkanmış uykulukları yerleştirir üzerlerini birkaç santim aşacak kadar soğuk su ilave edin. Harlı ateşte bir taşım kaynatır Tencereyi ocaktan alın.
*Uykulukları, üzerlerinden tekrar soğuk su geçirerek, soğutun. Süzdürün kurulayın. İnce dilimleyin.
*Yağı bir tavada eritin. Yağ kızınca uykulukları ilave edip, altüst ederek, birkaç dakik sote edin.
*Uykulukları fazla yağlarını süzdürerek, tavadan alın. Bir kenarda saklayın. Aynı tavaya bu kez soğanı koyup, sık sık karıştırarak, pembeleşinceye kadar pişirin. *Biberi ilave edip, yine karıştırarak, birkaç dakika daha pişirmeye devam edin. *Domatesi ilave edin tuzunu ve biberini katın. Domatesler sularını bırakıp tekrar çekmeye başlayıncaya kadar pişirin.
*Uykulukları tekrar tavaya koyun. Sosla birlikte ısınacak kadar pişirin.
*Sosta pişmiş uykuluğu önceden ısıtılmış bir servis tabağına aktarın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip, yanında dilediğiniz garnitürle, sıcak olarak servis yapın.
*Afiyet olsun
 
Cevap: adana yemekleri

Anali Kizli - Anali Kuzulu
MALZEME:

İnce bulgur 1,5 kg. Salça 2 kaşık
Soğan 2 3 baş Kırmızı biber Yeterince
Nohut 1 bardak haşlanmış Tuz Yeterince
Yağ 2 kaşık Kuru nane Yeterince
Kıyma kg. Karabiber Yeterince
Yumurta 1 adet

YAPILIŞI:
Bulgurun içine un, yumurta, tuz ve kırmızı biber eklenerek su yardımıyla yoğrulur. Soğanlar ince ince kıyılır.Kıyma ile karıştırılarak yağda kavrulur. Kavrulmuş kıymaya salça ve maydanoz koyularak soğutulur.Daha önce yoğrulan bulgurlardan küçük yuvarlak parçalar koparılarak oyulur. Oyulan köftenin içine kıymalı iç konularak iri ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Bulgurun bir kısmı da içi boş küçük yuvarlaklar haline getirilir. Hazırlanan köfteler kaynamış suda haşlanır. Kaynamış nohut ilave edilir. Kızgın yağ ve salça dökülerek malzemeler pişene kadar çorba kaynatılır. Çorba piştikten sonra limon sıkılarak servis yapılır
 
Cevap: adana yemekleri

ayselinin20yaz20dolmas2jm1.jpg

yaz dolması

Malzemeler
500 gr. yağlı kıyma
8 adet kabak
12 adet Adana patlıcanı
4 adet kuru soğan
6 adet domates
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
6 yemek kaşığı sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Yemeğin Tarifi
Pirinci ılık suda bekletin.
Dolmanın içini oyup tuzlu suda bekletin. Soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp, sıvıyağda pembeleşene kadar kavurun. Domatesin kabuğunu soyup, küp şeklinde doğrayın. Tuz ve domatesi ekleyip, 5 dakika pişirin.
Kıyma, pirinç, pişirdiğiniz soğanlı domatesin yarısı, karabiber ve tuzu karıştırın. Hazırladığınız harcı dolmanın içine doldurun. Ağız kısımları üste gelecek şekilde tencereye dizin. 2 bardak sıcak su ve kalan soğanlı domatesi ekleyin. Kısık ateşte 45 dakika pişirin.
 
Cevap: adana yemekleri

ye25feil20mercimek20dolwz8.jpg


Yeşil Mercimek Dolması


Malzemeler
200 gr. üzüm yaprağı
2 bardak haşlanmış yeşil mercimek
6 adet kuru soğan
10 adet yeşil soğan
1 demet kıyılmış maydanoz
1 demet kıyılmış dereotu
1 bardak zeytinyağı
2 adet limonun suyu
8 adet kesme şeker
2 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Yemeğin Tarifi
Geceden ıslattığınız mercimekleri haşlayıp, suyunu süzün.
Soğanları kare şeklinde doğrayıp, tuz ve karabiberle ovalayın. Maydanozu, dereotunu, yeşil mercimekleri, zeytinyağını, limon suyunu ve şekeri içine atın. Karıştırarak, dolmanın içini hazırlayın.
Harcı yaprakların içine yerleştirip, sarın. Dolmaları tencereye dizin. Üzerine suyu ilave edin. 35 dakika pişirin.
Soğuduktan sonra tabağa alıp, servis yapın. Üzerini dereotuyla süsleyin.
 
Cevap: adana yemekleri

Adana Usulü Yoğurtlu Barbunya / Adana tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış barbunya
500 gr. süzme yoğurt
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarmısak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Yemeğin Tarifi
Bir tencereye 1 çay bardağı sıvıyağı koyup, hafif kızınca doğranmış kuru soğanı yağda sarartıyoruz. İçine salçayı ve haşlanmış barbunyaları ekliyoruz. Sonra 5-6 bardak sıcak su ilave edip, tuzunu da serpiştirip pişmeye bırakıyoruz. Barbunyalar pişip, suyunu çektikten sonra altını kapatıyoruz.
Öte yandan bir havanda sarmısağı dövüyoruz.
Bir kasede yoğurtla dövülmüş sarmısağı karıştırıyoruz. Pişen barbunyayı bir servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurdu gezdirip, servise sunuyoruz.
 
Cevap: adana yemekleri

Adana Usulü Nohutlu Pırasa / Adana tariMalzemeler:
500 gr. parça kuşbaşı et
1 kg. pırasa
½ çay bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet limon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Yemeğin Tarifi
Pırasaları bir tezgahta 1 santimlik halkalar şeklinde doğrayıp, yıkıyoruz. Sonra bir tencereye sıvıyağ ve salçayı koyup, 1 dakika kadar kavurup, kuşbaşı etleri ilave ediyoruz. Etimizi 10-12 dakika kadar soteliyoruz. Yani biraz yumuşayana kadar pişiriyoruz. Et suyunu çekince de halka halka doğradığımız pırasaları ekliyoruz. Birlikte 5-6 dakika kavuruyoruz. Üzerine tuz ve karabiberini ekliyoruz ve 1 limonun suyunu sıkıyoruz. Hemen haşlanmış nohutları da ilave ediyoruz. Göz kararı, üzerine tam çıkacak kadar ama fazlası değil, sıcak su katıyoruz. Pırasalar yumuşayınca pirinçleri ilave ediyoruz. Pirinçler uzayıp, yumuşadığında yani ortalama 12-15 dakika sonra ocağın altını kapatıyoruz.
Sıcak olarak servise sunuyoruzfi
 
Cevap: adana yemekleri

Acebekli Bulgur Çorbası Adana
Malzemeler :
• 1/2 su bardağı Bulgur
• 4 litre Et suyu
• 1/2 su bardağı Tane acebek
• Yeterince Tuz
• 1,5 çorba kaşığı Yağ

Hazırlanışı :Zorluk: Kolay
Süre: 30-40 dk.


Geceden ıslanmış acebekler et suyuna atılıp kaynatılır. Acebekler pişince bulgur da tencereye dökülür. Bulgur açılınca altı söndürülür. Yağ kızdırılıp çorbanın üzerine gezdirilir.
 
Cevap: adana yemekleri

İhbeyşi

MALZEMELER
50 gram kıyma
1,5 çorba kaşığı köftelik bulgur
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı margarin
1 adet arpacık soğanı
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 diş ezilmiş sarımsak

YAPILIŞ TARİFİ
Kıyma, birbuçuk çorba kaşığı köftelik bulgur, 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve 1
çay kaşığı tuzu macun haline gelene kadar yoğurun. Nohut büyüklüğünde
parçalar koparıp, yuvarlayın,
1 tatlı kaşığı margarini tavada eritin, 1 adet arpacık soğanını yemeklik
doğrayıp, tavada kavurun, 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyin, 1 çay bardağı suyu
ilave edin. Küçük köfteleri tencereye alın. On beş dakika pişirin.
İnmesine yakın 1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 diş ezilmiş sarımsağı ilave
edin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.

İhbeyşi (Adana) Yemek Tarifi
 
Cevap: adana yemekleri

ADANA USULÜ BULGUR PİLÂVI

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
2+1/2 bardak bulgur,
3 baş iri soğan,
iki domates,
3/4 bardak tereyağı,
1+1/2 bardak et suyu,
yeteri kadar tuz,
1 çay kaşığı karabiber.

Yapımı: Tereyağını tencereye koymalı ve az kızdırmalı. Sonra buna ince ince doğranmış soğanlarla taşları ayıklanmış, yıkanmış ve bir tülbent içinde sıkılarak suyu çıkarılmış bulgurları katmalı. Soğanlar hafif ölünceye kadar yani 25 dakika kadar orta ısıdaki bir ateşte kavrulmalı.
Soğanlar ölünce tencereye küçük küçük doğranmış domatesleri, karabiberi, yeteri kadar tuzu (genel olarak 1 kaşık silme) sıcak et suyunu katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını örtmeli Bulgur, suyunu çekinceye kadar orta ısıdaki bir ateşte 15 dakika kadar pişirilmeli.
Bulgur pilâvı pişince yarım saat kadar çok hafif bir ateşte (mümkünse kıvılcımlı közde) demlendirmeli, yarım saat sonunda şöyle bir karıştırdıktan sonra on dakika daha demlenmeye bırakmalı, sonra tabağa koyup servis yapmalı.
 
Cevap: adana yemekleri

KABAK ÇİTMESİ TARİFİ
Kabak çintmesi de kentin özel yemekleri arasında yer alıyor.
Zeytinyağında çok az kavrulan soğan ve salçaya küp halinde kesilen kabakların eklenmesiyle su eklenerek pişirilen yemek, bol baharat ve üzerine sarımsaklı yoğurt eklenip, sıvı yağda kırmızı pul biberle hazırlanan sos dökülerek servis yapılıyor.
 
Geri
Üst